Sundance 2019: Dráma kategória - World Cinema (nemzetközi alkotások)

A nemzetközi dráma kategória elég kecsegtető alkotásokat sorakoztat fel, habár mostanság kicsit visszább vettem a művészfilmek fogyasztásából, ennek ellenére felkeltette az érdeklődésemet egy-két film. Nézzük a tizenkét filmből álló teljes listát!

DRÁMA KATEGÓRIA - WORLD CINEMA (NEMZETKÖZI ALKOTÁSOK)_

Dirty God / Hollandia, Anglia, Belgium, Írország (rendező: Sacha Polak, forgatókönyv: Sacha Polak, Susanne Farrell)

Sztori: Jade (Vicky Knight) egy súlyos vegyi katasztrófa áldozata lesz, amely miatt a teste felét sebek borítják. A saját lánya szörnyetegnek nevezi őt, munkatársai és ismeretlenek is gonosz megjegyzéseket tesznek rá és úgy tűnik, az intimitásnak örökre búcsút mondhat. Jade a lüktető és izgalmas dél-londoni klubokba menekül problémái elől, de még itt sem szabadulhat a sebeihez kapcsolódó érzelmi traumától, ezért úgy dönt, plasztikai sebészhez fordul, hogy minél előbb visszakaphassa egykori arcát és életét.

Szereplők: Vicky Knight, Katherine Kelly, Eliza Brady-Girard, Rebecca Stone, Bluey Robinson, Dana Marienci - Nemzetközi premier

Divine Love / Brazília, Uruguay, Dánia, Norvégia, Chile (rendező: Gabriel Mascaro, forgatókönyv: Gabriel Mascaro, Rachel Daisy Ellis, Esdras Bezerra, Lucas Paraízo)

Sztori: Brazíliában járunk 2027-ben, amikor már teljesen megszokottnak számít, hogy az emberek bulikkal ünneplik Isten szeretetét és lelki tanácsadó drive-inekbe járnak. Joana számára mindennél fontosabb a hite és az Istennel való kapcsolata és mivel jegyőzként dolgozik, igyekszik meggyőzni a válásra készülő párokat, hogy gondolják át a dolgot és próbálják megmenteni a kapcsolatukat, miközben a saját házasságát egy különös vallási közösség tartja össze. Joana és férje mindent megtesznek, hogy végre gyerekük lehessen és a folyamat során a nő közelebb kerül Istenhez, mint azt valaha gondolta volna.

Szereplők: Dira Paes, Julio Machado, Emilio de Melo, Teca Pereira, Mariana Nunes, Thalita Carauta - Világpremier

Dolce Fine Giornata / Lengyelország (rendező: Jacek Borcuch, forgatókönyv: Jacek Borcuch, Szczepan Twardoch)

Sztori: Maria Linde szabad szellemű, Nobel-díjas lengyel zsidó nő, aki Toszkánában él szerető családjával, bár néha azért kitör náluk a káosz Maria szerető anya és nagymama, aki titokban flörtöl a közeli fogadót vezető, sokkal fiatalabb egyiptomi férfival. Miután Rómában terrortámadás történik, Maria nem hajlandó részt venni a kialakult hisztérikus félelemben és bevándorlóellenes hangulatba. Pont kapóra jön számára, hogy hamarosan átadnak neki egy díjat, ugyanis elhatározza, hogy a köszönőbeszédében szót ejt az európai demokrácia hanyatlásáról, de nem is sejti, mekkora lavinát indít el ezzel a közvéleménnyel és saját családjával szemben is.

Szereplők: Krystyna Janda, Kasia Smutniak, Vincent Riotta, Antonio Catania, Lorenzo de Moor, Robin Renucci - Világpremier

Judy & Punch / Ausztrália (írta és rendezte: Mirrah Foulkes)

Sztori: Bár Seaside neve csábítóan hangzik, a város valójában nem túl vonzó és még csak nem is tengerparti. A helyiek előszeretettel látogatják a bábszínházat, ahol Punch (Damon Herriman) azt állítja magáról, hogy ő a legnagyobb bábos a világon, de igazából csak fenyegetéssel tudja elérni, hogy a közönség megtapsolja. Judy (Mia Wasikwoska) azonban tényleg tehetséges és művészi előadást nyújt. Egy nap aztán minden megváltozik: az alkohol és a gyereküket érintő tragikus baleset hatására a hirtelen haragú Punch brutálisan megveri Judyt és sorsára hagyja az erdőben. Dr. Goodtime és kirekesztett társai befogadják a nőt, aki elhatározza, hogy bosszút áll.

Szereplők: Mia Wasikowska, Damon Herriman, Tom Budge, Benedict Hardie, Lucy Velik, Terry Norris - Világpremier

Koko-di Koko-da / Svédország, Dánia (írta és rendezte: Johannes Nyholm)

Sztori: Elin és Tobias érzik, hogy a kapcsolatuk a végét járja, ezért úgy döntenek, tesznek még egy kísérletet a megmentésére és elutaznak kempingezni. A pár azonban ahelyett, hogy újra egymásra találna, kínzásokkal és megaláztatással szembesül, miután megjelennek a mondókákból ismert, eltorzult negatív karakterek.

Szereplők: Ylva Gallon, Leif Edlund Johansson, Peter Belli, Katarina Jakobson, Morad Khatchadorian, Brandy Litmanen.L - Világpremier

The Last Tree / Anglia (írta és rendezte: Shola Amoo)

Sztori: Femi nigériai származású brit fiú, aki boldogan tölti gyerekkorát Lancashire-ben odaadó, gondoskodó nevelőanyjával és barátaival. Egy nap azonban felbukkan az igazi anyja és magával viszi őt egy egészen más közegbe, egy kis lakásba London belvárosában. Femi nehezen alkalmazkodik az új helyzethez és végül úgy dönt, figyelmen kívül hagyja mindkét anyja elvárásait és ő maga szabja meg, hogy ki is valójában.

Szereplők: Sam Adewunmi, Gbemisola Ikumelo, Denise Black, Tai Golding, Nicholas Pinnock - Világpremier

Monos / Kolumbia, Argentína, Hollandia, Németország, Svédország, Uruguay (rendező: Alejandro Landes, forgatókönyv: Alejandro Landes, Alexis Dos Santos)

Sztori: Egy gyerekkatonákból álló csapat, Rambo, Wolf, Lady és Bigfoot elfoglalnak egy félreeső hegyen lévő romot, ahol kiképzéseket tartanak, vigyáznak egy tehénre és foglyul ejtenek egy Doctora nevű amerikai mérnököt (Julianne Nicholson). A gyerekek azonban egy támadás miatt kénytelenek elhagyni a bázisukat és innentől kezdve már egyáltalán nemcsak játék lesz a háború számukra.

Szereplők: Julianne Nicholson, Moisés Arias, Sofia Buenaventura, Deiby Rueda, Karen Quintero, Laura Szereplőkrillón - Világpremier

Queen of Hearts / Dánia (rendező: May el-Toukhy, forgatókönyv: Maren Louise Käehne, May el-Toukhy)

Sztori: Anne sikeres ügyvédnő egy gyönyörű házban él két lányával és orvos férjével, Peterrel. Amikor azonban beköltözik hozzájuk Gustav, a férfi előző kapcsolatából született problémás kamasz fia, Anne intim viszonyba bonyolódik vele, ami tönkreteheti a tökéletes életét. A felszabadítónak induló kapcsolatból hamarosan hatalmi harc, árulás és szörnyű következményekkel járó lépés lesz.

Szereplők: Trine Dyrholm, Gustav Lindh, Magnus Krepper - Világpremier

The Sharks / Uruguay, Argentína, Spanyolország (írta és rendezte: Lucía Garibaldi)

Sztori: Rosina egy álmos kisvárosban él, ahol egyhangúan telik számára a nyár, míg egy napon a szokásos úszása közben észre nem vesz egy furcsa uszonyt a vízben. Bár többen is kételkednek benne, hogy a lány tényleg látott valamit, a városban hamar elterjed, hogy cápák vannak a közelben. Rosina nem foglalkozik a kialakult pánikkal, sokkal inkább leköti a figyelmét nyári munkája és kollégája, Joselo, aki iránt különös vonzalmat érez. A fiú azonban egy idő után már nem igazán törődik a lánnyal, aki még mindig a cápákra gondol és úgy dönt, bizonyítani fog mindenkinek.

Szereplők: Romina Bentancur, Federico Morosini, Fabián Arenillas, Valeria Lois, Antonella Aquistapache - Világpremier

The Souvenir / Anglia (írta és rendezte: Joanna Hogg)

Sztori: Julie forgatókönyveket ír és forgatási helyszíneken dolgozik, valamint tanít egy filmiskolában, ahol bulit rendez, amelyen megismerkedik egy Anthony nevű rejtélyes férfival. Pár nappal később Anthony meghívja őt teázni és arra kéri, hadd töltsön nála néhány napot. Ezzel kezdetét veszi Julie első komoly viszonya, melynek hatására elhanyagolja a munkáját, nagy összegű kölcsönt kér a szüleitől és csak azzal törődik, hogy Anthony kedvében járjon.

Szereplők: Honor Swinton Byrne, Tom Burke, Tilda Swinton - Világpremier

This is not Berlin / Mexikó (rendező: Hari Sama, forgatókönyv: Rodrigo Ordóñez, Hari Sama, Max Zunino)

Sztori: Miközben egész Mexikó az 1986-os világbajnokságot várja, a 17 éves Carlos inkább a lemezeivel és legjobb barátja, Gera nővérével, Ritával foglalkozik. A két fiú élete gyökeresen megváltozik, miután Rita goth bandája révén bekerülnek egy underground éjszakai klubba, a The Aztecába, amely azonnal magával ragadja őket a művészetével, a szabad szexualitásával és a tudatmódosító szerekkel. Carlos és Gera barátsága hamarosan komoly próbatétel elé kerül, miután a fiúk alaposan megváltoznak és felnőtt döntéseket hoznak meg.

Szereplők: Xabiani Ponce de León, José Antonio Toledano, Ximena Romo, Mauro Sánchez Navarro, Klaudia García, Marina de Tavira - Világpremier

WE ARE LITTLE ZOMBIES / Japán (írta és rendezte: Makoto Nagahisa)

Sztori: Négy fiatal, Hikari, Ikuko, Ishi és Takemura a véletlennek köszönhetően összetalálkoznak egy krematóriumban. Mindannyian nemrég vesztették el a szüleiket, ennek ellenére egyikük sem képes egyetlen könnyet sem ejteni értük. Olyanok, mint a zombik: nem éreznek semmit. A 13 éves fiatalok úgy döntenek, magukra öltik a rongyokat, amiket egy szeméttelepen találnak, szereznek néhány hangszert és alapítanak egy Little Zombies nevű bandát, hogy ennek köszönhetően újra tudjanak érezni valamit.

Szereplők: Keita Ninomiya, Satoshi Mizuno, Mondo Okumura, Sena Nakajima – Világpremier

Source of photos (credit): Sundance Institute official website

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .