Sundance 2013: Dráma kategória (hazai alkotások)

A Sundance Institute bejelentette hivatalos versenyprogramját a hazai és külföldi alkotások tekintetében is, valamint ismertette a versenyen kívüli vetítéseket is. 2013-ban a Sundance Film Fesztivál január 17. és 27. között kerül megrendezésre Park Cityben, Salt Lake Cityben, Ogdenben és a Utahi Sundance-ben.

Robert Redford, a Sundance Institute alapítója és elnöke úgy nyilatkozott:

"Minden remek film egy ötlettel kezdődik, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a művészek évről évre új gondolatokat, történeteket tárnak elénk, új szemszögből és nézőpontokból. Alig várjuk, hogy ezek a művészek szóljanak hozzánk, nem csupán a vászonról, hanem a vetítéseket követő nézőtalálkozókon kialakuló beszélgetések során és még jóval azután is."

John Cooper, a Sundance Film Fesztivál rendezője pedig azt mondta:

"A filmeket úgy választottuk ki, hogy elég vakmerő és közvetlen alkotások legyenek ahhoz, hogy mindenki számára nyilvánvaló legyen, hogy a független filmek még sosem voltak ennyire élettel telik, kreatívak és érdekesek. A filmkészítők olyan nyers és nagyhatású történeteket osztanak meg velünk, amelyekről még hosszú hónapokon keresztül világszerte beszélni fognak."

A jövő évben megrendezésre kerülő eseményre összesen 113 filmet választottak ki, 32 országból, köztük 51 elsőfilmes alkotást, amelyekből 27 a versenyfilm szekcióban található. A 12146 nevezés között (amely 429-cel több, mint 2012-ben), 4044 egészestés és 8102 rövidfilm volt megtalálható, előbbiekből 2070 volt amerikai és 1974 nemzetközi alkotás. 98 filmet láthatnak majd a nézők világpremierként, a program egy része pedig látható lesz a második Sundance London film- és zenei fesztiválon, április 25-28. között.

Keri Putnam, a Sundance Institute igazgatója szerint:

"Minden egyes alkalommal nagy izgalommal és várakozással nézünk az esemény elébe, ahol új arcokat és hangokat ismerhetünk meg. A fesztivál továbbra is az újítás és kreativitás szellemében szeretné támogatni a független alkotásokat, nem csupán a történetek, de a tálalás tekintetében is."

DRÁMA KATEGÓRIA (hazai alkotások)

16 amerikai alkotás

16 Upstream Color

Upstream Color (Írta és rendezte: Shane Carruth)

Egy férfi és egy nő közel kerül egymáshoz, egyetlen örökéletű organizmussá olvadnak össze az élet körforgásában. Saját személyiségük többé nem más, csak illúzió, habár darabokra tört életüket még megpróbálják újra összeforrasztani.

Szereplők: Amy Seimetz, Shane Carruth, Andrew Sensenig, Thiago Martins.

01 Afternoon Delight

Afternoon Delight (Írta és rendezte: Jill Soloway)

Szexi feketekomédia arról, ahogy egy Los Angeles-i háziasszony kockára teszi nyugodt kispolgári életét azzal, hogy megpróbál esélyt adni egy sztriptíztáncosnőnek, hogy változtasson az életén azzal, hogy dadusként befogadja őt az otthonába.

Szereplők: Kathryn Hahn, Juno Temple, Josh Radnor, Jane Lynch.

02 Ain't Them Bodies Saints

Ain't Them Bodies Saints (Írta és rendezte: David Lowery)

Egy törvényen kívüli története arról, hogy szökött meg a börtönből és vergődött át Texas hegyvidékén, hogy újra lássa feleségét és megismerkedjen sosem látott lányával.

Szereplők: Rooney Mara, Casey Affleck, Ben Foster, Nate Parker, Keith Carradine.

03 Austenland

Austenland (Rendező: Jerusha Hess, Forgatókönyv: Jerusha Hess, Shannon Hale)

A harmincas, egyedülálló Jane teljesen odavan Mr. Darcyért, a Colin Firth-féle Büszkeség és balítéletből. Útban egy angol üdülőparadicsom felé, az ódivatú úriemberről szőtt álmai elkezdenek valóra válni.

Szereplők: Keri Russell, JJ Feild, Bret McKenzie, Jennifer Coolidge, Georgia King, James Callis.

04 C.O.G.

C.O.G. (Írta és rendezte: Kyle Patrick Alvarez)

David Sedaris könyvének adaptációjában egy nagyarcú fiatalember Oregonba utazik, hogy egy almáskertben vállaljon munkát. Természetes környezetéből kiszakadva mindennapi rutinjai és minden apró dologhoz való hozzáállása gyökeresen megváltozik, ahogy próbál beilleszkedni.

Szereplők: Jonathan Groff, Denis O'Hare, Corey Stoll, Dean Stockwell, Casey Wilson, Troian Bellisario.

Screen Shot 2012-01-25 at 12.02.07 PM | Jan 25

Concussion (Írta és rendezte: Stacie Passon)

Egy súlyos fejsérülés után, Abby úgy dönt, változtat az életén, amely eddig csupán a háztartásról, a gyerekekről, és feleségéről szól. Többre vágyik, kettős életbe kezd: Eleanorrá szeretne válni.

Szereplők: Robin Weigert, Maggie Siff, Johnathan Tchaikovsky, Julie Fain Lawrence, Emily Kinney, Laila Robins.

06 Emanuel and the Truth About Fishes

Emanuel and the Truth About Fishes (Írta és rendezte: Francesca Gregorini)

Emanuel, a zűrös lány minden gondolata az új, rejtélyes szomszédjuk körül forog, aki megdöbbentő módon hasonlít halott édesanyjára. Amikor felajánlja neki, hogy vigyáz a nő újszülött gyermekére, Emanuel akaratlanul is létrehoz egy törékeny, alternatív valóságot, amelyben egyedül ő az úr.

Szereplők: Kaya Scodelario, Jessica Biel, Alfred Molina, Frances O'Connor, Jimmi Simpson, Aneurin Barnard.

07 Fruitvale

Fruitvale (Írta és rendezte: Ryan Coogler)

A 22 éves Bay Area-i lakos, Oscar igaz története, akit 2008 utolsó napjaiban követhetünk nyomom, ahogy barátokkal, ellenségekkel, családtagokkal és idegenekkel találkozik.

Szereplők: Michael B. Jordan, Octavia Spencer, Melonie Diaz, Ahna O'Reilly, Kevin Durand, Chad Michael Murray.

08 In a World...

In a World… (Írta és rendezte: Lake Bell)

Egy sikertelen énektanárt arra bíztat apja, aki mozifilm-trailerekhez adja hangját és a szakma elismert 'királya', hogy lépjen a nyomába. Büszkeség, szexizmus és egy diszfunkcionális család fojtogató közegében a lány elhatározza, hogy új hangot ad az új generációnak.

Szereplők: Lake Bell, Demetri Martin, Rob Corddry, Michaela Watkins, Ken Marino, Fred Melamed.

09 Kill Your Darlings

Kill Your Darlings (Rendező: John Krokidas, Forgatókönyv: Austin Bunn, John Krokidas)

Egy gyilkosság története, amely összehozta az ifjú Allen Ginsberget, Jack Kerouac-ot és William Burroughs-t a Columbia Egyetemen 1944-ben, és ezzel egy teljes generációt indított be - szikrát adott a Beat forradalom számára.

Szereplők: Daniel Radcliffe, Dane DeHann, Ben Foster, Michael C. Hall, Jack Huston, Elizabeth Olsen.

12 The Lifeguard

The Lifeguard (Írta és rendezte: Liz W. Garcia)

Egy New York-i riporter, aki annak idején iskolája sztárdiákja volt, felmond, hogy hazatérjen oda, ahol mindig is boldog volt, szülővárosába, valahol Connecticutban. Életmentőnek áll és veszélyes kapcsolatba keveredik az egyik zűrös tinivel.

Szereplők: Kristen Bell, Mamie Gummer, Martin Starr, Alex Shaffer, Amy Madigan, David Lambert.

10 May in the Summer

May in the Summer (Írta és rendezte: Cherien Dabis)

Egy fiatal, leendő feleség kénytelen újraértékelni az életét, amikor hazatér Jordániába és a szülei válásának kellős közepén találja magát.

Szereplők: Cherien Dabis, Hiam Abbass, Bill Pullman, Alia Shawkat, Nadine Malouf, Alexander Siddig.

11 Mother of George

Mother of George (Rendező: Andrew Dosunmu, Forgatókönyv: Darci Picoult)

Egy nő története, aki bármire képes lenne, csupán azért, hogy megmentse házasságát.

Szereplők: Isaach De Bankolé, Danai Gurira, Anthony Okungbowa, Yaya Alafia, Bukky Ajayi.

13 The Spectacular Now

The Spectacular Now (Rendező: James Ponsoldt, Forgatókönyv: Scott Neustadter, Michael H. Weber)

Sutter végzős a középiskolában és csak a pillanatnak él. Aimee befelé forduló, tervezgető típus. Ahogy egyre közelebb kerülnek egymáshoz, a jó és rossz, barátság és szerelem, a tisztaság és romlottság közötti határ visszafordíthatatlanul elmosódni látszik.

Szereplők: Miles Teller, Shailene Woodley, Brie Larson, Jennifer Jason Leigh, Mary Elizabeth Winstead, Kyle Chandler.

14 Touchy Feely

Touchy Feely (Írta és rendezte: Lynn Shelton)

Egy masszázsterapeuta munkaképtelenné válik, amikor hirtelen és megmagyarázhatatlan módon irtózni kezd az emberi érintéstől. Eközben testvére haldokló félben lévő fogorvosi praxisa új életre kel, ahogy a páciensek közt elterjed gyógyító érintésének híre.

Szereplők: Rosemarie DeWitt, Allison Janney, Ron Livingston, Scoot McNairy, Ellen Page, Josh Pais.

PRESSPHOTO

Toy's House (Rendező: Jordan Vogt-Roberts, Forgatókönyv: Chris Galletta)

Három boldogtalan tinédzser a vadonba szökik, ahol két kezükkel saját kunyhót építenek, gazdálkodnak és saját sorsuk urai. Legalább is ez volt a terv.

Szereplők: Nick Robinson, Gabriel Basso, Moises Arias, Nick Offerman, Megan Mullally, Alison Brie.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .