Értékelés: Sötét hullám (Dark Tide)

Sötét hullámKate-nél (Halle Berry) senki sem ért jobban a cápákhoz, ám amióta egy vezetése alatt álló búvár a tengeri ragadozók támadásának áldozata lett, teljesen elhanyagolta az üzletet. Az egykor rettenthetetlen nőt, akiről azt beszélték, hogy szinte ért a cápák nyelvén, kísérti a támadás emléke, és képtelen visszatérni a vízbe. A számlái egyre csak gyűlnek, a bank pedig már le akarja foglalni a hajóját, amikor volt barátja, Jeff (Olivier Martinez) kecsegtető ajánlattal áll elő: merüljön le egy izgalomra vágyó milliomos üzletemberrel a cápák közé - méghozzá ketrec nélkül. A kételyeivel és félelemmel viaskodó Kate elfogadja az ajánlatot, és elindul a világ legveszedelmesebb ragadozóinak vadászterületére: a Cápa sétányra.

John Stockwell elfelejtett rendezi, vagy mi a fene történt? Láttam már tőle ettől sokkal fogyaszthatóbb és kategóriájában izgalmasabb filmet is. Pedig az a nagy helyzet, hogy szeretem, amikor a tengerpart közelében, esetleg a vízben/vízen játszódik a történet, viszont ez távol áll a jótól. A 2006-os Turistas pedig eléggé feküdt már az első előzetese óta, viszont ez köszönőviszonyban sincs vele, mert ott jól működött a horror-faktor.

Egy ilyen thrillertől alapelvárás lenne, hogy okozzon némi sokkot, aggódást, ehhez képest kapjuk a szokásos klisés történetet, amit még tovább gyaláznak klisés mozzanatokkal, sőt még a színészek sem emelkednek felül ezen a klisépartin. Valahogy nem igazán éreztem félelmet már az első vízben játszódó jelenetnél sem, pedig a cápák ott sündörögtek körülöttük és a baj is megtörtént, de nekem mégis irtó kevésnek bizonyult.

Halle Berry elég vonzó pontja volt már az első forgatási képek óta, és most nem mint eyecandyre gondolok, hanem arra, hogy olyan kevés szerepet vállal mostanság. Sajnos azt kell mondanom, hogy ezt a szerződését sem kellett volna aláírnia, mert hogy a karrierjére nem építő jelleggel fog hatni, az is biztos. Nem volt vele bajom igazából, csak annyira gyenge az egész film, hogy ezzel csak magának tesz keresztbe. Olivier Martinez vállalta magára a férfi főszerepet, de a kínlódásuk, amit levágnak Berryvel, kész voltam tőle, illetve egész pontosan attól, hogy nem lát a saját szemétől, pedig a csaj világos jeleket adott. Vagy az lett volna a céljuk Martinez karakterével, hogy a tipikusnál is klisésebben fessen? Hát ez sikerült. Kicsit sokan használom a klisé szót, ami nem véletlen.

A víz alatti felvételek jók lennének, és gyönyörű helyszínekre jutunk el, csak a sötétebb részekkel totálisan hazavágják, amit eddig felépítettek. Nem azt mondom, hogy teljesen használhatatlan képsorokkal jönnek, mert igenis látszik, hogy mennyi melót fektettek bele ezek rögzítése során. Gyengeségre vall továbbá, hogy nem egyszer azzal múlatják az időt, hogy mutatják a hajót a vízen, és ez annyira fölösleges építőelem, hogy szinte nem is megy a szavakba öntése.

Régen láttam ennyire érdektelen és töménytelen kínlódást okozó filmet, úgyhogy nem is nagyon húznám tovább a sorait és kiegyezek vele egy 3/10-ben. A végére egyébként kicsit összeszedte magát, de értékelendő fejlődést sajnos nem tudott felmutatni, viszont a zenéje állati jó, hiába Pandora feelingű!

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .