Értékelés: Parker

ParkerParker (Jason Statham) profi tolvaj, megvannak a maga szabályai: sosem lop olyantól, akinek nincs pénze, és sosem bánt olyant, aki nem szolgált rá. De utolsó akciója során társai átvágják, a zsákmányt lenyúlják, őt pedig - azt hiszik - a túlvilágra küldik. Parker feltett szándéka, hogy revánsot vegyen. A gazdagok és híresek kedvelt gyülekezőhelyén, Palm Beachben bukkan a bandára, azonban tervéhez bennfentes társra van szüksége. A pénzhiányban szenvedő, ám annál ellenállhatatlanabb, ravaszabb és ambiciózusabb Leslie-t (Jennifer Lopez) szemeli ki partnerének, akivel együtt eszelik ki a nagy dobást: megkaparintani a szajrét, mindenkit elintézni, és mosolyogva távozni.

Februárban, amikor a premier előtti páros belépőkért játszhattatok, megleptetek, mert erre a filmre küldtétek az eddigi legtöbb választ. Nem gondoltam volna, hogy Jason Statham neve még ennyire nagy húzónévnek számít, mert az elmúlt években véleményem szerint jócskán elszaladt vele a szekér. Sok B filmben szerepel, vagy olyan A közelikben, amik nem üti meg az 'érdemes rá időt szánni' kategória színvonalát. Sajnos a Parker sem több ennél, egyszer nézhető, amolyan vasárnap esti bealvós filmnek is simán megteszi, és ha esetleg kimarad bárki életéből, nem veszít semmit.

Taylor Hackford rendező tett már le egyet, s mást az asztalra, többek közt Az ördög ügyvédjét (The Devil's Avocate), azonban ez tizenhat év távlatában már nem garancia semmire. Nem teljesen átlagos, amit majd a végső pontozásnál figyelembe veszek, viszont inkább elégedetlenkedtem az egész film során, semmint bólogattam, hogy "ez igen!". A komoly nyitányának örültem, és ekkor még bíztam benne, hogy lehet ez még értelmes mozizás.

Az akciók nem rosszak, és nincs is benne kevés, viszont tele van logikátlanságokkal, olyan fizikának és az élet nagy szabályainak ellentmondó dolgokkal, hogy aki kicsit is jártas mondjuk egy adott témában, akkor annak kiszúrja majd a szemét az éppen porondon levő hülyeség. Egy rakat Hollywoodi alkotás után már egyszer csak betelik a pohár, és elkezd válogatóssá válni az ember, eljön az a pillanat, amikor már nem nyalja be a szokásos krémet.

Én most itt döntöttem el, hogy a következő Jason Statham főszereplésével készült filmre csak és kizárólag akkor váltok jegyet, ha valami nagyon ütős háttérrel rendelkezik. Egyébként nem, mert az elmúlt évek során annyi esetben okozott már csalódást. Ja, és fontos, hogy nem, mint színész, hanem egyszerűen rosszkor volt rossz helyen, és ennyi már elég is. Ez annyit jelent az én értelmezésemben, hogy vagy kezdő rendezővel, forgatókönyvíróval, esetleg mindkettővel sújt le ránk. Apropó, a letagadhatatlanul angol nem is tudom miket majdnem ki hagytam. Egyébként Parkerre visszatérve, több öltözetben láthatjuk Stathamet, és mindegyik arc jól áll neki, de talán a legcsúnyább az egészben, hogy színészileg tényleg nincs vele az égvilágon semmi gond.

Jennifer Lopeznek és Michael Chiklisnek is volt némi szerepe abban, hogy bevállaltam a Parkert, de bepalizottnak érzem magam. JLo nem rossz, de messze nem színésznő, ami nem egyenlő azzal, hogy egy ilyen kis szerepecskével ne bírt volna el, csak látszott, hogy a készítők másra mentek - volna - rá. Chiklis zűrös arc, tőle is hihető az általa játszott, magát kontrollálni nem bíró bűnöző. Nick Nolte pedig egyenesen beleszületett ezekbe a szerepekbe. Kár érte, de egyelőre eléggé úgy tűnik, hogy neki már csak ilyen figurák fognak jutni.

Az élmény negatív, de a végeredmény nem olyan szörnyű, csak épp annyira középszerű, hogy ilyen történetekkel már tele a padlás. Sablonos, bár az elején még próbáltak is csavarni a sztorin, de végül elfogyott a kraft. Részemről ez így jó indulattal az 5/10-es 'akciófilmek' közé fog tartozni.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

4 hozzászólás

  1. Anonymous

    Ááá ez már a trailer alapján trének nézett ki viszont a Kolibri-kód (Hummingbird), na az végre egy Statham-hez méltó film! Az szép munka.

  2. Anonymous

    Igen, az nem csak egy mezei akciófilm. Abban színészkedik is amit kb. a Banki meló óta nem láttam tőle!

  3. Ja, a Banki meló meglepően jó volt, pedig semmit nem vártam tőle. Az mondjuk itt is figyel a polcon. :)