CineFest 2016: Ízelítő az idei felhozatalból

Amíg várunk a 13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál programjára, addig is nézzünk néhány filmet, amelyek már biztosan érkeznek Miskolcra.

Ahogyan azt már megszokhattuk, idén is erős programra számítunk, és a pár nappal ezelőtti bejelentéssel sajnos elmaradtam, így most pótolnám azt a borzasztóan fontos infómorzsát, hogy Juliette Binoche Osca-díjas színésznő lesz a fesztivál megnyitójának sztárvendége.

Juliette Binoche CineFest 2016 Miskolc

Magyarország nemzetközi filmfesztiválja az Arany Oroszlán-díjas remekmű, a Három szín: Kék vetítésével kezdődik szeptember 9-én. A legendás francia sztár különdíjat kap a fesztiválon és megemlékezik a film rendezőjéről, Krzysztof Kieslowskriól, a modern filmművészet egyik legjelentősebb alakjáról, aki éppen húsz éve hunyt el.

02-swiss-army-man

Továbbá a fesztivál facebook oldaláról kiderült az elmúlt hetekben-napokban, hogy mely filmek érkeznek biztosan. Az egyik ilyen a Daniel Radcliffe és Paul Dano főszereplésével készült Swiss Army Man című bizarr alkotás, amelynek világpremierje idén januárban, a Sundance Film Fesztiválon volt. Ennek a drámának az az érdekessége, hogy Radcliffe egy hullát alakít benne.

03-Hunt for the Wilderpeople

A szintén idei Sundance-es Hunt for the Wilderpeople szintén érkezik Miskolcra, amelyet azóta már a Karlovy Vary Film Fesztivál közönsége is láthatott. A filmet Taika Waititi rendezte, főszerepben pedig Sam Neill oldalán Julian Dennison, Rima Te Wiata, Rachel House és Oscar Kightley.

04-elle

Számomra az egyik legnagyobb várományos az Elle lesz, Paul Verhoeven (Robotzsaru, Elemi ösztön) legújabbja, ami egy fekete komédia és erotikus thriller is egyben, Isabelle Huppert főszereplésével. Ez májusban, Cannes-ban debütált, és természetesen korábban már olvashattatok róla, úgyhogy a címkék ezúttal is borzasztóan segítőkészek.

Ernelláék-Farkaséknál-3

Érkezik még szeptember közepén a fesztiválra az Ernelláék Farkaséknál című produkció, amely mögött Hajdu Szabolcs író-rendező áll, és a szóban forgó dráma Karlovy Varyban fődíjat nyert. Ez először Magyarországon a fesztiválon lesz látható, az országos premierre pedig október 1-jén kerül sor. Főszerepben Gelányi Imre, Hajdu Lujza, Hajdu Szabolcs, Hajdu Zsigmony, Szabó Domokos, Tankó Erika és Török-Illyés Orsolya.

Zsigmond Vilmos

Vászonra kerül a magyar Oscar-díjas operatőrről, Zsigmond Vilmosról szóló dokumentumfilm. Sok stábtag és színész is megszólal ebben a műben, amelyben kiemelik Vilmos nagyszerű munkásságát.

A tudományos sci-fi sem új műfaj a fesztiválon, annak idején nagyon szerettem az Eltűnő hullámok című nyomasztó, ám annál zseniálisabb litván sci-fit, ami akkor elnyerte a fesztivál fődíját. Ezúttal a Native című űrhajó fedélzetén játszódó sci-fit kapjuk, amelynek elég érdekfeszítő története van, és ez a film semmiképpen nem maradhat ki. Főszerepben Rupert Graves és Ellie Kendrick. És, ha már sci-fi, akkor megnézhetjük nagyvásznon George Lucas első nagyjátékfilmjét, a THX 1138-at - vagyis annak digitálisan felújított változatát, valamint a horror műfaj szerelmesei is találnak maguknak csemegét, méghozzá az 1984-es Rémálom az Elm utcában felújított változatát.

07-native

Ennyit hát elöljáróban, és mivel hamarosan itt a szeptember, így pár héten belül érkeznie kell a teljes versenyprogramnak is. A fesztivál idén szeptember 9. és 18. között kerül megrendezésre.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .