Értékelés: Wonder Woman

Nem hívták mindig Wonder Womannek. Valaha ő volt Diana, az amazonok hercegnője, aki egy távoli, titkos szigeten, csupa nő között élt. Uralkodónak nevelték, legyőzhetetlen harcosnak képezték ki, de békében teltek a napjai. Míg meg nem látta az első férfit. Egy pilóta lezuhan Sa parton, és óriási háborúról beszél a páncélba öltözött nőknek, amely a kinti világban dúl. Diana biztos benne, hogy ő véget tudna vetni a vérengzésnek, a lábadozó pilótával együtt elhagyja az otthonát, és beleveti magát a harcba. Csak a küzdelem közben érti meg, mibe keveredett, de akkor már nincs visszaút. Véget akar vetni minden háborúnak, és közben rácsodálkozik saját, emberfeletti erejére… és megsejti, hogy mi a végzete…

Azt kell mondanom, hatalmas Patty Jenkins rajongóként tértem haza a moziból. Hogy ki ő? Mostanság tévés frontvonalon tevékenykedett, az egyetlen mozifilmje pedig a 2003-ban bemutatott A rém. Nos, ilyen múlttal, és jókora adag elszántsággal lehet összehozni olyan csodát, mint a Wonder Woman. Eddig mindenki ekézte a DC adaptációkat, most viszont amondó vagyok, hogy a Marvelnek kell újra felkötnie az alsóját, mert Jenkins olyan szinten pörkölt oda, hogy az embertelen! Leginkább azzal vett meg kilóra, amivé ez a film a játékidő előrehaladtával kinövi magát - az pedig, amit képvisel, már csak megkoronázza az egészet. Valami csodálatosan lenyűgöző, és keresgélem a szavakat, de nem találok jobbakat.

Ugyanez elmondható Gal Gadotról is, aki folyamatosan uralja a terepet, így amikor őt láthatjuk a vásznon, számomra nem létezett más, csak és kizárólag az olvadt vászon. Kifejezetten örülök, hogy nem egy amerikai származású színésznőre bízták ezt a szerepet: nem elég, hogy Gadot Izraelben látott napvilágot, de két leánygyermek édesanyja is. Néhány éve, amikor bejelentették, hogy ő lesz Csodanő, erősen összeráncolt szemöldökkel fogadtam a hírt, viszont az edzések és a szerepre való felkészülése meghozta gyümölcsét: végig olyan érzések kavarogtak bennem, mintha egy szépségkirálynőt ötvöztek volna egy remek színésznővel. Minden túlzás nélkül, Gadot káprázatos dolgokat visz véghez, és észbontóan jól áll neki a korabeli viselet - no meg a kalapok!

Az amazonok és világuk külön fogalomként kezelendő, ahogyan ebben a filmben megjelennek. Robin Wright eleve személyes kedvencem, és nyilván ebben a közegben sem okoz csalódást, de Connie Nielsen simán rátesz egy lapáttal. Chris Pine többször bizonyított már, örülök, hogy legalább ez egyszer ennyi játékidőt kaphatott a karaktere, hiszen Steve Trevor nem átlagos katona, és a kémia is működik köztük Gadottal. A nagyok közül nyilván Danny Huston zsebeli be a dicsőséget, aki számomra még meglepetést is okozott, bár leszögezem, nem volt időm a történet megfejtésén agyalni.

Persze a mellékszereplők is folyamatosan villantanak, legyen szó Trevor három hű segédjét játszó, Saïd Taghmaouiról, Eugene Brave Rockról vagy Ewen Bremmerről. Ugyanakkor említhetném még a titkárnő bőrében fontoskodó Lucy Davist is, vagy David Thewlist, esetleg a szintén nagyon szimpatikus vegyészköpenybe bújtatott Elena Anaya-t. Nyilván az ő esetében színészileg értem a szimpatikust. Érdemes tudni, hogy a forgatókönyv sem holmi koholmány, hanem a tévés múltú Allan Heinberg büszkesége igazából, hiszen mozgásba lendítve minden csodásan működik. És külön becsülendő, hogy nem féltek áldozatokat hozni.

Érdekes módon még a szerelmi szálat is olyan szinten ügyesen kezelte az író, hogy abszolút nem eveztek át nyálas vizekre. Örülök, hogy nem kellett tologatni a premiert, nem kellett újraforgatni, és a többi, ami általában rányomja bélyegét egy-egy filmre. Sőt, mivel DC, senki nem hitt ebben az egészben, és a TDK óta nem találkoztam hasonló színvonalú alkotással. Tök érdekes, hogy nem csak az utóbbi idők legjobb szuperhősös filmje, de még a háborús-nácis témában is lazán ott van az élbolyban. Nyilván nem olyan mélységekben, mint egy kifejezetten arra a vázra felépített háborús film, de nagyvonalakban nagyon is tisztességesen kezeli a témát.

Bár… a tisztességesség a vége felé már smafu, és egy picit szomorú is lettem a főellenféltől, viszont kellett egy ilyen volumenű egyén a címszereplő ellen, aztán elég gyorsan eloszlatták a kételyeimet, és újra tetszett, amit elém tettek. És mivel nem ismertem az alapokat, így velem könnyű dolguk volt. Majd a vérbeli rajongók megmondják, mennyire sikerült jól a Wonder Woman, mint adaptáció. Vizuálisan is gyönyörű a film, és nem csak kimondottan az amazonok földjére céloztam, mert az valami káprázatos néz ki. Úgy éreztem, mintha egy csalódásoktól mentes, nem elgagyizott görög istenes világba csöppentem volna.

Egyetlen dolog viszont nagyon nem feküdt, ez pedig a 3D okozta hibák, viszont legalább ez nem a film hibája. Bajos pillanatokat okozott, amikor a kamera pásztázza a tájat, és egyszerűen minden el van mosódva, semminek nincs mélységélessége. Ezáltal pedig követhetetlenek a látnivalók, amit nem is értek, hogyan történhet meg. A legdühítőbb pedig, hogy a sima verzió csak matiné előadásban elérhető, de ez már tényleg a piac hibája sajnos. Legalábbis nagyon remélem, hogy ott nincs ilyen baj.

Ódákat tudnék még zengeni a film zenéjéről is, amelynek drámai mélységeivel sincs gond, és tökéletesen asszisztálnak minden adott szituációhoz. Visszatérve a vizuális részéhez, nagyon szépen kiviteleztek minden jelenetet, az pedig kimondottan tetszett, hogy az önfejű Diana lényegében megállíthatatlan, és mindent abszolút jogosan hisz és tesz úgy, ahogy. Ez folyamatosan felruházza a filmet egyfajta kalandossággal, és érdekes helyzeteket is teremt, hiszen hősünk nagyon nem az emberek világában nőtt fel, így sok mindenhez naiv a hozzáállása, ugyanakkor mégis bölcs tud maradni.

Már, ha a 3D nem is, legalább a magyar szinkron rendben van, habár meggyőződésem, hogy eredeti nyelven még nagyobb élményt nyújtanak a látottak. Eleget áradoztam már, így lassan zárom is soraimat, habár egy hezitálásomnak még helyt adok. Alapvetően kilencest szántam a Wonder Womannek, viszont mivel lényegében a 3D volt az egyetlen negatívum számomra, minden más pedig végül meggyőzött, muszáj leszek felülírni az eredeti elképzelésem. Csak és kizárólag azért, hogy érzékeltessem, mennyire más a Wonder Woman a többi mostanság piacra dobott DC filmtől, dobok rá egy 10/10-et. A kérdés már csak az, hogy mikor lesz időm újranézni, merthogy ez a film megérdemli.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

12 hozzászólás

  1. Nem akarok kötekedni, de az első világháború még nem a nácikról szólt. Akkor még nem is létezett az a párt és az a szó. Nálam az utóbbi évek legjobb képregény filmje a Logan. Nem hiszem, hogy a Wonder Woman megtudná akár csak közeliteni is. De ha egy elfogadható kalandfilmet kapunk, nekem már az is elég.

    • Sajnos hajnali egykor már becsúsznak ilyenek, és most nézném, de mire gondolsz? Hol írom, hogy első világháború?

      • “Tök érdekes, hogy nem csak az utóbbi idők legjobb szuperhősös filmje, de még a háborús-nácis témában is lazán ott van az élbolyban.” Én arra céloztam, hogy tudtom szerint a film az első világháborúban játszódik. De akkor még nem voltak nácik. Amúgy még nem láttam a filmet.

        • Ja, hogy ja. Lenáciztam a németeket. Igen, ez így megtévesztő valóban. :)

  2. GodBadka

    Én 2D-ben néztem, nem tapasztaltam képhibákat. Valószínűleg a WB is azért 2D-ben adta le az összes premieren, sajtóvetítésen stb. mert nem voltak elégedettek a 3D-és változattal.

      • Nekem van otthon 3D-s projektorom de sosem használom rajta a 3D-s funkciót. Nincs semmi értelme. Csak rontja az élvezetet.

        • Majomkodás az egész. :( és ne mondja nekem egyik szaki sem, hogy -2EV-t megér a 3D-s “élmény”. Lószart!

  3. tokesrece

    Én vasárnap fogom megnézni! Már várom! Igen tobb helyen is olvasni hogy nagyon sötét a 3D-s verziója! Debrecenben csak 14:20 kor adják a 2d változatot!!!!! Ez milyen már?? Énse szeretem a 3D, de még rá is erőltetik az emberre hogy azt nézze!

  4. fcasroma

    Nekem is nagyon tetszett a film, nagy meglepetés volt számomra, hogy a DC végre jó filmet is tud készteni. A 3D-t azért erőltetik, mert így a jegyárakból nagyobb bevételhez jutnak, hiszen a 2D és a 3D között nem kicsi az árbeli eltérés (arról nem is beszélve ha még pluszba vesz is szemüveget a kedves néző).

  5. zsocso

    Én csak mostanra tudtam megnézni a filmet. Nem volt csalódás, de jónak sem mondanám.
    Egy átlagos képregény film, ahol végig egy sebezhetetlen istenért kellene szurkolnunk. A dráma minimális. Minden jó jelenetre jutott ugyanannyi buta. A több 1000 éves amazonokat legyőzi egy szedett-vedett német csapat néhány puskával. Diana besétál egy német katonáknak tartott bálra a hátán egy baszott nagy karddal és senki le se szarja. Jó ez a kép, amit ide is beraktál, mert még a totál gonosz főparancsnoknak sem tünik fel, hogy egy kurva nagy kardot markolászik a csaj hátán. Marha jó katona.Óriási bajok voltak itt is a motivációkkal. Wonder Womannak annyi motiváció elég volt, hogy az amcsi fickó beköpte neki, hogy én vagyok a jó fiú ők pedig a rosszak. Kár hogy, nem egy magyar pilóta zuhant le nála. Akkor most még mindig meglenne a Nagy-Magyarország. Még sorolhatnám a logikai hibákat, de ezek ellenére sem volt rossz film a Wonder Woman. Egy átlagos képregény film, ami semmiben sem különbözik a Marveltől. Nekem a Man of Steel és a Batman v Superman komolyabb hangvétele sokkal jobban bejött.

  6. Pingback: Screen Actors Guild Awards 2018 – A jelöltek | Sorozatfan.com