Értékelés: 24: Élj egy új napért (évadkritika) (24: Live Another Day)

Ahogyan azt a pilotkritikánál ígértem, összeszedem a gondolataimat a 24: Élj egy új napért teljes évadjáról, ami jelen esetben a megszokott 24 résszel szemben csak 12, mivel miniszériáról beszélünk.

Sajnos, vagy nem sajnos, nem ültem le minden rész után, és ne is számítsatok kisregényre, nem ez a célom, hanem, hogy akik esetleg nem láttak a szóban forgó évadot, mihamarabb ráhangoljam őket. Akik jelen voltak majd egy évtizeden át, pontosan tudják, hogy mennyire kemény szériáról van itt szó. Kiefer Sutherland totálisan egybenőtt a karakterrel, Jack Bauerrel, az ügynökkel, aki számára nincs lehetetlen küldetés, csak idő legyen elég. Sutherland egyik nemrég adott interjújában megígérte, hogy sokkal feszesebb lesz ez az évad, mint a korábbiak közül bármelyik, és azt hiszem, hogy ezt be is tartották a készítők.

24 Élj egy új napért (évadkritika)_01

Bár ugye, egy 24-rajongónak semmi sem elég, úgyhogy baromira sajnálom, hogy még alig kezdődött el, máris véget ért ez a kurta évad, ami ismét okozott meglepetéseket, és valóban jobban pörögnek az események, mint korábban. Persze minden egyes alkalommal leírhatnám, hogy az idő szorít, abból van mindig a legkevesebb, így a hangulat is sokkal feszültebb mindvégig. Máris rátérek a konkrétumokra, csak próbálom összeszedni, hogy mint évad, hogyan szuperált ez az újjáélesztett mini.

Ahogyan azt már megszokhattuk, a baljós eseményszálak mindig olyan mélységekig nyúlnak vissza, amit nem gondoltunk volna. Nyilván ez így hülyén fest, hiszen már az évad elején lehet bátran találgatni, hogy ki lesz a rosszfiú, és persze, hogy utólag könnyen okos az ember, de rögtön az elején úgysem tudjuk biztosra, hogy ki lesz a ludas. A 24 mindig is egy olyan sorozat volt, amelynek darabkái voltak, kérdés, hogy kinek mennyire gyorsan álltak össze.

24 Élj egy új napért (évadkritika)_02

Innentől kezdve nem bánok kesztyűs kézzel a szavakkal, úgyhogy akik még nem látták az évadot, nekik érdemes ugrani az utolsó bekezdésig. SPOILERZÓNA tábla fel!

Mindig is szerettem Jack Bauerben a találékonyságát, és a problémamegoldó képességét, amire ezúttal is szükség van. Sajnos nincs háború járulékos veszteség nélkül, így itt is elhullik jó néhány polgár feje, de a főszereplők kinyírásánál sem sokat gondolkodtak. Benjamin Brattről, az éppen aktuális nem CTU vezetőjéről gondoltátok volna, hogy nyakig benne van? Persze ettől már csak az oroszok bevonása durvább, akiknek indíttatásaik teljesen érthetőek, és itt rögtön ki is emelném a sorozat egyik legfélelmetesebb arcát, az orosz zászló alatt ténykedő Stanley Townsend, aki a befolyásos Anatol Stolnavich bőrébe bújt. Kegyetlen hatást tud gyakorolni.

24 Élj egy új napért (évadkritika)_03

Ha már gonoszkodunk, Benjamin Bratt a fasorban sincs Townsendhez, vagy mondjuk Tzi Mához, a kínai alvilági taghoz képest, aki hazájának hátat fordítva próbál bosszút állni, csakhogy ezúttal két legyet üthet egy csapásra. Igen, Jack Bauer fogva tartójáról, és legnagyobb kínzójáról beszélünk. Tate Donovan vívódását viszont sohasem fogom megérteni. Igazán eldönthetné, hogy kit szolgál, és kihez, vagy kikhez marad hű, mert jelen esetben nem csak a munkája, és házassága, de a szabadsága is kockán forog. Michelle Fairley (Margot Al-Harazi) női frontra keményít, akinél szintén nincsenek határok, még akkor sem, ha a saját lányáról (Emily Berrington) van szó, aki néha engedi magát irányítani, néha pedig megy a saját feje után.

Most, hogy összeszedtem a színészek neveit, John Boyega neve ütötte meg a szemem, akivel az Idegen arcokban már találkoztam, jelenleg pedig a Star Wars: Episode VII-et forgatja. Tehetséges fiatal színész, akiből még egyszer nagy ember lesz, ez jelen szituációban is visszaköszönt. Nem csak próbálta, hanem engem meg is győzött az ártatlanságáról. Audrey (Kim Raver) és Jack kapcsolata lényegében mindent kibír, és köztük mindig is meglesz az életre szóló kapocs, ami ritka, de nem lehetetlen. Heller elnök, akarom írni, William Devane szintén kitesz magáért, főleg, amikor elindul a futballpálya felé, és minden mindegy módon beleveti magát a dolgok sűrűjébe. Tökös húzás az írók részéről, és az eltussolás is remek volt, amit gondolhattam volna, de nem így történt. Megleptek. Stephen Fry alakítását is ebbe a bekezdésbe sűríteném, aki zseniális színész, bár ez sem most derül ki, viszont általa is csak profibbá válik az egész sorozat. A mimikái… hú, szinte utánozhatatlan!

24 Élj egy új napért (évadkritika)_04

Mary Lynn Rajskubtól már láttunk egyet, s mást, viszont ő is sínylődik, és szenved, közben hontalan, és kényszerből sok mindent megtesz O'Brian kisasszony, akire mindig lehet számítani, és aki sohasem okoz csalódást! Még a végén sem. Illetve főleg nem akkor! Na igen, Michael Wincott a tettes, az a figura, aki menedéket ad neki, és az ő kinyírásával sem lacafacáztak sokat. Viszont nem gondoltam volna, hogy egy olyan sima elemzőt, mint Reed (Giles Matthey) szintén eltesznek láb alól - bár később sokkal jobban bedurvulnak. Jó arc volt ő is, sajnáltam, amikor a bérgyilkosnak sikerült elvégeznie munkáját, de legalább 1-1 lett a végeredmény. Gbenga Akinnagbe, vagyis Ritter ügynök is csak beadta a törülközőt a közepétől, és bár vannak fenntartásai, de elfogadja, hogy Jack az úr a háznál, még ha csak 'vendégről' is beszélünk.

Yvonne Strahovski, vagyis Morgan ügynök is megéri a pénzét, és kellemes meglepetés, valamint az is elmondható róla, hogy a legjobb újonc szereplője a szériának. Kemény ügynök, aki kiváló terepen, és ezt kiválóan el is tudja adni, és a végére… Hú, hát nem irigylem! Mivel az imént felmutattam a SPOILERTÁBLÁT, így simán leírhatom, hogy Audrey halálával mennyire megleptek. Ütős lett az évadzáró, pont annyira kemény, mint a sorozattól is megszoktunk annyi éven át. Járulékos veszteség mindig kell, de hogy pont Audreyt kellett eltenni láb alól. Érdemes megfigyelni azt a reakciót, amikor Jackkel közlik a hírt, Sutherland arcán tisztán látszik, hogy egy világ omlik benne össze. Bár Heller elnök ez utáni jövője sem lesz piskóta. Több okból kifolyólag.

24 Élj egy új napért (évadkritika)_05

Mégis a leges legdurvább az egészben, ahogyan lezárták a szériát. Vagyis: lezárták? A nagy lópikulát, ebből még bármikor lehet bármi. Mozifilm miniszéria2, vagy tudom is én. Imádom, mindig is ez volt a sorozatok legjobbja, és most sem tudok róla másként nyilatkozni, írni. A 10/10 jár érte, főleg azok után, hogy felkelt a földről, merthogy a nyolcadik évad már nem volt az igazi, de a hetediken is érezhető volt, hogy valami nem stimmel.

Lassan le is teszem a lantot, bár oldalakat lehetne róla írni, de nem ez a célom. 22:57… 58… 59… fekete képernyő.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .