Értékelés: Gyilkos Joe (Killer Joe)

Gyilkos-Joe2Chrisre, a huszonkét éves drogdílerre rájár a rúd. Ám a dolgok rosszról még rosszabbra fordulnak, mikor alkalmazza a bájgúnár bérgyilkost, Gyilkos Joe-t, hogy ölje meg anyját annak ötvenezer dolláros életbiztosításáért. Mivel egy centje sincs, Chris belemegy, hogy felajánlja a húgát, Dottie-t szexuális fedezetként Joe szolgáltatásaiért cserébe, míg hozzá nem jut a biztosítási pénzhez. Már amennyiben az valaha be is folyik.

Gyilkos, és piszkosul beteg 102 perc. Tavalyelőtt irigy voltam a Velencei és a Torontói Film Fesztiválra látogató közönségre, hogy láthatta a Gyilkos Joe-t, de így, hogy tegnap sikerült megnéznem, már közel sem vagyok annyira lelkes, irigy meg pláne! William Friedkin tett már le ezt-azt korábban Hollywood nagy körasztalára, de jelen esetben valamit elég keményen benézhetett. Első kérdésként az fogalmazódott meg bennem, hogy "ezt meg vajon honnan a fészkes fenéből szalasztották?".

Manapság elég sok alkotást építenek az erőszakra, azon belül is főleg a 'családon' belülire, és páromnak ebben baromi igaza van, hogy állati unalmas, hogy minden ezzel van tele. Értem én, hogy az amcsik eleve egy fura népség, és hogy eszik az ilyen beteg cuccokat is, de szépen kifejezve, a színészi teljesítményen kívül nem sok érték rejlik ebben a thrillerben. Egy fesztiválos filmtől senki nem pörgős cselekményvezetést vár, de hogy itt konkrétan nem történik semmi, csak a vihar kavarog biliben, és mindenki ül a babérjain. Egy golyó mindenre megoldás lett volna, és akkor talán nem kellett volna eltűrniük a karaktereknek ennyi megaláztatást, alárendelést.

Még bele sem mentem, de Tracy Letts színdarabja adja az alapokat, aki megpróbált írni valamit, amit forgatókönyvként használtak fel a készítők, de hogy ebből mekkora fejetlenség kerekedett ki. Hogy nem kaptam meg a komolyabb hangvitelt, egy dolog, de hogy a film percről percre hullott darabjaira, az már elég csúnya. Ráadásként jön még emellé, hogy ésszerűtlen, logikátlan lépéseket tesznek a főszereplők. Mintha be lennének szívva, és nem tudnák, hogy mit csinálnak valójában. Számomra ez így kevés volt, illetve sok, mert van még várólistán más is, amitől Joe gyilkosan elvette a lehetőséget.

Akad pozitívum a szereplőkön kívül is, akikre máris kitérek. A film közepe tájékán az egyik jelenet szépen elkapott, akkor kötötte elsőként bármi is a figyelmemet, és ekkor minden bizalmamat belevetettem, hogy hátha most már végre magukra találnak. De nem. Tízperc tévút volt. Véletlenek rövid sorozata.

Amíg el nem értünk a végéhez, eredetileg azt akartam írni, hogy Matthew McConaughey végre próbál komolyabb szerepekben is érvényesülni, nem csak holmi agysejtromboló vígjátékokban. Hát, színészileg hibátlan, ez tény, viszont egy bizonyos szinten megutáltatta magát. Próbálok majd elvonatkoztatni a jövőben ettől a szerepétől. Minden szereplő odatette magát rajta kívül is, értve ezt a brutálisan beteg karaktereken felül a meztelenkedős jelenetekre, és sajnos, amivel a kábeles sorozatok manapság tarolnak, itt is ezeket szorgalmazták. Kissé unalmas már, hogy filmes frontra is van átszivárgás, és egyes részeket alapból szexuális töltettel pumpáltak tele, értve ezalatt azt, hogy Joe-ék földjén szemmel láthatóan nem divat a melltartó viselése. Rossz, hogy ilyen módon próbálták megvenni maguknak a nézőt!

Juno Temple nem semmi szerepet vállalt be, és színészi játéka előtt le a kalappal. Gina Gershon lényegében ugyanazt tolja, csak két generációval idősebb, ezáltal McConaugheyhez inkább neki kellett volna több közének lenni, de ez már mellékes. Emile Hirsch gyógyszere is elég rendesen elgurult, és szintén szépen játszott.

Thomas Haden Church a vége felé lényegében le is reagálja a filmet, és baromira haragszom a rendezőre a befejezés miatt is. Eleve romokban hever a film, és még a végét is a nézőre bízza - méghozzá funkciómentesen. Megbocsáthatatlan bűn, ami a halvány négyest lehúzta végül 3/10-re, amiért viszont egyértelműen a színészek dolgoztak meg.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

7 hozzászólás

  1. Hát érdekes film volt az tuti! Néztem én is nagyokat. :D
    Az a “csirkecombosszopinyali” hát a csúcspont meg mikor Ansel a férj behányik, na az egy pont oda illő jelenet volt. XD
    Igen, sajnos én is néztem, hogy most ennyi? Nincs vége? Hol a vége?
    Én kicsivel többet adtam, egy 6,5 mert egyáltalán nem untam és “érdekes” volt a maga módján viszont nem nézném meg újra.
    Legalább McConaughey…hát…”Színészkedik” és nem csak a kockáit mutatja ami a hasán van. :P

  2. Anonymous

    ez a film mindennek az alja. az “érdekessége” ellenére..

  3. Anonymous

    Ez a film zsenialis. A tavalyi ev legjobbja.

  4. Anonymous

    Végre valahára, egy filmes oldal ahol nem dicsérik agyon ezt förtelmes filmet. A rendezőnek a 70-80-as években volt 1-2 klasszikus nagy filmje, de azóta semmi nulla, úgy ahogy ez a film is az. Szerintem ez a rendező William Friedkin valami újat akart csinálni a filmjével, nem egy szokásos filmet akart rendezni, csak valahogy nem jött neki össze…

  5. Anonymous

    Igen zsenialis. Nem tudom mi bajotok vele. Kifogastalan mozi. Nem az a tucatfilm, amit mar annyira ununk. Meg tobb ilyet!

  6. Névtelen 13:39

    Nem tucat? Mikor itt is ugyanazt az erőszakot erőltetik, amit mostanság annyiszor látunk? :)