Villámértékelés: Kémek hídja (Bridge of Spies)

1960. A hidegháború legfagyosabb évében a Szovjetunióban elfogják egy lelőtt U-2-es kémrepülőgép pilótáját. Gary Powers talán örökre fogoly marad. Kétévnyi hiábavaló próbálkozás után a CIA kiszemel egy ügyvédet (Tom Hanks), hogy szabadítsa ki a pilótát a vasfüggöny mögül. James Donovannek Moszkvába kell utaznia, hogy tárgyalásokat kezdjen az ellenséggel. De a CIA egészen másfajta feladatok elvégzésére is felkészíti őt.

Úgy tűnik, hogy a Suszter, szabó, baka, kémet a mai napig nem tudja egyetlen hidegháborús kémfilm sem kiütni, és ez bizony rossz hír a Kémek hídja szemszögéből nézve. Ez volt az a Steven Spielberg-film, amire azt mondtam, hogy ennek jól kell sikerülnie. Hát tévedtem. De még mekkorát! Innentől kezdve Spielberg munkáit kötelező jelleggel hanyagolom a jövőben, mert évek óta képtelen normális filmet rendezni, ugyanis ezúttal is egy nyögvenyelős, soha véget nem érős filmet gyártott. Hát, gratulálok hozzá! Tényleg.

Kémek hídja-1

Nem kívánok mélyen belemenni, de a két óra és húsz perces játékidő egy örökkévalóságnak tűnt. Csoda, hogy egyáltalán vége lett. A legcsúnyább az, hogy minden ráköltött dollármilliót kidobott pénznek érzek. Miért? A hidegháborús kor megteremtése szemmel láthatóan nem okozott problémát, csak épp a történet nem tudott elég érdekes lenni ahhoz, hogy ésszerűen kitöltsék vele az egyébként túlnyújtott játékidőt. Abba már bele sem megyek, hogy szinte fölöslegesen volt jelen minden főszereplő - beleértve Tom Hankset, Mark Tylance-t, Joshua Hartót, és még sorolhatnám.

Nem tudom, nektek hogy tetszett a Kémek hídja, egyáltalán adtatok-e neki egy esélyt, de én irtó módon szenvedtem, amit egy 5/10-ben tudnék kifejezni. A legjobban azt sajnálom, hogy helyenként annyira elkapták a képi világát, hogy eszméletlenül gyönyörű, mégis nézhetetlen. Ti hogyan éltétek át/túl ezt a hidegháborús drámát?

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

7 hozzászólás

  1. pikto

    Szia,
    Na itt vagyok.
    A rövidke írásoddal teljesen egyetértek, annyi a különbség, hogy nekem Hanks az egyik kedvencem és ezért magasabb a pontszám, ennyi.
    De nekem az érződött a filmen, hogy az oroszokat nem akarták/merték ezt nem tudom , kegyetlen embereknek beállítani, pedig abban a korban nem voltak ám puszi pajtások. Talán egy jelenet volt amikor lelőttek valakit, miközben át akart futni a határon.
    Sokat akartak beletenni a filmbe mégsem sikerült azt jól bemutatni, négy karakter története de csak a Hanksé volt kidolgozva úgy ahogy.
    Sokat markolt keveset fogott, talán ez a legjobb hasonlat.
    Persze a képi világ a kosztümök az nekem kifejezetten tetszett, valamint a helyszínek pl. a híd, azt ott vették fel.
    Ja most jut eszembe, most komolyan az a jelenet amikor elveszik a kabátját, az arcpirítóan kényelmetlen volt számomra, azzal akarták bemutatni milyen kemény hely ez az NDK, na ne már.
    Most ennyi jutott eszembe a filmről.
    Üdvözlettel:
    pikto

  2. pikto

    Ja igen, volt azért még egy dolog, az orosz kém mondata, miért megérné, nagyon jó inspiráló szinte bármire.
    Valamint, az oldal háttere eszméletlen csak úgy mint a film.

    • Félrement ez, nyilván az amcsiknak bejön, akik az Akadémia élén vannak… Hiába volt jó a képi világ, ha minden más gázos. Oké, a színészekkel sincs gond, hiszen nem kezdőkről beszélünk.

  3. bgabor

    Én épp ellenkezőleg éltem meg ezt a filmet. Igaz, hogy lassan épül fel kicsit a sztori, de szerintem szükséges. Attól fogva, hogy Donovan Berlibe utazik számomra átváltott a film egy teljesen más, izgalmasabb tempóba. És különösen tetszett az “álló ember” hasonlat is, ami Donovan kitartásáról mesél. Nálam 10/10

    • Kinek a pap… :) de tényleg fura, hogy pont az ellenkezőjét váltotta ki belőled.

  4. zsocso

    Szerintem sem volt nagy eresztés. Kicsit jobb, mint az átlag de tipikus egyszer nézős film.
    A trailerek után többet vártam a Spielberg-Hanks duótól. Azt pedig kimondottan nem értem, hogy hogyan emlegetheik Rylance-t az Oscar esélyesek között? Volt 1-2 jelenete, amit lenyomott ugyanazzal a fa arccal. Még a jelölésén is megvagyok lepve. Remélem Stallone kapja az Oscart.

    • Pontosan! Egy ilyen párosnak többet kellett volna hoznia. Tök fölöslegesek a jelölései, max a látványterv lenne jogos.