Sundance 2017: Dokumentumfilm kategória (hazai alkotások)

Tizenhat amerikai dokumentumfilm kerül bemutatásra a 2017-es Sundance Film Fesztiválon, nézzük őket részletekbe menően!

DOKUMENTUMFILMEK:

Casting JonBenet, amerikai-ausztrál (rendezte: Kitty Green) - Világpremier

Sztori: A hatéves szépségkirálynő, JonBenet Ramsey halálának megoldatlan rejtélye a világ leghíresebb gyermekgyilkossági ügye. Tizenöt hónapon át gyűjtötték ehhez a filmhez a kislány coloradói szülővárosából felvételeket, hogy hozzáférjenek a kollektív emlékekhez és mítoszokhoz, amelyből végül egy merész alkotás születtet.

Chasing Coral, amerikai (rendezte: Jeff Orlowski) - Világpremier

Sztori: A korallzátonyok példátlan sebességgel pusztulnak a világon. Egy csapat búvár, fotós és tudós útnak indul az óceánon, hogy feltárják a víz alatti rejtély okát.

City of Ghosts, amerikai (rendezte: Matthew Heineman) - Világpremier

Sztori: A dokumentumfilm azelőtt sosem látott közelségből mutatja be Raqqa is Being Slaughtered Silently, azaz az anonim civil újságírók csapatát, akiknek országában átvette az uralmat az ISIS, és mindennap kockára teszik az életüket napjaink legördögibb hatalmával szemben.

Dina, amerikai (rendezők: Dan Sickles, Antonio Santini) - Világpremier

Sztori: A különc külvárosi asszony és a Walmart ajtónállójának nem mindennapi története.

Dolores, amerikai (rendezte: Peter Bratt) - Világpremier

Sztori: Dolores Huerta szembeszállt a konvekciókkal, mikor az '50-es években megalapította az első gazdálkodói szakszervezetet. Tizenegy gyereket nevelt fel, szembeszállt a nemi előítéletekkel, megélt bukást és győzelmet, majdnem belehalt, mikor a San Diegói rendőrség megverte, így lett Doloresből az újkori feminizmus és a faji- és osztályellentétek élharcosa.

The Force, amerikai (rendezte: Pete Nicks) - Világpremier

Sztori: A cinema verité stílusában készült alkotás az Oaklandi Rendőrség belső küzdelmeiről,  reformtörekvéseiről, a Fergusonban történt zavargásokról és az azt követő botrányról.

ICARUS, amerikai (rendezte: Bryan Fogel) - Világpremier

Sztori: Mikor Bryan Fogel a doppingolás nyomába ered a profi sportolók közt, találkozik egy orosz tudóssal, aki a kísérleti próbálkozásból geopolitikai thrillert csinál, melyben szerepet kap a szennyezett vizelet, megmagyarázhatatlan halálesetek, és az olimpiai arany is - míg végül lehull a lepel az sporttörténet legnagyobb botrányáról.

The New Radical, amerikai (Rendezte: Adam Bhala Lough) - Világpremier

Sztori: Kompromisszumképtelen ezredfordulós radikálisok az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság területén veszélyes technológiák segítségével szállnak szembe a rendszerrel, amelyből magas szintű játszma kerekedik a hatóságokkal, a drámaian változó politikai térképen.

NOBODY SPEAK: Hulk Hogan, Gawker and Trials of a Free Press, amerikai (rendezte: Brian Knappenberger) - Világpremier

Sztori: A Hulk Hogan és Gawker Media a személyiségi jogok és sajtószabadság konfliktusát állítja középpontba, és azt, hogy komoly összegek hogyan hallgattathatják el a médiát. A film a veszélyeket és a szabad sajtó kötelességeit tárja fel az egyenlőtlenségek világában.

Quest, amerikai (Rendezte: Jonathan Olshefski) - Világpremier

Sztori: Az egy évtizedig forgatott film egy észak-philadelphiai családot állít a középpontba, és hosszú útjukat az amerikai faji megkülönböztetéssel kikövezve - egy alkotás a szeretetről, gyógyulásról és reményről.

STEP, amerikai (rndezte: Amanda Lipitz) - Világpremier

Sztori: Egy csapat végzős gimnazistalány története Baltimore belvárosából, akik azért az esélyért harcolnak hátrányos szociális és gazdasági helyzetű városukban, hogy családjaikból elsőként diplomát szerezhessenek.

Strong Island, amerikai-dán (rendezte: Yance Ford) - Világpremier

Sztori: A film készítőjének bátyja erőszakos cselekmények áldozata lett, és az igazságszolgáltatás szabadon engedte a gyilkosát. A dokumentumfilm a faji megkülönböztetésről, gyilkos félelemről szól, a tragédia romjain keresztül szólít fel minket a változásra.

Trophy, amerikai (rendezte: Shaul Schwarz, társrendező: Christina Clusiau) - Világpremier

Sztori: A film közelről vizsgálja meg a nagyvadvadászatra, azok szaporítására épülő iparágat, és vadőrök munkát mind az Egyesült Államok, mind Afrika területén - és bemutatja, milyen következményekkel jár, ha az állatokat tulajdonként kezeljük.

Unrest, amerikai (rendezte: Jennifer Brea) - Világpremier

Sztori: A harvardi doktorandusz hallgató Jennifer Brea hirtelen lázas lesz, és betegsége ágyhoz köti. Orvosai szerint kutya baja, betegsége csupán pszichoszomatikus. Életszeretete virtuális utazásra indítja őt, hogy megörökítse saját történetét, és másik négy családét, amint egy olyan betegség ellen küzdenek, amelyről a nyugati orvoslás nem foglalkozik.

Water & Power: A California Heist, amerikai (rendezte: Marina Zenovich) - Világpremier

Sztori: Kalifornia tekervényes vízrendszerében a hírhedt vízoligarchák megtalálták a módját annak, hogy az államilag létrehozott rendszer a saját javukra használják fel. A film bemutatja, hogy a kis farmok és hétköznapi emberek hogyan néznek szembe a szárazsággal és vízellátási krízishelyzettel, amit okoztak.

Whose Streets?, amerikai (rendezte: Sabaah Folayan, társrendező: Damon Davis) - Világpremier

Sztori: A Fergusonban történt zavargások beszámolója első kézből azoktól, akik átélték: annak története, hogy a 18 éves Michael Brown meggyilkolásának története hogyan inspirálta a közösséget, hogy visszavágjanak és hogyan indított el globális mozgalmat az akciójuk.

A sztorik magyarítását Annalee-nek köszönhetjük, ezúton is örök hálám neki!

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .