Sundance 2019: Premierfilmek kategória

Elég izgalmasnak tűnik a premierfilmek kategória is, amelyben általában az év legjobban várt fesztiválfilmjei versengenek egymással, és ez idén sincs másként, ráadásul most tizenkilencen indulnak neki a nagyvilágnak.

PREMIERFILMEK_

After The Wedding / U.S.A. (írta és rendezte: Bart Freundlich)

Sztori: Isabel (Michelle Williams) annak szentelte az életét, hogy a gyerekeken segítsen egy kalkuttai árvaházban, amely anyagi gondokkal küzd. Egy nap váratlanul nagy összegű adomány érkezik a multimilliomos Theresától (Julianne Moore), aki New Yorkban él művész férjével (Billy Crudup) és imádnivaló ikerfiaikkal. Isabel New Yorkba utazik, hogy személyesen is köszönetet mondhasson a támogatásért és még Theresa lányának esküvőjére is meghívást kap, sőt, az is kiderül, hogy olyan kapcsolatban áll Theresával, amely megváltoztathatja az egész életét.

Szereplők: Julianne Moore, Michelle Williams, Billy Crudup, Abby Quinn - Világpremier. DAY ONE

Animals / Anglia, Írország, Ausztrália (rendező: Sophie Hyde, forgatókönyv: Emma Jane Unsworth)

Sztori: Az írónőnek készülő Laura (Holliday Grainger) és szabad szellemű legjobb barátnője, Tyler (Alia Shawkat) közös lakást bérelnek Dublinban. Mindketten szeretik az italt, az ecstasyt és az egyéjszakás kalandokat, de Laura egyszer csak beleszeret egy sármos, de prűd zongoristába, Jimbe (Fra Fee), Tyler pedig megijed, hogy hamarosan vége lesz a bulinak.

Szereplők: Holliday Grainger, Alia Shawkat - Világpremier

Blinded by the Light / Anglia (rendező: Gurinder Chadha, forgatókönyv: Sarfraz Manzoor, Gurinder Chadha, Paul Mayeda Berges)

Sztori: 1987-ben járunk, Margaret Thatcher Angliájában, a történet főszereplője pedig egy Javed nevű 16 éves brit-pakisztáni fiú, aki Lutonban él. Édesapja elveszíti az állását, a környékbeli skinheadek pedig nem hagyják őt békén, így tudja, hogy sok nehézséggel kell még szembenéznie. Javed arról álmodik, hogy író lesz, amit apja nem ért meg és nem is fogad el. Egy nap azonban minden megváltozik, amikor Javed kölcsönkap néhány Bruce Springsteen kazettát az új barátjától. Úgy érzi, a dalszövegek pont neki szólnak, arra ösztönzik, hogy álljon ki a rasszizmus ellen, találja meg az írói hangját és változtassa meg apja maradi gondolkodását.

Szereplők: Viveik Kalra, Hayley Atwell, Rob Brydon, Kulvinder Ghir, Nell Williams, Aaron Phagura - Világpremier

Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile / U.S.A. (rendező: Joe Berlinger, forgatókönyv: Michael Werwie)

Sztori: 1969-et írunk. Ted (Zac Efron) jóképű, okos, karizmatikus és gyengéd, így végül a máskor óvatos egyedülálló anya, Liz Kloepfer (Lily Collins) sem tud neki ellenállni. Úgy tűnik, Ted élete párja lehet és hamarosan fülig beleszeret a férfiba. A család tökéletes életet él és úgy fest, minden a legnagyobb rendben, de aztán Liz élete teljesen a feje tetejére áll, amikor Tedet letartóztatják egyre kegyetlenebb gyilkosságok elkövetésének vádjával. A nő eleinte aggódik, majd paranoiás lesz és rá kell jönnie, hogy a férfi, akit tökéletesnek hitt, lehet, hogy valójában egy pszichopata őrült.

Szereplők: Zac Efron, Lily Collins, Haley Joel Osment, Kaya Scodelario, John Malkovich, Jim Parsons - Világpremier

I Am Mother / Ausztália (rendező: Grant Sputore, forgatókönyv: Michael Lloyd Green)

Sztori: Nem sokkal azután, hogy az emberiség kihalt, egy Anya nevű robot megkezdi munkáját egy ultramodern föld alatti bunkerben. Anya azt a feladatot kapta, hogy népesítse be újra a Földet kémcsövekben őrzött embriókból született emberekkel. Anya egy fiatal lányból (Clara Rugaard) igyekszik intelligens, együtt érző tinédzsert nevelni, egy napon azonban váratlanul megjelenik egy sebesült nő (Hilary Swank) a bunkernél, így Anya elbizonytalanodik a Föld sorsát illetően és "lányával" való kapcsolata is veszélybe kerül.

Szereplők: Clara Rugaard, Rose Byrne, Hilary Swank - Világpremier

Late Night / U.S.A. (rendező: Nisha Ganatra, forgatókönyv: Mindy Kaling)

Sztori: Katherine Newbury (Emma Thompson) a későesti talk show-k egyik legendás, úttörő műsorvezetője, akit azonban azzal vádolnak, hogy nő létére gyűlöli a többi nőt. Katherine megpróbál változtatni ezen a vélekedésen, ezért felveszi Mollyt (Mindy Kaling) a csak férfiakból álló írói stábjába, de könnyen lehet, hogy már elkésett ezzel, ugyanis a műsor nézettsége egyre csökken, a csatorna vezetősége pedig le akarja váltani Katherine-t. Molly azonban úgy dönt, bebizonyítja, hogy nemcsak arra jó, hogy javítson egy kicsit a nemek arányán, hanem új életet tud lehelni Katherine műsorába és karrierjébe - sőt, talán még nagyobb változásokat is képes előidézni.

Szereplők: Emma Thompson, Mindy Kaling, John Lithgow, Paul Walter Hauser, Reid Scott, Amy Ryan - Világpremier

Official Secrets / U.S.A., Anglia (rendező: Gavin Hood, forgatókönyv: Sara Bernstein, Gregory Bernstein, Gavin Hood)

Sztori: A The Spy Who Tried to Stop a War című könyvből készült film a brit titkosszolgálat egyik tisztje, Katherine Gun igaz történetét meséli el, aki Irak 2003-as megszállása előtt kiszivárogtatott egy szigorúan bizalmas üzenetet a Nemzetbiztonsági Szolgálattól, amelyből kiderült, hogy az amerikaiak és a britek közösen kémkedtek az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyes tagjai után és zsarolással akarták elérni, hogy a bizonytalan, kisebb tagállamok megszavazzák a háborút.

Szereplők: Keira Knightley, Matt Smith, Ralph Feinnes, Matthew Goode, Rhys Ifans - Világpremier

Paddleton / U.S.A. (rendező: Alex Lehmann, forgatókönyv: Alex Lehmann, Mark Duplass)

Sztori: Két különc szomszéd különös barátságot köt egymással, amely azonban váratlan fordulatot vesz, miután kiderül, hogy az egyikük gyógyíthatatlan beteg. A két férfi - akik szabad idejükben egy általuk kitalált, Paddleton nevű játékot játszanak - úgy dönt, elutaznak valahova, melynek során kiderül, milyen is az igaz barátság és mit jelent, amikor két férfi humorral próbálja leplezni a valódi érzelmeit.

Szereplők: Mark Duplass, Ray Romano, Christine Woods - Világpremier

Photograph / India (írta és rendezte: Ritesh Batra)

Sztori: Rafi utcai fotósként dolgozik a nyüzsgő Mumbaiban: rögtönzött portrékat készít turistákról a város nevezettségei előtt. Egy nap meglátogatja őt beteg nagymamája, aki mindig is abban reménykedett, hogy Rafi majd szép családot alapít. A fiú igyekszik az idős nő kedvére tenni és ehhez pont kapóra jön a kedves és magányos Miloni, aki örömmel eljátssza, hogy ő Rafi párja. A társadalmi osztályok közti különbségek kiéleződnek és más nehézségek is adódnak, de a fiatalok ennek ellenére mégis kezdenek valóban egymásba szeretni.

Szereplők: Nawazuddin Siddiqi, Sanya Malhotra - Világpremier

Relive / U.S.A. (rendező: Jacob Estes, forgatókönyv: Jacob Estes, Drew Daywalt)

Sztori: Egy Los Angeles-i nyomozó, Jack Radcliffe aggasztó hívást kap unokahúgától, Ashleytől és bár azonnal a segítségére siet, mégsem ér oda időben: a lány és a szülei már halottak, és minden arra utal, hogy gyilkosság és öngyilkosság történt. A rendőrség hamarosan le is zárja az ügyet, Jack azonban újabb hívást kap Ashleytől, amely összeköti a jelent a múlttal. A férfi arra kéri a lányt, hogy próbáljon minél több nyomot összegyűjteni, amelyek segítségével Jack megoldhatja az ügyet, Ashley pedig elkerülheti tragikus sorsát.

Szereplők: David Oyelowo, Storm Reid, Mykelti Williamson, Alfred Molina, Brian Tyree Henry – Világpremier

Sonja - The White Swan / Norvégia (rendező: Anne Sewitsky, forgatókönyv: Mette Marit Bølstad, Andreas Markusson)

Sztori: A filmből Sonja Henie igaz történetét ismerhetjük meg, aki 1936-ban már háromszoros olimpiai- és tízszeres világbajnoki aranyérmes műkorcsolyázó volt és éppen amerikai turnéra indult, hogy csodás ruhákban és lenyűgöző díszletek között mutassa be tudását a közönségnek. Sonja aztán Los Angelesbe került és úgy döntött,megpróbálkozik a színészkedéssel és bár a stúdiók vezetői eleinte kételkedtek benne, végül bizonyított és a kor egyik legjobban fizetett színésznője lett.

Szereplők: Ine Marie Wilmann, Valene Kane, Eldar Skar, Anders Mordal, Pål Sverre Hagen, Aiden McArdle - Nemzetközi premier

The Boy Who Harnessed the Wind / United Kingdom (írta és rendezte: Chiwetel Ejiofor)

Sztori: A fiatal William Kamkwamba Malawiban él a szüleivel, iskolába jár és nagyon komolyan veszi a tanulást. A falujuk közelében azonban fejlesztések történnek és az időjárás is kedvezőtlenül alakul, így éhínség tör ki, William apja (Chiwetel Ejiofor) pedig már nem tudja fizetni a fiú taníttatását. William azonban elhatározza, hogy felveszi a harcot az életüket fenyegető helyzettel, ezért beszökik az iskola könyvtárába, ahol kideríti, hogy egy szélmalom által hajtott szivattyút kell építenie, hogy megmentse a falut. A fiúnak versenyt kell futnia az idővel, hogy összerakja a szivattyút biciklialkatrészekből és más roncsokból, miközben apja kételkedik benne, a falut pedig egyre nagyobb veszély fenyegeti.

Szereplők: Chiwetel Ejiofor, Maxwell Simba, Lily Banda, Noma Dumezweni, Aissa Maiga, Joseph Marcell - Világpremier

The Mustang / U.S.A. (rendező: Laure de Clermont-Tonnerre, forgatókönyv: Laure de Clermont-Tonnerre, Mona Fastvold, Brock Norman Brock)

Sztori: Roman Coleman (Matthias Schoenaerts) frissen szabadul egy nevadai sivatagban található szigorú börtön magánzárkájából és bár nem vágyik emberi kapcsolatokra, csatlakozik egy rehabilitációs programhoz, amelynek keretében vadlovakat kell idomítania. A szigorú vezető, Myles (Bruce Dern) Romant bízza meg az egyik makacs állat kiképzésével, aki a férfi háborgó érzelmeit tükrözi. Roman rájön, hogy csak akkor sikerülhet beidomítani a lovat, ha megtanulja uralni a saját érzéseit is.

Szereplők: Matthias Schoenaerts, Connie Britton, Bruce Dern, Jason Mitchell, Gideon Adlon, Josh Stewart - Világpremier

The Report / U.S.A. (írta és rendezte: Scott Z. Burns)

Sztori: Daniel Jones (Adam Driver), a szenátus alkalmazottja azt a feladatot kapja, hogy nyomozást végezzen a CIA fogvatartói és kihallgató programjánál. Miután tanulmányozza a bizonyítékokat, rájön, hogy a szervezet brutális, erkölcstelen és hatástalan vallatási módszereket kezdett alkalmazni 9/11 után, azonban amikor Jones és a szenátus hírszerzési bizottsága arra készül, hogy publikálja a nyomozás eredményét, a CIA és a Fehér Ház mindent megtesz, hogy eltitkolja az igazságot.

Szereplők: Adam Driver, Annette Bening, Jon Hamm, Ted Levine, Maura Tierney, Michael C. Hall - Világpremier

The Sunlit Night / Németország, Norvégia (rendező: David Wnendt, forgatókönyv: Rebecca Dinerstein)

Sztori: Frances (Jenny Slate) nyara borzalmasan indul: a művészeti projektje megbukik, a pasija szakít vele és kirakja a házukból, a húga pedig percekkel azelőtt jelenti be az eljegyzését, hogy a szülei közölnék, hogy elválnak. A pániktól és frusztrációtól fűtött Frances úgy dönt, elfogad egy állást Norvégiában és egy félreeső kis szigetre költözik, ahol sosem megy le a Nap.

Szereplők: Jenny Slate, Zach Galifianakis, Alex Sharp, Gillian Anderson, Fridjov Sáheim, David Paymer - Világpremier

The Tomorrow Man / U.S.A. (írta és rendezte: Noble Jones)

Sztori: Ed Hemsler (John Lithgow) nyugdíjas férfi, aki éjjel-nappal a híreket és az internetes fórumokat nézi, valamint készül a világvégére. Ed minden erejével erre koncentrál és emiatt elhanyagolja egyre romló egészségi állapotát és fiával való kapcsolatát is. Azonban váratlanul felbukkan az életében Ronnie Meisner (Blythe Danner) és Ed érzi, hogy a nő igazán különleges. Szoros kapcsolat alakul ki köztük és boldogan élnek, míg így nap felszínre nem törnek elfojtott érzelmi terhelik.

Szereplők: John Lithgow, Blythe Danner, Derek Cecil, Katie Aselton, Sophie Thatcher, Eve Harlow - Világpremier

Top End Wedding / Ausztrália (rendező: Wayne Blair, forgatókönyv: Joshua Tyler, Miranda Tapsell)

Sztori: Lauren és Ned jegyben járnak és imádják egymást, de csak tíz napjuk maradt, hogy megtalálják Lauren édesanyját, aki eltűnt Ausztrália északi részén és összehozzák álmaik esküvőjét. Wayne Balir egy hatalmas utazásra invitálja a nézőket a nagyvárosból Ausztrália legtávolabbi szegletébe, hogy végül a főszereplőkkel együtt élhessék át a hazatérés örömét.

Szereplők: Miranda Tapsell, Gwilym Lee, Kerry Fox, Huw Higginson, Ursula Yovich, Shari Sebbens - Világpremier

Troop Zero / U.S.A. (rendező: Bert & Bertie, forgatókönyv: Lucy Alibar)

Sztori: Christmas Flint (McKenna Grace) kilencéves lány, aki a világűr és a földönkívüliekkel való kapcsolatteremtés megszállottja. Amikor megtudja, hogy az 1977-es Birdie Jamboree győztes csapatának az a jutalma, hogy a hangjuk felkerül a NASA úgynevezett Aranyfelvételére, vagyis arra az üzenetre, amelyet felküldenek az űrbe, Christmas saját csapatot alakít édesapja (Jim Gaffigan) és egy mindenre elszánt nő (Viola Davis) segítségével, hogy együtt diadalt arassanak, még akkor is, ha minden ellenük szól és az ítélkező igazgatónővel, Miss Masseyvel (Allison Janney) is szembe kell nézniük.

Szereplők: Viola Davis, Mckenna Grace, Jim Gaffigan, Mike Epps, Charlie Shotwell, Allison Janney - Világpremier

Velvet Buzzsaw / U.S.A. (írta és rendezte: Dan Gilroy)

Sztori: A film a műtárgykereskedők világába kalauzol el minket, ahol megismerkedünk egy Josephina nevű feltörekvő ügynökkel (Zawe Ashton), aki igazi kincsesbányára bukkan, ugyanis egy idős nő több száz festményt hagyott hátra lakásában a halála után. Bár a nő azt kérte, hogy semmisítsék meg a képeket, Josephina igyekszik minél többet megszerezni, amivel azonban hamar felkelti főnöke, Rhodora (Rene Russo), a kritikus - és Josephine alkalmi szeretője - Morf (Jake Gyllenhaal), rivális ügynökök, galériatulajdonosok és kurátorok figyelmét, köztük Brysonét (Billy Magnussen) és Gretchenét (Toni Collette). Az elhunyt művésznő festményei tehát nagy sikert aratnak, de elszabadítanak egy különleges gonosz erőt is, amely bosszút áll mindazokon, akik hasznot akartak húzni a képekből.

Szereplők: Jake Gyllenhaal, Rene Russo, Toni Collette, Zawe Ashton, Tom Sturridge, Natalia Dyer – Világpremier

Source of photos (credit): Sundance Institute official website

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .