Értékelés: Project X - A buli elszabadul (Project X)

Project X - A buli elszabadulKezdődhet a parti! Három végzős gimnazista elhatározza, hogy megszervezi a város legnagyobb buliját, és legnagyobb meglepetésükre, tervük valóra válik. A buli egyre nő, egyre vadabb lesz, és beszippant mindent és mindenkit, aki a közelébe kerül. Őrületes zenék, fantasztikus hangulat és gátlástalan poénok: az év legvadabb vígjátéka biztosan mindenkinek kedvet csinál a véget nem érő bulizáshoz.

Világszerte a Másnaposokkal reklámozzák ezt az eszement bulizós vígjátékot, de az jó kérdés, hogy mi köze a kettőnek egymáshoz. Annyi biztos, hogy leizzadtam, mire vége lett a filmnek, és az is tuti, hogy ez részemről kimondottan az egyszer nézős kategória. Nem olvastam el hozzá semmilyen sajtóanyagot - amúgy sem szoktam, mert a fél film elveszíti varázsát -, de kizártnak tartom, hogy ez megtörtént események alapján készült. Amennyiben ez így van, tényleg bitangul elszabadultak minden tekintetben, és megérkezett minden idők legnagyobb anyagi kárral járó partifilmje.

Nos, túl öreg lennék én már ehhez, és csak nekem tűnt bicskanyitogatónak egy idő után? Ez egy érdekes kérdés, mindenesetre jó néhány jelenetet iszonyatosan eltúloztak, már-már olyan dolgokat vittek véghez, vállaltak be a szereplők, hogy ehhez aztán bőven kell társadalmi háttér. Gondolok itt arra, hogy háztetőről leugrálás-leugratás, Mercivel a medencébe száguldás, lángszóróval sétálás az utcán, és most tényleg csak a legdurvábbakat soroltam fel. Mint film, szórakoztató és rendben van, de aki kétkezi munkával szerzi a napi betevőt, ott egy bizonyos gondolatmenetnek muszáj elindulnia, mert ha nem, akkor lehet, hogy valami nem százas.

Nima Nourizadeh reklámfilmrendező első dirigálásáról van szó, és nem végzett rossz munkát, habár igazából nem is ezzel a részével van a bajom, hanem azzal, hogy telis-tele a film etikátlan dolgokkal, és szerintem túlzottan messzire mentek. Egyértelműen kellett egy jó forgatókönyv, és maguk a beszólások, a különböző aranyköpések és a párbeszédek nagyon is illenek a hangulathoz. Szinte minden egyes szereplő kiharcolja magának a kínos szituációt, és legtöbbször úgy voltam, hogy állat, meg minden, de fele ennyit nem csinálnék meg - és nem azért, mert beszari vagyok, hanem mert vannak bizonyos szabályaim, amelyeket egyetlen éjszaka és egy esetleges népszerűség kedvéért nem szegnék meg. Főleg, hogy a végső szöveg is mese habbal. Írhatják, hogy drága ügyvédek, de ez így nekem akkor is hihetetlen, hogy megússzták ennyivel, és akkor még az apai vállveregetésre ki sem tértem.

A főszereplők hatalmas partiface-ek, kifejezetten remek ötlet, hogy nem bevált színészeket rángattak be a főszerepekre, hanem viszonylag ismeretlen arcokat, akik állati jól tolták még ennek ellenére is. Mindenki karaj, mindenki awesome, a parti pedig epic hangulatú, csak néha és főleg a vége felé messzire mentek - írom már vagy harmadjára, tudok róla. Visszatérve a színészekre, meg nem mondod róluk, hogy ez meg nem történt igazából, olyannyira jók a részeg, beszívott arcok, hogy itt tényleg nem szórakoztak. Igen, valamennyire kérdés, hogy ezeket az arcokat direktbe vágták, vagy különböző befolyásoltság alatt vették fel őket. Habár, ha jobban belegondolok, akad egy-két rés a pajzson, például amikor a szülei hívják, vagy amikor a rendőrök megérkeznek, ott túl hirtelen lesz tiszta a tekintet, a beszéd, stb. Besikerült egy kis baki, de nem vészes. Rengeteg csinos lányt toboroztak össze, szóval cicababákból nincs hiány, de ez gondolom már az előzeteséből is lejött. Ez úgymond szükségkellék, nélküle halott lett volna az egész terv, de azért itt is kérdés, hogy ez a tábla alapján ruhaledobálás mennyire menne így a valóságban, ahogy itt bemutatták.

Stílusában olyan, mintha egy partivideót néznék vissza, és gondolom, a készítők is ezzel a céllal alkalmazták ezt a megoldást, és igen, itt azért rángatózott néha a kamera elég rendesen, de ez engem nem zavart. Elég jól oldották meg a különböző váltásokat is, mert nem végig egy kamerán keresztül kerülnek a néző elé az események. A felcsendülő zenék vérbeli partimuzsikák, megindítják a kedvet egy jó estéhez!

A minden hétvégén bulizni járó partiarcoknak kimondottan alapmű, esetleg még ötleteket is adhat. Apropó, ez is egy érdekes felvetés, és nem tudom, hogy a kintiek mennyire lázadtak ez ellen. Azért megnézném egy-egy szülő arcát, hogy hogyan reagálná le, ha drága kedves gyermeke ilyet művelne. Nos, igazából tetszett is meg, nem is, kicsit tengődöm, de egy halvány 7/10-et elbír, és mint írtam, részemről egyszer nézős volt. Hogy megéri-e rá elmenni moziba? Mindenképpen, mert a nagyvászon nem hátrány a kamerarángás miatt, plusz zsír, hogy nem szinkronizálták le, mert az eredeti beszólások aláznak folyamatosan - mellesleg a felirat is korrektül sikerült, bár a beszólásoknál érdemes elvonatkoztatni tőle, és az eredeti szövegre figyelni. A végére megjegyezném, hogy nem kimondottan átlagos vígjáték, hiába nevettet meg csomószor, hanem inkább kicsit ál-dokumentumfilmes.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

5 hozzászólás

  1. Anonymous

    Nem értem a társadalmi háttér, hogyan áll kapcsolatban avval, hogy a színészek mit vállaltak be. Kétségtelen, hogy tele van a film etikátlan dologgal, de ez egyfajta görbetükör az amerikai társadalom előtt, így elkerülhetetlen, sőt, mi több szükséges kelléke. Ettől válik megbotránkoztatóvá.

    A főszereplők nem partiarcok. Pont ez volt felemelkedésük lényege. Mert ha jobban belegondolsz, ez egy felemelkedés története, amihez sajnos gyakran kell megbotránkoztatóvá válni, legalábbis a tinédzser, ha úgy tetszik x-generáció tagjainak biztosan.
    Nincs rés a pajzson. Aki valaha is volt nyilván ennél szolidabb, de fiatalon vad partin, az tudja, hogy ha hívják a szülők, vagy előttük kell mutatkozni, rögtön jön a kijózanító néhány perc. Ez bele van kódolva, és nem csak a most felnövő fiatalok génjeibe, hanem mindenkiébe.
    A másik, hogy a főszereplő srác alapvetően nem egy ilyen bulizós forma, és az éjszaka kezdetén még félelmének gyakran hangot is adott, valamint megszólalt többször is lelkiismerete, ami a drog(ok)nak köszönhetően aztán teljesen el múlik (tetős jelenet).

    Ez egy fikció. Nem valós történet. Eszerint kell nézni. Így pedig nagyon működik. Be kell kalkulálni az agykikapcsolást, és le kell vetkőznünk értékrendünket és szabályainkat, és akkor működik igazán.

  2. A színészekkel sehogyan, természetesen.

    Tudom, hogy nem partiarcok, kivéve talán Costát, neki volt némi rutinja korábbról. Az rendben van, de lehet máshogy is népszerűvé válni, tuti nem ez az egy út van…

    Persze, egy bizonyos piamennyiségig igen, de utána már hiteltelen, habár most az nincs meg fejből, hogy amikor bevették az ekit, a zsaruk előtte vagy utána jöttek.

    Ezekkel mind tisztában vagyok, nem idegen a mai korosztály viselkedése, szóval nem erről van szó, hanem arról, hogy nem volt elég magas az vígjátékfaktora… ez nem egyenlő azzal, hogy nem röhögtem, csak nekem nem ez a vígjáték, és azt is elismerem, hogy jó lett az egyedi ötletmegvalósítás.

  3. Salaander

    Engem végig lekötött a film, ami számomra döntő. Az, hogy ehhez a teli mozi és a jó hangulat is hozzájárult-e azt nem tudom, de nekem összességében bejött a film.
    A logikájáról meg csak annyit, hogy szerintem az volt benne a pláne, hogy ahogy haladtunk előre egyre eszementebb és hihetetlenebb dolgokat találtak ki… :D De bejött, szóval nem azon gondolkoztam mennyire logikátlan és ez a lényeg :)
    Az, hogy a csajok egy tábla miatt ledobják a felsőjüket, valószínűtlen, de tényleg panaszkodjunk emiatt? :D

  4. Anonymous

    A két járőr az “eki” bevétele előtt érkezett meg.

    A poénfaktor pedig pont annyira volt magas, amennyire egy bulin elvárható. Voltak jól sikerült poénok, kemény beszólások, kiválóan időzített megjegyzések. Ennél többre semmi szükség nem lett volna, mert akkor átesnek a ló túloldalára. Hidd el, akkor meg erőltetettnek érezted volna.

  5. Salaander: Persze, nyilván film, nincs is ezzel baj, csak engem inkább frusztrált mint szórakoztatott, és a Másnaposoknál nem éreztem ilyet – illetve itt még amolyan dokumentumfilmhatást is toltak.

    Névtelen:
    Ok, kösz az infót! :) Lehet, van benne valami, de akkor sem vagyok tőle hanyatt esve, de rossz sem volt, ezt mutatja a pontszám is. A lényege meg tényleg a megbotránkoztatás volt, ami sikerült is. :)