Értékelés: Kick-Ass (HA/VER)

Kick-Ass poszter

Ha jót akarsz, annyi elég! Nem kell tökéletesnek lenned, így is lehetsz szuperhős! Dave (Aaron Johnson) jó adag képregényen van már túl, és úgy érzi, minden tudás a birtokában van a gonosz legyőzéséhez. Elhatározza, hogy beáll példaképei seregébe: szuperhőst farag magából. A kellő zöld ruha, és egy cool név után nekilát a kalandnak, és elkezdi megtisztogatni városát a bűn mocskától. A ruha még nem minden, ha nincs gyakorlat, ráadásul kicsit bénácska is hősünk, így nem igazán fog sikerülni céljának elérése, de egy véletlen folytán mégis híre megy, és az utcákat, háztetőket egyre több hozzá hasonló amatőr szuperhős özönli el. Miután csapatot toboroz – köztük a 11 éves kisfiútól az életét megváltoztatni készülő édesapa, és még számos hős jelentkezik nála szolgálatra – azután válik komolyabbra a balhé, mikor a helyi maffiafőnök (Mark Strong) megelégeli buzgóságukat, így kénytelenek megmutatni, mire is képesek.

Már rögtön az első jeleneten borultam a röhögéstől, pedig nem is vígjátékról van szó, hanem kőkemény 16-os karikával ellátott szuperhősös moziról, amiben épp elég vér, és meztelenkedés is akad. Nem tudom, ti hogy lesztek vele, de nekem rengeteg jelenet csalt mosolyt az arcomra. Matthew Vaughn rendező, aki a forgatókönyv megírásában is segédkezett, ez idáig a pár évvel ezelőtti Csillagport jegyezte, és mint tudjátok az X-Men: First Class-t is ő vezényelheti le, aminek felettébb örülök, mert jó kezekben a film. Eltér a szokásos szuperhősös filmektől, és tetszik, ahogyan és amilyen irányba tartott a története, nem egy áltagos felfogású, és pont ezért az egyedisége miatt szerethető annyira.

Kick-Ass, mármint a szereplő, aki semmiből lesz a város hőse, és teljes részletességgel ismerhetjük meg karaktere kialakulásának körülményeit. Ide már alapból jár a piros pont, és csak tovább bővül azzal, mikor Hit Girl és Big Daddy fellép, hogy kihúzza őt egy olyan kalandból, aminek nem számolt a komolyságával. Chloe Moretz (Hit Girl), a 13 éves fiatal hölgyemény kőkeményen odateszi magát, amikor kell, és ez egyaránt igaz karakterileg, és színészileg is, szóval le a kalappal előtte! Nic Cage (Big Daddy) karrierje mostanában egy két filmet leszámítva nincs épp szárnyalóban, bár mivel nekem kedvenc, és itt jó szerepe is volt, rosszat nem tudok róla mondani. Mark Strongot már megszokhattunk a gonosz szerepében, most se tesz másként, és még mindig nem lehet megunni, kiváló választás lett, hát még a fiát megformáló Christopher Mintz-Plasse, aki kő gazdag, nagyképű, és pökhendi úri kölyök, ami tökéletesen megy az arcához.

A másik, amin derültem csomót, mikor Hit Girl a fantasztikus dumájával szívatja apját, vagyis Big Daddy-t, kihagyhatatlan! Van egy jelenet, ahol átmegy az élőkép festménybe, ami nem is lenne olyan nagy kaland, de itt fantasztikusan beleillett az összképbe, és adott egy képregényes hangulatot az egésznek.

A reklámjaitól tartottam, mert az utóbbi időben túl sok érkezett, és félő volt, hogy valóban ennyire fogja adni, vagy csak egy újabb agyonhypeolt cucc? És szerencsére adta, nem is kicsit! A belassítások akciófilmes érzéseket keltenek az emberbe, és egyben néztem is ki durván a fejemből, hogy ez hogy jön ide? Ide tartozik Hit Girl első durva belépője is, hát még a többi, így nem is kérdés, hogy azonnal megveszi az embert, főleg amikor jönnek alá a zenék, amire a döbbenetes kifejezés sem elég.

Még ide elfér két apró negatívum. Zenéjével kapcsolatban aggasztott: Az egyik Big Daddy jelenet alatt a szemfülesebbek észrevehették, hogy felcsendül egy, a TDK-hoz hasonló idegtépő, Joker szerű zene, ami nálam a nyúlás kategóriába tartozik, de persze nem tudott feljönni arra a szintre! Valamint azt nem vágtam Hit Girlnél, hogy ha egy adag maffiózót se perc alatt leterít, akkor Stronggal, a fő gonoszunkkal ez miért nem ment? Persze ezt is fel lehet fogni pozitívan is, legalább kaptunk egy élvezetesebb harcjelenetet a végére.

Szerelmi szál? Igen, van benne, de legalább nincs eltúlozva! Én magam sem értem, hogy a Kick-Ass hogy volt képes erre, de ez nálam ütött, méghozzá vitathatatlanul 9/10-es szinten, és az már biztos, hogy az idei Top10-ben ott lesz. A magyar címére inkább nem írnék semmit, jobban járunk. Szerintem ebből mindenki le tudja szűrni a véleményem.

Ugye a második részről már ejtettem pár szót, amire azt mondom: JÖHET! De félek is tőle egyben, mert manapság nincs tele a padlás jó folytatásokkal.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

1 hozzászólás

  1. Ez a film nálam 10/10. Egyetlen hibája volt. Az idióta magyar cím.