Toronto 2015: Gálapremierek, különlegességek

Múlt hónap végén bejelentették az idén 40. alkalommal megrendezésre kerülő Torontói Nemzetközi Film Fesztivál programját, amelyben rengeteg értékesnek ígérkező filmet megtalálunk.

A fesztivál szeptember 9-én nyitja meg kapuit, a gálapremier keretén belül a Demolition kerül a nézők elé, ami Jean-Marc Vallée (Vadon, Mielőtt meghaltam) legújabb alkotása Jake Gyllenhaal és Naomi Watts főszereplésével.

Továbbá szintén gálapremierként mutatkozik be Ridley Scott Mentőexpedíciója (The Martian) Matt Damonnal és Jessica Chastainnel a főszerepben, de a dupla Tom Hardy-s Legend is itt debütál, valamint a régóta várt Lance Armstrongról szóló film, a The Program is, melyben Ben Fosteré a főszerep. Érkezik még Roland Emmerich legújabb filmje, a Stonewall, Peter Sollett drámája, a Freeheld Julianne Moore-ral és Ellen Page-dzsel a főszerepben, de Kate Winslet The Dressmakerjét is megkapja a közönség, és Gavin Hood legújabbja, az Eye in the Sky is Aaron Paullal, Colin Firth-szel és Dame Judi Dench-csel a főszerepben.

A többit nem sorolnám fel, bár még kiemelendő Johnny Depp új filmje, a Fekete mise (Black Mass) is, aminek premierjét a Velencei Film Fesztiválon tartják, de nem sokkal utána Torontóban is bemutatják.

GÁLAPREMIEREK:

Beeba Boys

Rendező: Deepa Mehta

Szereplők: Randeep Hooda, Gulshan Grover, Ali Momen

Sztori: A film egy pörgős, durva indo-kanadai bandaháborút mutat be, amelyben komoly szerepet kapnak a fegyverek, a zene, az öltönyök, a kokain és az árulás. Jeet Johar bandafőnök és hűséges ifjú legénysége átveszi Vancouver kábítószer- és fegyverkereskedelmét egy régi vágású bűnbandától. Életek és családok mennek tönkre, amikor a Beeba Boys (vagyis a „Jófiúk”) úgy döntenek, mindent megtesznek azért, hogy az emberek felfigyeljenek rájuk és féljenek tőlük.

01_Beeba Boys

Demolition

Rendező: Jean-Marc Vallée

Szereplők: Jake Gyllenhaal, Chris Cooper, Naomi Watts, Judah Lewis

Sztori: Egy fiatal befektetési bankárról szól a történetet, akinek élete pokollá válik, miután felesége tragikusan meghal. Ezután végiggondolja, vajon hol rontotta el, és megismerkedik egy nővel, aki talán megmentheti őt.

DEM_9502.psd

The Dressmaker

Rendező: Jocelyn Moorhouse

Szereplők: Kate Winslet, Liam Hemsworth, Judy Davis, Hugo Weaving

Sztori: Egy elbővülő nő visszatér az ausztrál kisvárosba, ahonnan származik. Varrógépével és minőségi munkájával megváltoztatja a nők életét, és bosszút áll azokon, akik ártottak neki.

03_The Dressmaker

Eye in the Sky

Rendező: Gavin Hood

Szereplők: Aaron Paul, Alan Rickman, Helen Mirren

Sztori: A forgatókönyvet a BAFTA-díjas Guy Hibbert írta, és egy nemzetközi drónos thrillerről van szó, amelynek cselekménye egy Michelle Madden (Helen Mirren) nevű ezredest követ nyomon, aki egy titkos drónosztag vezetője. A küldetés akkor csúcsosodik ki, amikor Madden rájön, hogy hamarosan öngyilkos terroristák érkeznek. Azonban egy kilenc éves lány belép a halálzónába, és mielőtt a drón pilóta támadást indítana, a kislány arra kéri, hogy konzultáljon a brit külügyminiszterrel.

TA3A2926.CR2

Forsaken

Rendező: Jon Cassar

Szereplők: Donald Sutherland, Kiefer Sutherland, Demi Moore

Sztori: Sötét titkok gyötrik az idősödő fegyverforgatót, aki felhagy ezzel az életmóddal és hazatér, ahol rájön, hogy édesanyja már nem él. Ezek fényében kénytelen szembenézni elhidegült apjával és az élettel, amit annak idején hátrahagyott.

05_Forsaken

Freeheld

Rendező: Peter Sollett

Szereplők: Julianne Moore, Ellen Page, Michael Shannon, Steve Carell

Sztori: A film Stacie Andree és Laurel Hester igaz szerelmi történetét meséli el, ám utóbbinál rákot diagnosztizálnak, és élettársa, vagyis Stacie szeretné a nyugdíját, azonban ez csak nagy küzdelmek árán sikerülhet.

06_Freeheld

Hyena Road (Hyena Road: Le Chemin du Combat)

Rendező: Paul Gross

Szereplők: Paul Gross, Rossif Sutherland, Clark Johnson

Sztori: Háborús film három teljesen különböző férfiről, három különböző világról és három különböző háborúról. Azonban van bennük egy közös, a modern hadviselés, ami nem más, mint egy sötét világ, ahol semmi sem az, aminek látszik.

07_Hyena Road

Legend (Legenda)

Rendező: Brian Helgeland

Szereplők: Tom Hardy, Tom Hardy, Emily Browning, Taron Egerton

Sztori: Az alapokat Roland és Reginald Kray igaz története adja, akik az '50-es és a '60-as években hírességekkel jártak össze, közben pedig több bűncselekményben is részt vettek, köztük gyilkosság, fegyveres rablás, gyújtogatás, zsarolás, testi sértés és még sorolhatnám. Egy szó, mint száz, nem volt szerencsés ujjat húzni ezekkel a srácokkal. Rivális bandák, politikusok és rendőrök is megpróbáltak elbánni velük, amit Helgeland a forgatókönyvbe is belefoglalt.

08_Legend

Lolo

Rendező: Julie Deply

Szereplők: Julie Delpy, Eugénie Grandval

Sztori: A Franciaország déli részén nyaraló párizsi szofista, Violette beleszeret a gondatlan és stréber Jean-Renébe. Ahogy kapcsolatuk kibontakozik, Jean-René Párizsba utazik, hogy több időt töltsön Violette-tel, ahol azonban ellenfélre akad. Violette tizenéves fia, Lolo elhatározza, hogy szabotálja kapcsolatukat, és minden szükséges eszközt bevet célja eléréséhez. Mindez Julie Deply rendezésében és főszereplésével.

09_Lolo

The Man Who Knew Infinity

Rendező: Matthew Brown

Szereplők: Dev Patel, Jeremy Irons

Sztori: Srínivásza Rámánudzsan matematikai zseni történetét ismerhetjük meg, aki Indiában képezte magát matematikából, aztán a Cambridge-i Egyetem tanulója lett belőle, ahol összebarátkozott professzorával és elhatározta, hogy megmutatja a világnak, mit tud.

10_The Man Who Knew Infinity

Mentőexpedíció (The Martian)

Rendező: Ridley Scott

Szereplők: Matt Damon, Jessica Chastain, Kristen Wiig, Jeff Daniels, Michael Pena, Kate Mara, Chiwetel Ejiofor, Donald Glover

Sztori: A Marson hatalmas homokvihar készül. A NASA űrhajósai biztonsági okokból azonnal elhagyják a bolygót: halott társuk testét sincs már idejük megkeresni. Nem is találnák. Mark Watney (Matt Damon) ugyanis nem halt meg; csak a szkafanderébe épített adó meghibásodása miatt hiszik a többiek, hogy nem élte túl az első szélrohamokat. A mérnök-botanikus mindent elkövet a túlélése érdekében: gépeket szerkeszt, élelmiszert termel, vizet gyárt, és amikor a Földi irányítók felfedezik, hogy él, felkészül a mentőexpedíció fogadására. De az expedíció négy év múlva érkezik, méghozzá az ellenséges bolygó egy egészen másik pontjára. Neki 3200 kilométert kell utazni, hogy fogadhassa őket: egyedül, megfelelő felszerelés nélkül, végtelen magányban.

THE MARTIAN

The Program

Rendező: Stephen Frears

Szereplők: Ben Foster, Dustin Hoffman, Chris O'Dowd, Guillaume Canet

Sztori: Bemutatják Armstrong karrierjét a hererákból való visszatéréstől kezdve egészen addig, hogy hétszeres Tour De France győztes lett, majd pedig megvádolták, hogy teljesítményfokozó szereket használt.

7C6A1050.CR2

Remember

Rendező: Atom Egoyan

Szereplők: Christopher Plummer, Martin Landau, Dean Norris

Sztori: A történet főhőse Zev, aki megtudja, hogy a náci tiszt, aki 70 évvel ezelőtt megölte a családja több tagját, Amerikában él álnéven. Az idős férfi elhatározza, hogy megkeresi őt és igazságot szolgáltat. A kontinenseket átszelő utazás azonban számos meglepetést tartogat.

13_Remember

Septembers of Shiraz

Rendező: Wayne Blair

Szereplők: Salma Hayek, Adrien Brody, Shohreh Aghdashloo

Sztori: Az alapokat egy New York Times bestseller adja, amely egy zsidó család igaz történetét meséli el az 1979-es iráni forradalom alatt. A család hősiesen küzd és végül sikerül megszökniük az egész országon végigsöprő zsarnoki elnyomás elől, amely teljesen tönkretenné az életüket.

DSC_8985.NEF

Stonewall

Rendező: Roland Emmerich

Szereplők: Jeremy Irvine, Jonathan Rhys Meyers, Ron Perlman, Joey King, Ron Perlman

Sztori: A film megtörtént eseményeket dolgoz fel, időben pedig 1969. június 28-át írunk, és a Stonewall Innben járunk, New Yorkban, egy olyan helyen, ami a maffia fennhatósága alá tartozik, ahol a homoszexuálisok és a transzneműek találkoztak. Innen indult útjára a melegjogi mozgalom, ami a mai napig érvényben van. A cselekményben egy fiatalembert ismerhetünk meg, akinek az események hatására át kell értékelnie saját politikai nézeteit.

" STONEWALL " Photo by Philippe Bosse

KÜLÖNLEGESSÉGEK:

Anomalisa

Rendező: Charlie Kaufman, Duke Johnson

Szereplők: Jennifer Jason Leigh, Tom Noonan, David Thewlis

Sztori: Egy animációs film, melynek történetről nagyon titokzatosan mindössze annyit árultak el, hogy egy olyan férfiról szól, aki nem képes másokkal kapcsolatot teremteni.

16_Anomalisa

Beasts of No Nation

Rendező: Cary Fukunaga

Szereplők: Idris Elba, Ama Abebrese, Abraham Attah

Sztori: Uzodinma Iweala regénye adja az alapokat, amelynek története egy Agu nevű fiatal fiút követ nyomon. Apja halálát, és anyja, valamint húga eltűnését követően Agu arra kényszerül, hogy beálljon egy csapat zsoldos közé a nyugat-afrikai polgárháború idején. Összebarátkozik egy néma fiúval, Strikával és együtt néznek szembe a háború szörnyűségeivel.

17_Beasts of No Nation

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .