Értékelés: Másnaposok 3 (The Hangover Part III)

Másnaposok 3Úgy hívják magukat: Farkasfalka. Nem mintha bármi közük volna a farkasokhoz. Nem vadak, nem veszélyesek, a prérin egy napig sem bírnák ki. Csak jó barátok, akik nagyon szeretnek bulizni, és nincs szerencséjük. Először egy Las Vegas-i, azután egy thaiföldi lagzi ürügyén ütötték ki magukat úgy, hogy teljesen elfelejtették mindazt az őrült, lehetetlen, felfoghatatlan és életveszélyes kalandot, amin egy éjszaka alatt keresztülmentek. Most nincs esküvő. Nincs legénybúcsú. Nem történhet semmi baj… elvileg. Mert ha a Farkasfalka beindul, jó eséllyel követi őket a katasztrófa is…

A Másnaposok 3 egy elképesztően nagy… félrevezetés. Egyszerűen nincs jobb kifejezés arra, amit láthattunk a 'harmadik másnaposok' címszóval. Tipikusan annak példája ez a franchise, hogy készült egy fergetegesen jó első rész, aztán jött a gyengébb eresztésű, de még azért valamennyire eladható, viszont erőtlenebb poénokkal teli folytatás, most pedig itt a totálisan erőltetett a trilógiazáró. A második részen még csak-csak megkönyörültem, de itt nem vagyok hajlandó, mert számoltam, összesen kettő és félszer nevettem hangosan, tehát kétszer nagyon, egyszer kicsit, de a háromig nem jutottam el.

Leginkább a vígjáték szót járnám körül, ugyanis drámát, mint kategóriát az égvilágon sehol sem említik. Ha így harangozzák be a filmet, más a leányzó fekvése, de így nincs bocsánat. Drámaként még valamennyire tetszett is, amit láttam, de összességében már az első rész után odaveszett az eredetiség, ez volt a legnagyobb baja a második kihágásnak is. Szóval felmerül a kérdés, hogy mi a fészkes franc volt ez így? Nem vicces, nincs másnaposság, sem észvesztés, sem semmi, csak egy jó adag krimibe ültetett dráma, ami persze megengedett, hiszen vígjátékon ülünk. Magyarán szólva, és finoman kifejezve magam, belefáradt már ebbe mindenki, a rendező, a főszereplők, de még a stúdió is. Csak a dollármilliók villogtak a szemek előtt.

Az a véleményem, hogy az első film után hagyni kellett volna az egészet, és akkor most lenne egy brutálisan jó, frissen gyártott legénybúcsús filmünk. Nyilván ez nem volt opció, hiszen akkor oda lett volna a fejős tehén, az meg ugye nem buli. Miért, ez igen? Gyártsunk hát igénytelen finálét. Na, eeez buli! Mondjuk engem már szinte az első előzetes után elveszítettek, aztán jött a sok poszter, amelyek szintén nem hatottak viccesen - egyet leszámítva. Továbbá az sem vicces, ahogyan különféle állatokat eltesznek láb alól, és ugyan csak egyszer láttam az előzetest, mégis egy rakat vicces-szerű dolgot ellőttek vele, így viszont a filmre már nem maradt semmi. Ugye eleve nincs benne kraft, és még ez is tetézi a bajt, sok ez így… akarom mondani, kevés.

Mindenki rutinszerepet játszott, de még mindig Zach Galifianakis viszi az egész filmet a hátán. Nagyjából ő tudott lenni az egyetlen poénforrás, minden más csak kínlódásnak tűnt. Bradley Cooper is színészkedik, ez nem kérdés, de inkább csak amolyan 'fapofával toljuk végig az egészet' elvet szem előtt tartva, ami ugye meglátszik. Ed Helms is jó arc, de már semmi különöset nem adhatott, mert a forgatókönyvíróknak nem volt elég vér a pucájukban. Ken Jeong járt a legjobban, mert Mr. Chow ugyanannyira szerves részévé vált a sorozatnak, mint dagadt Jézus, és őt még azért valamennyire csak meg lehetett érteni. Első ránézésre nincs tekintélye a karakternek, és így elég nehéz tőle bármit is bekajálni, de mindig visszatér, mindig ott van a tuti helyen, ez pedig változásokat hoz. Pozitív irányban, de ott az a fránya de, hogy nem tud olajozottan leperegni ez a kilencvenpercnyi játékidő.

John Goodmant iszonyatosan jó ötlet volt meginvitálni a szereplőgárdába, mert ő ad neki egyfajta vérfrissítést, de ugye a krimi jegyében, ami nem elfogadott jelen esetben. Heather Graham pont ugyanúgy sehol semmi, mint Justin Bartha, akivel ismét jól elbánnak, de ezt már megszokhattuk korábbról.

Mély szomorúsággal és sajnálattal tölt el, hogy ide jutottunk, de ez így manapság sem nem helytálló, sem nem vicces, helyette viszont átveszi az uralmat a harmatgyengeség. A forgatókönyvírók nagyot ígértek, többet, mint amit a második rész nyújtott, de bepalizás áldozatává váltunk, ezt gondolom. Ezeknek megfelelően a 4/10-es kategóriába kerül nálam. Amit viszont nem hittem volna, hogy Melissa McCarthy nem lefelé húzza az egész filmet a mélybe, hanem épp ellenkezőleg. Jó kis szerepet kapott, és legalább ennek lehet 'örülni'. Ja, és persze, mire vártok, készítők? Jöhet a negyedik rész. #justkiddin

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .