Villámértékelés: A hazafiak napja (Patriots Day)

2013-ban bomba robban a bostoni maratoni futóversenyen, a terrortámadásnak több halottja és 265 sebesültje volt. A támadást követően hajtóvadászat indult, hogy elkapják a merénylőket. Tommy Saunders rendőrőrmester versenyt fut az idővel, hogy megakadályozzon egy esetleges újabb merényletet. A pánik és a félelem helyett az egész város - az állampolgároktól a nyomozókon át a kormányzati tisztviselőkig - összefogott a terroristák ellen, hogy mielőbb kézre kerüljenek, és bíróság elé állítsák őket.

A hazafiak napja a magyarországi mozikba sajnos nem jutott el, pedig Peter Berg (Mélytengeri pokol, 22 mérföld) filmjeit szokták hozni. Nos, ami engem illet, nem is nézhettem meg volna jobbkor, mint most, vagy írhatnám akár azt is, hogy idén. Tavasszal elkezdtem ugye futni, így a film első félórája mélyebb hatást gyakorolt rám - teljesen korrektül működött az atmoszférateremtés és a nyomásgyakorlás is. Aztán beütött a krach, vagyis ellaposodott a film, és ez ki is tart a játékidő második feléig - ekkor észbe kaptak és ismét elkezdett növekedni a nyomás, amit kifejezetten igényelt is a sztori.

Színészeinkre nem lehet panaszunk, rengeteg nagynevet szedtek össze, élén ugye Peter Berg kedvencével, Mark Wahlberggel. Sok filmet csináltak már együtt, és amíg változatos marad a téma, nincs ellenemre egyik esetleges jövőbeli kollaborációjuk sem. J.K. Simmons mellékszereplőként gyönyörűt villant, de ugyanezt a benyomást keltette bennem a szintén mindig toppon lévő John Goodman is. A rosszfiúk közül Alex Wolff fogott meg jobban, színészileg jobban odatette magát robbantótársához képest, ugyanakkor rá sem tudok rosszat mondani. Végül Jimmy O. Yanget említeném még meg, aki pont annyira életszerűen viselkedett, ahogyan azt az adott helyzet megkívánta.

A hazafiak napja tehát egyszer simán nézhető film, sőt, sportolóknak kifejezetten ajánlom is, a végén bejátszott képsorok pedig egytől-egyig meghatóak. Tetszett még, hogy Berg azt a hullámvölgyet leszámítva nem tökölt, az R-es korhatár besorolást pedig igényelte is a történet, így növekedhetett tovább az a bizonyos nyomás. A vége felé az utcai tűzharc jelenettel abszolút sikerült meglepniük, de összességében a nyomozós rész is jól szuperált a film második felében. A végére meghatódtam, de azt a negyven perces hullámvölgyet nem tudom megbocsátani, így 7/10-zel zárom soraimat.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

2 hozzászólás

  1. tomdenemcruise

    Elég jól kezeli a rendező bácsi ezeket az igaz történeteket, még majdnem színészi kvalitások is feltünnek Marky Marktól a közös filmekben. Nekem azért tetszett a nyomozós rész mert a legevidensebb része egy ilyen filmnek, ez adja meg a hangulatot, amit jól el is szokták baltázni, de nálam egybe volt így.

  2. zsocso

    Nekem tetszett ez a film. Jó volt a nyomozós rész is, de az az utcai tűzharc a fim csúcspontja.