Értékelés: Star Wars: Az ébredő Erő (Star Wars: The Force Awakens)

Három évtizeddel a Galaktikus Birodalom veresége után járunk, amikor az Első Rend megpróbálja átvenni az uralmat a Galaxis fölött, akiket csupán egy szedett-vedett hősökből álló csapat képes megállítani. Velük és az Ellenállás segítségével van is esélyük a sikerre.

Pénteken érkezett a nagy nap, amikor végre mozikba került a Star Wars: Az ébredő Erő. Őszintén szólva az a helyzet, hogy nekem a hype csak konkrétan a premier napján ütött be, de nyilván vártam, és hajtott a kíváncsiság, hogy J.J. Abrams és a Disney mit sütnek ki. A köré szabott gigantikus méretű reklámmarketing egy részét az elmúlt hetekben kicsit megritkítottam, mert túlzónak találtam. Azon is elmélkedtem, hogy spoileres, vagy azoktól mentes értékelést írjak a filmről, de végül előbbi mellett döntöttem, viszont annak érdekében, hogy senkit ne érjen meglepetés, egy bekezdésbe szedem a gondolataimat, és fehér színű lesz a szöveg, tehát kijelölést követően fogjátok tudni elolvasni.

Star Wars Az ébredő Erő_01

A Star Wars: Az ébredő Erő egy szórakoztató sci-fi, amit senki sem vehet el tőle, és a mai Hollywoodot elnézve lehetett volna sokkal rosszabb is. Ha új rajongóként ülök a film előtt, akkor mind technikailag, mind pedig történet szempontjából hibáktól mentes alkotásként írhatok róla. Az új karakterek remekül működnek, Reyt egyszerűen imádtam, és Finn történetét remekül egybefésülték az övével. Nyilván a készítők semmit sem bíztak a véletlenre, így az új színészek is kiválóan teljesítenek. Illetve… Na erről majd később.

Rey szerepében a tévés frontról előhúzott Daisy Ridley remekelt. Az előzetes alapján nem gondoltam volna, hogy így megvesz majd, de tényleg imádtam őt, és a kalandokat, amibe belekeverték az írók. A cím pedig ugye… John Boyega is minden várakozásomat felülmúlta. Nagyon szerettem őt is, és nagy meglepetés volt számomra, hogy Oscar Isaac Poe Dameronja is mekkora kedvenccé tudott válni. Akadt még egy Lupita Nyong'o, akiről azért írok így, mert eltörpült a többiek között, egyszerűen nem tűnt ki eléggé.

Star Wars Az ébredő Erő_02

Adam Driver viszont egy az egyben csalódás karakter szempontjából. Színészileg rendben van, és végül is az sem rossz, hogy ingoványos talajon táncolt, ugyanakkor attól a pillanattól kezdve, hogy először leveszi a maszkját, számomra hiteltelenné, súlytalanná válnak a cselekedetei. Biztos ekéztek majd ezért, de muszáj őszintének lennem: csak egy kis taknyos, akinek semmi keresnivalója ilyen pozícióban… Hát igen… Domhnall Gleeson egyszerűen képtelen hibázni, és amikor közös jelenetük volt Adam Driverrel, simán a háttérbe játszotta őt.

Harrison Ford nem tud elég öreg lenni a Star Warshoz, amivel arra célzok, hogy nélküle közel sem lett volna ilyen szórakoztató a hetedik rész. Na meg a szárnysegédjét, Csubakkát se feledjük! Eszméletlen jó hangulatot teremtettek. Carrie Fisher is ugyanaz a kategória, mint Ford, és örülök, hogy az ő korát sem akarták megszépíteni. Mark Hamill viszont kis teret kapott érvényesülni, akivel a jövőben még lehetnek nagyobb terveik is. Az örökzöldek, C-3PO és R2D2 is visszatérnek, hogy még inkább érezzük, hogy Star Wars filmet nézünk épp. És akkor most jöjjön az a bizonyos spoileres bekezdés, amit csak azoknak ajánlok, akik látták a filmet!

Star Wars Az ébredő Erő_03

Mindenféle pletykákat hallottunk az elmúlt hónapokban, hiszen a csapból is Star Wars folyt. Han Solo halálhíre elég sokszor szóba került, és egészen sokáig bíztam benne, hogy tényleg csak pletyka. De, ha a volt bloggerkollégám szavaival akarok élni, nem hiszem el, hogy egy "sohasem bocsájtom meg a készítőknek, hogy egy elcseszett Disney herceggel nyíratják ki Hal Solo-t". Mennyire igaza van… Persze egy bizonyos szemszögből nincs gond Rennel, hiszen a cím, Az ébredő Erő rá utal, valamint Reyre. Csak hát mégis nehezen emészthető, hogy ezt így kellett lemeccselni. Az sem áll távol a valóságtól, hogy a hetedik rész lényegében egy titkos remake-reboot szerűség, ami szükséges lépésnek tűnik ötletek hiányában. Akár tetszik, akár nem, Hollywoodot az ötlettelenség vére áztatja.

Napjaink technikai megoldásait használva pazar látványvilágú jeleneteket vetítenek elénk, amelyek abszolút a film előnyére válnak. Nyilván ilyen tekintetben nem lehet belekötni, hiszen minden gyönyörűen kidolgozott, és az Abrams-féle lens flare sem volt jelen zavaró módon. És igen, ha már Abrams, és a forgatókönyvet félretesszük, nagyszerű munkát végzett, és szórakoztatóan végig lett vezetve a történet, úgyhogy rá egyetlen rossz szavunk sem lehet ebben a tekintetben. Habár, amikor a film végén kiírják a nevét a csillagos háttérre, kissé vicces, hogy egyből a Star Trek ugrott be tőle. A fénykardokat különösen bírtam, Kylo Ren fegyverét pedig zseniális újításnak tartom.

Star Wars Az ébredő Erő_04

Tudatosan 2D-s előadásra vettünk jegyet másfél hónappal ezelőtt, és így utólag sem gondolom, hogy lemaradtunk volna bármiről is. Egyedül IMAX vásznon adhatott némi plusz, amikor a levegőben cirkáló szereplőket követjük, de egyébként máshol kétlem, hogy sokat dobott volna rajta. Egyébként meg ugye annak vagyok a híve, hogy maga a film, a történet szórakoztasson, ne a 3D-s élmény. A szinkron is egy kényes téma, de ezzel nyilván nem hibázhattak, és azt gondolom, hogy mindenki hozzáillő hangot kapott.

Ebből a felvonásból sem maradhatott ki a cukiságfaktor, amelyet a BB8 droid szállított. Bármikor, bárhol feltűnik, imádnivaló, ugyanakkor technológiailag is zseniális találmány. Ami pedig a pontozást illeti: tudjátok jól, hogy nem vagyok vérbeli SW rajongó. Újonc szemlélőként nézve simán szállította a 9/10-es filmélményt, de a tökéletestől elválasztotta egy s más, mert például a katarzis érzése a közelben sem volt. Más szemszögből nézve viszont ettől jóval gyengébb filmélményt nyújtott, ugyanakkor azt is leszögezném, hogy a moziban előbbi hatás érvényesült, ez utóbbi gondolatmenet csak a teremből kijőve kezdett el motoszkálni a fejemben.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

5 hozzászólás

  1. Atyus

    Remek cikk!
    Egyetértek, Han Solo fia volt talán a leggyengébb láncszem ebben a filmben, pehely súlyú volt, s hiteltelen, de még az arc karakterisztikája és kisugárzása sem volt olyan, akiért egy percig is lehetett volna drukkolni vagy épp félni.
    Arról nem is beszélve, hogy az ő szerepe és a másik jedi harcos közös kardozásában is elég sok hiba volt. Pl. Miért nem próbált a jedi erejével a másikra támadni, hisz eddig az összes részben a sötét oldalon állók nem csak kardoztak, hanem tárgyakat is hajítottak a másik felé.
    Az apa-fia találkozásakor Hant alakító Ford lejátszotta fiát a vásznon, de kegyetlenül, mintha az ébredő erőt jelképező fiú egy B kategóriás színész lett volna.

    Az egész film alatt az volt az érzésem, hogy mintha kimaradt volna egy rész, amiből megtudhattuk volna azokat az összefüggéseket, ami 6. rész óta eltelt, s tudnunk kellett volna, mielőtt a 7. rész elkezdődik.

    Rey zseniális, de túl sokat nem tudtunk meg – csak a visszaemlékezéses pillanatképéből egy foszlányt- hogy ki is ő. Igazi modern Tomb Raider, imádnivaló!
    Finn szerepe kicsit túlzottnak tűnt, s kicsit túljátszottnak. Ez az egyszerre gyáva és egyszerre bátor tudattal rendelkező ember valahogy mesterségesnek létezett.

    Valahogy még azt éreztem a filmből, hogy vegyünk elő az előző filmepizódokból minden olyan dolgot, amit szívesen látnának az új részben, s ez nem is egy helyen köszöntött vissza.
    Kezdve a bártól és vendégeitől a halálcsillag harcig bezárólag.

    Igen, a film tetszett, igen, újra meg fogom nézni valamikor moziban, s majd otthon is, igen, a legtöbb szereplő visszatérése nagyon jó húzás volt, mert nem csak a két trilógia összekötését biztosítják, de a hitelességét is. Egyedül talán Leila nem volt túl átérezhető, s hogy most ez a szövegírónak, vagy magának Carrie Fisher-nek köszönhető, azt mindenki döntse el maga.

  2. Dobi614

    Szerintem teljesen megérthető hogy miért volt ilyen Kylo Ren. Ő még össze van zavarodva, nem hatja át teljesen a sötét oldal. A film végén is mondják hogy még be kell fejezni a kiképzését.

  3. Hollingsworth

    Sziasztok! Jó lett a kritika! És csatlakozom az előttem szólóhoz! Jó volt SW filmnek, még pár dolog érdekes is volt benne. Én az előzeteskből végig azt hittem hogy Finn lesz a jedi….de nem! :) A Han és Csui páros verhetetlen volt, megint! De én nagyon sok megválaszolatlan kérdést kaptam a filmtől (amire 2017ig kell várnom)! PL: Rey személye, hogy került Mazhoz Luke fénykardja? SPOILERES!!!! Miért állt át Hanék fia a sötét öldara? Max von Sydow karakterétől is többet vártam! Gwendoline Christie karaktere (Phasma kapitány) nekem meg olyan semmilyen volt. És nem tudom eldönteni hogy zavar-e hogy annyi mindenben hasonlít az új reményhez!? Az tuti hogy még a két ünnep közt megint megnézem!

  4. zsocso

    Nekem csalódás volt a film. Még úgy is, hogy minimális elvárásaim voltak. Nem rossz film az Ébredő erő, de sajnos nem is jó. Látványos és mozgalmas az igaz, de sajnos hiányzik belőle minden izgalom és feszültség. A motivációk nagyon gyengék és a szereplők mindig ott vannak, ahol éppen lenniük kell a forgatókönyv szerint. És a harcok is ilyenek. A fénykard ha kell akkor kivág egy fát de a másik jelenetben éppenhogy megkarcol egy bőrkabátot.

    SPOILER:
    Amikor világossá vált, hogy itt is egy újabb halálcsillagról van szó,-amit ugyanúgy intéznek el, mint az első részben-egyszerüen nem akartam elhinni.
    Ami legjobban zavart az az, hogy a film egész cselekmény véletlenekre épült. DB8-at éppen Rey találja meg ( hogy hogy értette mit csipog neki DB8? ), Finn lezuhan egy bolygón de éppen találkozik Rey-el és DB8-al. Aztán az ürben összefutnak Han Soloékkal. Vagy a végén, amikor megtalálják Luke-ot. Honnan tudták, hogy hol van a bolygón? Rey mielőtt kinyirhatná Kylo Ren-t éppen szétnyilik a föld. Rey amúgyis őstehetség volt. Minden ürhajót tudott vezetni, mindent megtudott szerelni, azonnal tudta kezelni az erőt profi módon. Na ne már!
    A másik nagy bajom a filmmel a motivációk és az emberek közötti kapcsolatok. Finn és Rey ismerte egymást fél napja de már az életüket adták volna egymásért. WTF? Vagy ott volt Finn és Poe barátsága. Összesen 3 perce ismerték egymást, amikor Poe elmondja a lázadók tervét egy idegen rohamosztagosnak. Nagyon profi. Aztán úgy ölelkeznek, mintha legjobb barátok lennének.
    Az, ahogyan kinyirták Han Solo-t szégyen volt. Mellesleg azt figyeltétek, hogy senki le se szarta, hogy Han meghalt? Leia és a lázadók 1 mondtatot sem mondtak róla. Inkább Reytől búcsúztak el és Finn-t sajnálták, akiket mellesleg alig ismertek. Finn volt a kötelező jópofa fekete a filmben. Engem nagyon idegesitett a jópofáskodó és eröltetett karaktere. Tényleg egyszerre volt gyáva és bátor.
    Nem tetszett az sem, ahogy a szereplőkkel bántak. Luke szerepe nulla, Leia,C3PO és R2D2 is csak minimális szerepet kapott. Az előre agyon hype-olt Phasma kapitánynak konkrétan semmi szerepe sem volt. Kylo Ren nekem is csak akkor tetszett, amikor sisak volt rajta, Anélkül egy hisztis taknyos volt. Szerintem a kardozások is bénák voltak. Kylo Ren-nek ki sem kellett volna állnia Finn-el. Egy csettintéssel megfojthatta volna. De ha már kiállt vele, akkor 2 suhintással kikellett volna végeznie. Előtte ölte meg a saját apját, de az idegent megkiméli? Hol van ebben logika? Rey-el ugyanez volt a helyzet. A szikla peremén szépen megvárta, hogy erőt gyüjtsön, ahelyett, hogy lelökte volna a picsába. Jaj, annyi marhaság és klisé volt ebben a filmben, hogy felsorolni sem tudom mindet. Hogy nyilik ki a 20 centis páncél ajtó? Hát úgy hogy szétlőjük a az irányitó szerkezetet.

  5. Pingback: Értékelés: Star Wars: Az utolsó Jedik (Star Wars: The Last Jedi) – SorozatKirály