Villámértékelés: 12 katona (12 Strong)

2001. szeptember 11-én sosem látott méretű támadás érte az Egyesült Államokat. Egy nap sem kellett hozzá, hogy döntés szülessen az első válaszcsapásról. Egy fiatal, vakmerő, de igazi háborút még sosem látott tiszt (Chris Hemsworth) vezetésével egy elit kommandós egységet dobtak le az afgán hegyek közé. A feladatuk az, hogy eljussanak Mazár-e Sarifba, elfoglalják a várost és elvágják az al-Kaida utánpótlási vonalát. A helyszínen a kommandósok átmeneti szövetséget kötnek egy helyi hadúrral, aki támogatja őket: lovakat ad nekik a harchoz. A legmodernebb haditechnikára kiképzett 12 katona attól kezdve lóháton csatázik. Hatalmas túlerő ellen, elképesztő körülmények között küzdenek, de vigyáznak egymásra és a lovaikra: a háború új szabályait tanulják.

Régen láttam ennyire fölösleges és unalmas háborús filmet, mint a 12 katona. Isteni szerencse, hogy nem kellett mozijegyet vennem, hogy megnézhessem, ugyanis konkrétan egy óra után elkezdtem beletekerni. Nem szoktam ilyet, de úgy voltam vele, hogy nem vagyok hajlandó még egy órát fölöslegesen kidobni az időmből. Nicolai Fuglsig rendezett, akit hagyjunk is, igazából két dolgot nem értek: az egyik, hogy hogyan sikerült ilyen szereplőgárdát összeboronálni, illetve az is rettentően csúnya a forgalmazótól, hogy ezzel a dumával árulják a filmet: "A világ egyik legismertebb filmkészítője, az akciófilmek mestere, Jerry Bruckheimer, A Sólyom végveszélyben után ismét megtörtént esetet dolgoz fel: egy háború ismeretlen fejezetének hátborzongatóan izgalmas pillanatai elevenednek meg a vásznon."

Ne. Említsük. Egy. Lapon. Ezt. A. Filmet. A Sólyom végveszélybennel, mert megbántanánk vele egy klasszikust! Úristen, komolyan eldobom az agyam ettől a mondattól, isteni szerencse, hogy csak a hivatalos sztori keresése közben futottam bele pár perccel ezelőtt. Felháborító. Jerry Bruckheimerről pedig annyit, hogy volt benne néhány robbantás, ami szépen nézett ki, de mit sem ért a nem megfelelően körített kerettörténet nélkül. Ami a színészeket illeti, Chris Hemsworth konkrétan szenvedett egészen végig, szemmel láthatóan nem találta a helyét - és nem csak a sztori szerint, egyébként sem. Tök fölöslegesnek tartom leírni ide Michael Shannon vagy Michael Pena nevét, ők ettől többre születtek, minthogy ilyen színvonalú, stílustalan filmekben lássuk őket.

A marketing viszont jól sikerült, vágtak hozzá egy csalogató előzetest, aminek ugyan nem dőltem be, de ha picit több időm lett volna, biztosan jegyet váltok rá, akkor pedig foghattam volna a fejem, mint a Gringo közben, amiről megpróbálok írni röviden, csak az is akkora csalódás, hogy inkább lapozzunk. A 12 katona legnagyobb baja, hogy nem volt rendező, ki megfelelően összekösse a szálakat, enélkül pedig elég nehéz bármi jó vászonra álmodni. Ha engem kérdeztek, mindenkit óva intek a megnézésétől, kivéve, ha van szabad két órátok. Nem mellesleg, rohadt sokat pofáznak a filmben - szerintem nagyrészt tök funkciómentesen. 3/10.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .