Értékelés: Scott Pilgrim a világ ellen (Scott Pilgrim Vs. The World)

Scott Pilgrim a világ ellen[2]Íme, a bájos és állástalan Scott Pilgrim (Michael Cera). Egy totál átlag garázsbandában, a Sex Bob-ombban basszgitározik, 22 éves, és most ismerkedett meg álmai nőjével… szó szerint… Scott Pilgrimnek sosem volt gondja a becsajozással. A „kicsajozás” szokott nehéz lenni, vagyis nehezen rázza le a nőit. A szerelem folyton komplikált: onnantól kezdve, hogy egyszer egy lány telibe kapta a szívét – és most visszatért a városba – odáig, hogy valahogy le kéne rázni valahogy ezt a mostani tinit, amikor Ramona (Mary Elizabeth Winstead) begörkorizik a fiú életébe. Scott azonban hamarosan rájön, hogy az új szerelem az eddigi legfurcsább koloncot hozta magával: alávaló ex-pasik csapata irányítja a lány szerelemi életét, és bármit megtesznek, hogy kicsinálják az új udvarlót. Ahogy Scott közelebb kerül Ramonához, egyre gonoszabb figurákkal kell szembenéznie a lány múltjából – a hírhedt deszkástól a vega rocksztáron át a félelmetesen egyforma ikrekig. És ha el akarja nyerni igaz szerelmét, le kell győzni mindannyiukat, mielőtt véget ér a játék…

Rég láttam olyan filmet, ami így megosztja véleményem. Nos, nézzük azért pár mondatban, mit okozott Scott Pilgrim különös világa. Edgar Wright rendező előtt mindenképp le a kalappal, mert cseszettül összerakta ezt a képregény-adaptációt. A Könnyű nőcske kitaposott egy új ösvényt a tini-filmek útján és a Scott Pilgrim erre kapaszkodik fel. Bár igazából csak nálunk kerültek ebben a sorrendben moziba, de a lényeg akkor is ugyanez. Izgalomfaktorát tekintve valamivel elmarad a Kick-Asstől, és így utólag nem is érzek akkora hype-ot, mint annak megnézése után, de azért közben jól szórakoztam.

Még nem láttam ennyire durván képregényt vászonra adaptálni. Különös megvalósítások, merőben elszakad a valós világtól, és teret engednek a képregényes elemeknek, mint még soha, ami miatt kiemelkedik az átlagos adaptációk közül. Nagyjából úgy kell elképzelni az egész filmet, mintha egy 3D-s képregényt olvasnál, érvényesülnek az ott jól bevált szövegbuborékok, reakciók, és marha jól mutat az egész. A vágás mellett egyszerűen nem lehet elmenni, akkora profi munka fekszik benne, hogy csomó jelenet részben emiatt okoz szájtátást.

Mindegyik karakter igazi különc egyéniség, és részben ezért tud több lenni a mai átlagos fiataloknak szánt vígjátékoknál. Michael Cera-t sose kedveltem igazán, de most elvoltam vele, mert tök jól állt neki a karakter. Rajta kívül baromi jól játszott még Mary Elizabeth Winstead, aki szintén egyedi karaktert, megjelenést kapott, és berántott egy az egyben, pedig nem az a tipikus szépség. Jason Schwartzmant tudom még kiemelni, aki méltó végső ellenfél volt Pilgrim számára, és itt az HBO-s sorozatával ellentétben jóval menőbb karaktert vitt vászonra. Összességében a többiek szintén jó választásnak bizonyultak, tehát ilyen téren abszolút fölösleges lenne belekötni.

Szórakoztató és komoly is egyben, és tényleg ez az eddigi legdurvább szószerinti képregény-adaptáció, de az izgalomfaktora valójában nem lett az igazi, mert más geekmozi nagyobb utóhatást váltott ki belőlem. Egy 8/10 elfér rá, és egyszeri bepróbálásra mindenkinek ajánlom, bár lesznek olyanok, akik a hajukat fogják tőle tépni.

  • IMDb
  • Magyar bemutató:

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

11 hozzászólás

  1. Anonymous

    Én egyike voltam a hajukat tépőknek. Sok mindent meg tudok nézni, de ez kicsit sok volt…

  2. Nem azért, hogy kötözködjek, de az “értékelésed” totál értelmetlen. 10/8? Ugye tudod, hogy ez azt jelenti, hogy nyolc pontból te tizet adtál rá?

  3. “A Könnyű nőcske kitaposott egy új ösvényt a tini-filmek útján és a Scott Pilgrim erre kapaszkodik fel.”

    Ez a kijelentés pedig nettó hülyeség, ugyanis a Scott Pilgrimet hónapokkal korábban forgatták, mint az Easy A című mozit, és a bemutatója is egy hónappal korábban volt — igaz nem Magyarországon.

  4. Bate 1. komment: Igazából olvasd vissza az Üvegtigris 3 kommentjeit, nem lesz róla többet szó.

    Bate 2. komment:
    “Bár igazából csak nálunk kerültek ebben a sorrendben moziba, de a lényeg akkor is ugyanez.”

    Ezt a mondatot már nem vágtad be? :)

  5. 1. Nem olvasom vissza, mert attól még az értékelésed értelmetlen.

    2. Nem vágtam be, mert szerinted a “lényeg akkor is ugyanaz”, tehát szerinted a Scott Pilgrim felkapaszkodott az Easy A által kitaposott ösvényre, ami baromság, hiszen a Scott Pilgrim egy évekkel korábban megjelent képregényt adaptál, és jóval hamarabb ment a mozikban, mint az álatald említett film — tehát akkor mégis, hogy “kapaszkodhat fel” rá? Remélem érted a marha nagy ellentmondást.

  6. Bate 2:

    Na várj, itt most te írsz hülyeséget, hiszen nem a képregényről van szó, hanem a képregény alapján készült filmről. És igen, tudom, hogy Pilgrim hamarabb került mozikba odakint, de most tehetek én arról, hogy fordított sorrendben láttam a két filmet, ami a hazai forgalmazó miatt van?

    Egyébként értem, persze, kicsit ellentmondás, de írom is az utána lévő mondatban…

  7. Istenem. -_- Miért kell arra kitérni, hogy hogyan pontoz?
    10/8 vagy 8/10, ugyan már, krumpli-burgonya ….

  8. Crash

    Jaj már megint a pontok. Most őszintén ki az aki nem érti ebből a lényeget( 8\10), tegye már fel a kezét :D.
    A filmet még sajna nem láttam szal érdemben nem tudok hozzászólni, de hátha hajlandók lesznek Miskolcon is beszerezni és majd akkor :)

    Üdv C

  9. Valamibe bele kell kötni, de csak hogy tudja az aktuális beszólogató: semmi reakciót nem vált ki bennem… nem leszek sem ideges, sem a gondolataim nem fognak ezen járni, szóval fölösleges.

    Ha valamit hibázok, akkor azért köszi, h szólsz, és javítom, viszont, amit írok és azt mondom úgy van, akkor az úgy van. Tök mind1, máshol hogy pontoznak itt, én így. Tízbőlnyolc… és ez így is marad. Második alkalom, de ha lesz még rá példa, lesz szívem törölni a kommentet ;)

  10. Anonymous

    Nekem speciel tetszett. Először megnéztem neten, és azt mondtam egyszer nézhető. Aztán moziban, és azt mondtam, muszály megvennem majd dvd-n.
    Persze tisztában vagyok vele, hogy az emberiség 90%-ának nem fog tetszeni.

  11. Anonymous

    Én nem a hajamat téptem, hanem előtte betéptem és ugy néztem meg!! hehe :)
    Mondanom sem kell, hogy a harci jelenetek váratlan képi, kitalált valósága mennyire tetszett :D