Értékelés: Star Wars I. rész - Baljós árnyak 3D (Star Wars: Episode I - The Phantom Menace 3D)

Star Wars I. rész - Baljós árnyak 3DRéges-régen, egy messzi-messzi galaxisban… Nyugtalanság uralkodik a Galaktikus Köztársaságban. A távoli csillagrendszerekbe irányuló kereskedelmi utak megadóztatásának tervét heves viták övezik. A kapzsi Kereskedelmi Szövetség úgy próbálja elérni célját, hogy felfegyverzett csatahajóival blokád alá veszi a parányi Naboo bolygót. Míg a Köztársaság Szenátusában véget nem érő szócsaták zajlanak az aggasztó eseményekről, a Főkancellár titokban útnak indít két Jedi lovagot, a béke és az igazság őrzőit, hogy oldják meg a konfliktust…

Rengeteg Star Wars rajongó él bolygónkon, és én soha sem vallottam magam annak, mert nem érzem az erőt. Jöhetnek a kövek, meg minden. Természetesen elismerem George Lucas művét, hiszen hatalmas volt, bármelyik idejébe is gondolunk vissza, de engem valahogy annyira nagyon mégsem kötött le soha. Még csak arra sem tudom fogni, hogy rossz passzban kapott el.

No, de itt nem is ez a lényeg, hanem a 3D. Akkor ez is pipa, megvolt az első film, amelyre a 3D miatt váltottam jegyet. Ezen a fronton nem mertem várni semmit, fölösleges is lett volna, és a kétségeim nem voltak alaptalanok. Látszott itt-ott nyomokban a 3D, meg persze szem előtt tartandó az is, hogy konvertált, de tulajdonképpen nem igazán láttam értelmét, a fogatversenyt leszámítva. Ott viszont valóban volt jelentősége ennek az új technológiának. A többi jelenetnél szinte jelentéktelen a 3D, és szemüveg inkább csak arra kell, hogy 'megszépítse' a képet. Úgy kell ezt elképzelni, hogy amikor szemüveg nélkül nézem a képet, akkor éles, de amikor felveszem, olyan mintha egy szűrőt vettem volna fel, avagy minden szebbé válik. Természetesen nem kell mai képi világot várni, hiszen 1999 óta számos dologban fejlődött a filmipar.

Visszatérve picit a filmre, összességében eléggé tetszett, de mégsem tudom saját felfogásomban filmeposzként kezelni. Remek dolgokat rakott elénk Lucas, most gondolok én a megannyi kreatív karakterre, vagy magukra a helyszínekre, de még inkább a díszletekre. Ezen dolgok miatt leborulok előtte, és tényleg nem szapulni akarom a filmjeit, csak nem érint meg annyira, amennyire az emberiség nagyobb része rajong érte.

Elismerem a benne szereplő színészeket, és azok impozánsságát, mert biztos vagyok benne, hogy rengeteg benne szereplő színész karrierjének tett jót a film, sőt akad olyan is, akinek szó-szó ez indította be pályafutását. A színészek, akik tiszteletüket teszik Lucas világsikerében, mindnyájan remekül teljesítenek, jól esik őket nézni, és méltó egy ilyen filmtörténelmi hatalmassághoz.

Nem is csépelem tovább a sorokat, maga a filmélmény még mindig 8/10, a 3D mondhatni nem tett hozzá semmit, és ha azt kérdezitek, nekem mennyit adott pluszba, akkor egy a tízes skálán elhelyezve 3/10. Egy kicsit azt tudom mondani, hogy ne hallgassatok rám, soha nem voltam nagy 3D-s filmrajongó, bár az igazi SW-fanboyok úgyis váltanak rá jegyet, hogy moziban, nagyvásznon láthassák kedvencüket.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

2 hozzászólás

  1. Sosem rajontam a 3D-ért (meg a szemem miatt nem is nagyon tudok úgy filmet nézni), de megfogadtam, hogy ha egyszer lesz Star Wars 3D-ben, azt meg fogom nézni. Így hát ez volt az első film, amit így láttam.

    A 3D olyan nagyon sok pluszt tényleg nem tett hozzá a filmhez, de ennek ellenére nekem így is nagyon tetszett.

  2. Igen, erről már beszéltünk! Első 3D-s film, amit láttál? O_o

    Nyilván, SW fanoknak mindig, mindenhogy remek szórakozás! :)