Értékelés: 24: Újratöltve pilotkritika (24: Legacy pilot)

A 24: Legacy középpontjában egy hős katona áll, aki visszatér az Államokba, csakhogy a múltjától nem tud szabadulni, és a terrorelhárítási központhoz (CTU) fordul, hogy mentsék meg őt és segítsenek neki megakadályozni minden idők egyik legnagyobb Amerikában elkövetett terrorcselekményét.

Az a helyzet, hogy mióta az eredeti 24 Jack Bauerrel a főszerepben végérvényesen lepihent, nincs normális akciósorozat a tévében. Egyetlen pótlék létezett a 24 limitált sorozat és az eredeti befejezése közötti időszakban, ez pedig a Burn Notice volt, de évek óta már az is nyugdíjas éveit éli. Tavaly májusban a 24: Legacy előzetese egyáltalán nem nyűgözött le, ám a pilotot nyilván nem hagyhattam ki, és basszus, nulla elvárás ide, vagy oda, engem bizony ismét székbe ültetnek 13 epizód erejéig.

A 24: Újratöltve nem az a tipikus, "minden lendületet adjunk bele" pilottal indít, csupán eléggé hasonló minőségű akciójeleneteket gyúrtak egybe, amit az eredeti szériától megszokhattunk. Ha már újragondolás, az újítások amolyan kötelező jellegűek: a főszereplő újraválogatása alap ugye, de az óra is megújult, hiszen már nem a kétezres évek elején vagyunk, azóta minden sokkal modernebb. Egyelőre nem mondom, hogy máris a szívem csücske a kék számlapos digitális óra, de lehetne ez rosszabb is.

Hogy hiányzik-e Jack Bauer? Igen. Hogy látok-e jövőt a sorozatban nélküle? Igen. Nem vagyok 100%-osan elégedett a pilottal, viszont rengeteg apró pozitívumot találtam benne, és most nem arra a pár szokásosan belevitt klisére gondolok, mint amikor etyepetye közben megszólal a telefon, amit fel kell venni, hanem az akciójelenetekre, és arra, hogy az bevezetőrész leforgása alatt egyetlen egyszer sem kellett ránéznem az órámra.

Belátom, hogy Kiefer Sutherland piszkosul kemény ügynök volt, és hiányozni is fog, de már kiöregedett, és friss hússal van értelme folytatni a CTU (fedett/titkos) akcióit. Corey Hawkins igazán remek színész, Dr. Dre szerepében már bizonyított, és itt is nagy jövő áll előtte, ha a nép jól fogadja őt. Lehet itt jönni, hogy miért kellett afroamerikai karaktert állítani a főszerepbe, de teljesen fölösleges huzavona az egész. Akik nem tudnak túllépni Sutherlanden, nézzék újra az eredeti sorozatot. Ha viszont nyitott vagy, Hawkinsban is meglátod a lehetőséget.

Miranda Otto a CTU egykori vezetőjeként kerül képbe, aki mellesleg szintén remek választásnak tűnik, hiszen otthonosan mozog a CTU-ban, és kiválóan alkalmazkodik a körülményekhez. Ugyanez elmondható Hawkinsról is. Charlie Hofheimerből nem sokat láthattunk, de azt nagyon jól csinálta, és a szereplők közül kiemelném még Jimmy Smits-t, aki a Sons of Anarchy óta a személyes kedvenceim közé tartozik. Nyilván egy szenátor eljátszása habkönnyű feladata a bandavezérhez képest, de egységesen elmondható mindenkiről, hogy senki sem karakteridegen, ami elég hasznos "alapkellék".

A sorozat felépítése semmiben sem tér el a korábban megszokott formulától: ugyanúgy megvan az "ügynök fű alatt dolgozik belső segítséggel" szál, ami szinte természetes húzás a sorozattól. Az akciójelenetek tökösek, és különösen örülök, hogy Corey Hawkins nem egy megállíthatatlan terminátor, hanem elsősorban fiatal, tapasztalatot gyűjtő terepügynök, akinek még van mit tanulnia. Az izgalomfaktor is helyén van, amikor a szükség úgy kívánta, aggódtam, amikor pedig magyarázatra került sor, ittam a szereplők szavait.

Lehet, hogy több a negatív visszhang, de számomra eddig simán az év kellemes meglepetése a 24: Újratöltve. A FOX egy olyan pilottal készült, ami nem lövi el az összes puskaport, hanem tartalékol a későbbiekre is - legalábbis nagyon remélem, hogy ez a koncepciójuk, mert ha a jövőben nagyobb színvonalejtésre készülnek, akkor be is lehet zárni a kapukat. Csak, hogy ne bízza el magát a sorozat, 8/10-et adok rá.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

2 hozzászólás

  1. Edete

    Sajnos nem értek egyet. Imádtam az “anyasorozat” első 5 szezonját, de utána nagyon kifulladt a történet. Mindig ugyanazok a klisék ismétlődtek!!!! Nem főszereplőt kellett volna cserélni, hanem írókat.

    Az új sorozat eddig ugyanott folytatja. Ismét ugyanazok a zavaró klisék, és most tudnék legalább 3 olyan “nagy csavart” írni, ami benne lesz a következő akárhány részben. Imádtam a sorozatot, de abban a világban amiben a Netflix és a HBO szórakoztatja a közönséget, a 24 már csak nosztalgiázásra jó B kategória. (legalábbis számomra)

  2. Én olyan sorozatok útán ültem neki a 24-nek, mint a Sons of Anarchy, The Shield, Prison Break, Game of Thrones stb. És komolyan mondom nem birtam végignézni az első évadot sem. Valami hihetetlen vontatottnak és low budget-nek tünt az előbb emlitett sorozatok után. A tizen akárhányadik rész után feladtam,