Értékelés: Mielőtt meghaltam (Dallas Buyers Club)

Ron Woodroof (Matthew McConaughey) villanyszerelőként tengeti hétköznapjait, de igazán a rodeók vakmerő világában érzi otthon magát. Egy öntörvényű, vérbeli texasi cowboy, aki nem tulajdonít különösebb jelentőséget a holnapoknak. Ebből az életigenlő mámorból egy sokkoló hír józanítja ki: HIV vírussal diagnosztizálják, az orvosok szerint már csak 30 napja van hátra. 1985-öt írunk, amikor még a szabadalmaztatott gyógyszerek hiányával kell szembenéznie minden egyes HIV-fertőzött betegnek.  De Ron nem fogadja el a halálos ítéletét: kutatni kezdi a lehetséges gyógymódokat. Mexikóba utazik, ahol rátalál egy alternatív gyógyszerre, és más megoldás nem lévén, elkezdi becsempészni az USA területére. Ron, az AIDS-es Rayonban (Jared Leto) biztos szövetségesre talál, akivel minden kockázatot bevállalnak: közösen megalapítják a 'vásárlói klubot', ahol HIV-pozitív betegek havi tagsági díj ellenében hozzájuthatnak a kormány által nem jóváhagyott gyógyszerekhez, kiegészítőkhöz. A gyógyszergyártó cégek, a tudományos intézetek nagy kihívással néznek szembe, ugyanis a dallasi cowboy népes tábora, és az illegális gyógyszerek értékesítése egyre nagyobb visszhangra talál. Ron elszánt küzdelembe kezd: felveszi a harcot a kormány embereivel, hogy bebizonyítsa igazát, visszaszerezze méltóságát, és sorstársaival együtt elfogadják őt ebben a kegyetlen, életért folytatott küzdelmében.

Mielőtt meghaltam 01

Ha néhány évvel ezelőtt készül el a Mielőtt meghaltam, még akár sokra is vihette volna, manapság viszont erőlködésnek megy el, amivel tipikusan Oscarra gyúrtak. Jean-Marc Vallée (Az ifjú Viktória királynő, Lökött cowboy akcióban) rendezésétől nem is tudom mit vártam, bár most az ő keze alól érkezik a Wild, amelyben Reese Witherspoon a főszereplő, és az várós, de ezek után már attól is tartok. Nyilván nem feltétlenül a rendező okolható a nyögvenyelős történetvezetésért, hanem a forgatókönyvírók, de ez így akkor is karcsú minden szempontból.

Azt viszont el kell ismernem, hogy Matthew McConaughey kétségtelenül ott van a szeren. Egyrészt brutálisan lefogyott, másrészt azt a testbeszéd, amit használ, egyszerűen zseniális, mint ahogyan a színészi játéka is utolérhetetlen ebben a témában. Persze mindig vannak ilyenek, de ezzel a filmmel tényleg az Oscarra mentek rá. Hát igen… Jared Letótól szintén hasonló kategóriás játékot láthatunk, bár McConaughey mellett elég nehéz labdába rúgnia, de azért mindent megtett a szerepe kedvéért. Illetve annyiban más az ő helyzete, hogy egy teljesen más karakter jutott neki, és ezt abszolút hihetően adta vissza.

Mielőtt meghaltam 02

Akadt még nekünk egy Jennifer Garner is, aki ismét komolyabb vizeken tette magát próbára, de úgy tűnik, sikeresen végrehajtotta a rá bízott feladatot. Kellemes társaság a doktornő, akit alakít, és lényegében ő az egyetlen, aki egy kis felüdülést hoz ebbe a szomorú közegbe. Kedveltem a karakterét.

Csalódást okozott még a lassú, erőltetett történetvezetésen felül, hogy McConaughey ismét egy erősen szexcentrikus, élvhajhász bunkó egyént játszik, aki mindenre ejt magasról, a nőket pedig nem tiszteli. Nos, köszönöm, a Gyilkos Joe bőven elég volt tőle, semmi szükség nem volt egy rejtett folytatásra, amit feldobtak a HIV-témával.

Mielőtt meghaltam 03

Nem is húzom tovább a sorokat, teljesen más jellegű filmre számítottam, főleg ennyi Oscar-jelöléssel a hátán. Az 5/10-ért megdolgozott, illetve pontosítok, a szereplők megdolgoztak ezért a pontszámért, minden más viszont harmatgyenge.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .