Interjú: Christopher Nolan végleg elbúcsúzott a Batman franchise-tól

Interjú Christopher Nolan végleg elbúcsúzott a Batman franchise-tól

Ugyan még múlt heti hír, viszont a The Dark Knight Rises megnézése előtt semmiképpen sem szerettem volna belefolyni Christopher Nolan rendező interjújába, melyet a Batman trilógiával adott

"Alfred. Gordon. Lucius. Bruce… Wayne. Ezek a nevek olyan sokat jelentenek nekem. Ma, már három hete, hogy véglegesen elbúcsúztam ezektől a karakterektől és világuktól. Most kilenc éves a fiam. Akkor született, amikor a Tumblert megalkottuk a garázsomban mindenféle szedett-vedett modellalkatrészből. Sok idő eltelt, sok minden változott. Korábban már az is extremitásnak számított, ha egy lövöldözést, vagy helikopteres akciót forgattam, de mára rengeteg statisztával, robbantással vagy ezer méter magasban játszódó akciójelenetekhez is hozzászoktam.

Az emberek folyton azt kérdezgetik tőlem, hogy az elejétől fogva egy trilógiában gondolkoztunk-e. Szerintem ez olyan, mintha azt kérdeznék, hogy eltervezted-e, hogy fel fogsz nőni, megházasodsz és gyerekeid lesznek. Nem egyszerű erre választ adni. Amikor Daviddel [S. Goyer] először elkezdtük feltárni Bruce történetét, eljátszottunk a gondolattal, hogy vajon milyen lehetőségek rejlenek még benne, de ugyanakkor nem akartunk túlságosan előre tervezni. Nem akartam, hogy én olyan dolgokról is tudjak, amikről Bruce nem tudhatott, ugyanis vele együtt szerettem volna átélni ezeket. Arra kértem Davidet és Jonaht [Nolan], hogy minden filmbe adják bele tudásuk legjavát, és így is tettek. És ugyanez igaz az összes színészre és a stáb minden tagjára is. Mindenki beleadott mindent, senki sem tartalékolt semmit az esetleges folytatásokra. Mi felépítettük a történet hátterét, Christian [Bale], Michael [Caine], Gary [Oldman], Morgan [Freeman], Liam [Neeson] és Cillian [Murphy] pedig életre keltették azt. Christian remekül ragadta meg Bruce karakterét, és igazán hitelessé tette őt. Neki köszönhetően bepillantást nyerhettünk ennek a legendás figurának a fejébe, és egy percig sem hagyta, hogy a csillogó felszín elvakítson minket, és csupán egy gazdag szépfiúnak lássuk őt.

Nem is gondoltam rá, hogy elkészítsük a második részt, hiszen lássuk be, nem túl sok jó folytatásfilm van, és mi értelme volna kockáztatni? De aztán, amikor összeállt a fejemben, hogy mi is történne benne Bruce-szal, és hogy milyen lenne az ellenfele, egyértelművé vált, hogy meg kell csinálnunk. Így hát ismét összehívtuk a stábot, és újra "beköltöztünk" Gothambe, ami nagyon sokat változott három év alatt. Nagyobb, valóságosabb és fejlettebb lett. Ráadásul egy új, őrült gonosztevő is felbukkant: Joker, a rémisztő bohóc, akit Heath [Ledger] félelmetes alakítással keltett életre. Mint mondtam, mindig mindent beleadtunk, de voltak bizonyos dolgok, amikre az első filmnél nem volt lehetőségünk, mint például a rugalmas nyakrésszel rendelkező Batman jelmez vagy éppen az, hogy IMAX kamerákkal forgathassunk. És persze voltak olyan dolgok is, amiket egyszerűen nem mertünk megtenni, mint mondjuk a Batmobil elpusztítása, vagy az, hogy a gonosztevő elégesse a pénzt, hogy ezzel fejezze ki, mennyire nem érdekli őt az efféle motiváció. Tehát egyáltalán nem a biztosra mentünk, és nagyon sokat kockáztattunk azzal, hogy a második részben Gotham egy jóval sötétebb oldalát mutattuk be.

Harmadik részre meg aztán végképp nem gondoltam, hiszen jól sikerült második folytatásból tényleg igazán kevés van. De nagyon érdekelt, hogy vajon hogyan végződik Bruce utazása, és amint Daviddel elkezdtük ezt kidolgozni, tudtam, hogy el kell készítenük ezt a filmet is. És így megtörtént az, amiről eleinte még álmodni is alig mertünk, amikor legelőször összegyűltünk nálam a garázsban: elkészítettünk egy trilógiát. Így aztán újra összehívtam mindenkit egy harmadik Gothambeli kalandra. Négy év telt el, de Gotham még mindig ott volt, sőt, egy kicsit jobbnak és biztonságosabbnak is tűnt, mint korábban bármikor. Még a Wayne birtokot is felújították. Számos ismerős arc visszatért, akik azóta egy kicsit megöregedtek és egy kicsit talán bölcsebbek is lettek, de nem mindegyikük olyan, amilyennek látszik.

Gotham alapjaiban kezdett el megindulni a pusztulás felé, és egy új gonosz tűnt fel a láthatáron. Bruce azt hitte, a városnak már sosem lesz szüksége Batmanre. De Bruce tévedett, ahogy én is. Mert Batmannak mindig vissza kell térnie, és mindig vissza is fog térni.

Michael, Morgan, Gary, Cillian, Liam, Heath és Christian Bale. Oly sokat jelentenek nekem ezek a nevek. Gothami kalandom a filmtörténelem egyik leghíresebb karakterével annyi kihívást és örömet okozott számomra, amiről a legtöbb filmes csak álmodozhat. Hiányozni fog nekem Batman, és szeretném azt hinni, hogy én is hiányozni fogok neki, de ő azért nem ennyire szentimentális alkat."

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

4 hozzászólás

  1. Nolan bebizonyította, hogy egy jó alapötletből igenis lehet egy jó filmet készíteni, utána pedig azt, hogy a folytatások nem mindig buknak el hanem túlszárnyalja elődjét.
    A legvégén pedig a legnehezebb dolga volt.
    Egy olyan harmadik részt (jelenesetben befejező részt) készítenie ami tartja az előző filmek szintjét.
    Egy remek trilógiát köszönhetünk neki és a többieknek akik vele együtt dolgoztak.
    Remélem még sok-sok jó filmmel fog minket meglepni.

  2. Egyébként először kis csalódottság töltött el a TDKR után, de Nolan egy eszement zseni… és végül is bevallotta azt, amire én is utaltam az írásomban. :)

    Így van, a filmtörténelem egyik legjobb újra elővett témáját köszönhetjük neki. Már csak az Igazság Ligája jöhetne, hogy a DC is terjedjen, mint a Marvel teszi. :)

  3. A Smallville a gothami univerzum kihagyásával is felsorakoztatta a JL többi szuperhősét Clark mellé.

    Ha már JL-film kell a stúdiónak, akkor abból hagyják ki ezt a trilógiát.

  4. Szerintem ők sem tudják, mit akarnak igazán. Az a helyzet, hogy az Avengers elég jól össze lett rakva, és most ők is akarnak egy ilyen blockbustert. Csak ne a pénzről szóljon, könyörgöm…