Értékelés: Jégkorszak 4 - Vándorló kontinens (Ice Age: Continental Drift)

Jégkorszak 4 - Vándorló kontinensAz idő a jégkorszakban sem áll meg: minden változik, és mindig jöhet néhány vad meglepetés. A táplálkozási láncra fittyet hányó három jó barát, Manny, Diego és Sid (a mamut, a kardfogú tigris és a lajhár) újból kénytelen vándorútra indulni: egy óriási földmozgás leszakít a kontinensről egy szigetet, és elválasztja őket a hordától. Jobb híján egy úszó jéghegyre költöznek, és új, hófehér hajójukon igyekeznek partra vergődni. A trió a nyílt tengeren sem hazudtolja meg magát: a jég hátán is túlélnek, fura tengeri lények, új földrészek és őskalózok között vágják keresztül magukat, és közben egy percre sem veszítik el a humorérzéküket. Még a motkány is viszontlátja imádott makkját - igaz, olyan körülmények között, melyre egy motkány sem készülhet fel.

Odakint melegrekordok dőlnek meg, a 20th Century Fox pedig szokásához híven nyáron mutatta be a Jégkorszak legújabb részét is, amelynek sikerében egy hangyányit jobban bíztam, mint a harmadik felvonáséban. Nem írom le - vagy mégis -, hogy mindig kockázatos dolog egy animációs franchise életében egy sokadik rész. Ennek ugyan egy az egyben berántania nem sikerült, viszont nagyjából azt a színvonalat tudja, mint a Madagaszkár 3. Teljesen megtette egy nyári popcorn animációs filmnek, és a kiskorúközönség is baromi sokat nevetett rajta, és nem egyszer én is velük tartottam, mert egészen rendesen ültek a poénok, a régiek és újak is egyaránt. Féltem, hogy a Jégkorszak is beáll a kimondottan DVD-re készülő folytatásfilmek közé, de attól még mindig több van benne.

A másfél órás játékidő teljesen rendben volt, a történetet sem csapták össze, aminek baromira örülök, mert így még nekem is sikerült izgulnom egy-egy jeleneten. Haha. Viccet félretéve, tényleg ritka az olyan, hogy igazán izguljak főhőseink épségéért, persze nyilván úgyis happy end a vége, de az odáig vezető út elég jeges. Úgy látszik, ennek a kalózos témának idén nagy divatja van, hiszen májusban az angolok is jöttek vele, csak épp az övék nem mondható sikeresnek. A főkalóz meglehetősen szívós főellenség, viszont nem az a fajta idegesítő és túlbuzgó karakter, mint a Madagaszkár 3-ban a motoros nyanya. Kajakra bírtam a képét, és a gonoszságával is megtalálták a megfelelő egyensúlyt, akarom mondani, nem lőtt túl a célon, és nem ment át rongálósba.

Eléggé tartottam tőle, hogy a régi karakterek már unalmasak lesznek, de még mindig tudtak szolgálni néhány üdítő és humoros érdekességgel, szóval ők már amolyan örökzöldek ezen a tengeren - vagy jégen, esetleg szárazföldön? Sid továbbra is bolondos, Diegóval nagyjából ugyanaz a helyzet, bár egy lehetséges folytatást véleményem szerint némileg rá fognak építeni, hiszen Mannyvel is így indult a dolog. Az előzetes reklámok/teaser előzetes, stb. alapján Motkány már nem tűnt a réginek, viszont a filmben nincs vele gond, abszolút megavicces, és megindítja a humorfolyamot - vagy ha pontosan nem is azt, de egy-egy földrész kettéválasztása nem akadály számára. A víz alatti mókázása viszont kifejezetten vicces. Patkó Csenge egyértelműen remek választás Kisbarack magyar hangjának, hiszen annyira illik hozzá ez a hangszín, hogy csakis várveregetés jár érte a stúdiónak. A kis pocokhadsereggel szépen megcélozták a nézők cukiság-receptorait, akik annak rendje és módja szerint reagáltak rájuk. Akad egy-egy meglepetés figura is, akiket nem spoilereznék el, de mindenképpen jó húzás a készítők részéről.

Kezdésnek kaptunk egy Simpson család kisfilmet, ami kellően ráhangol a filmre - ugyan semmi köze a Jégkorszakhoz, mégis megható és elképesztően aranyos kis történet Maggie-vel a főszerepben. A 3D-ről röviden annyit, hogy a szemüvegre azért van szükség, hogy ne legyen homályos a kép. Lényegében valamivel jobban tetszett, mint a Madagaszkár 3, de ez pontjain nem mutatkozik meg, mert 7/10-et adok erre is, ami úgy vélem, hogy elég korrekt. Szóval jégre fel, hűsöljetek egyet jégkorszaki barátainkkal!

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

8 hozzászólás

  1. BrM

    Jól szórakoztam rajta, sok poén ült benne, főleg a “pocok” fronton :D. Szerintem jobb volt mit az előző rész. Ha csak ilyen folytatásokat csinálnának akkor nem lenne itt hiba.

  2. Anonymous

    Az első rész maga a csúcs volt, a kettő számomra elég rossz, a három egy fokkal jobb lett, de az se volt túl jó. Ezek után nincsen türelmem az újabb részhez, pláne nem moziban, majd DVD-n.

  3. Anonymous

    Szerintem ez a mese nagyon nagyon rossz lett,kicsit sem szórakoztam rajta.A szereplők kicsit sem hasonlítanak már viselkedésben a régi önmagukra sem: Sid csak néha vicces és szabályosan hülye nem aranyosan butus mint régebben.Diego erőtlen,olyan semmilyen volt,Manfréd egyáltalán nem volt vezető egyéniség már és nem bírom megemészteni hogy ez a több tonnás állat aki az első részben orrszarvúkkal harcolt az most a mese végén nem bírt lenyomni 1 majmot…Nem volt 1 harc amit megnyert volna stb stb.Diego új partnere hááát finoman szólva is érdektelen,más mesékben ezerszer látott sablon alapján kreált semmilyen karakter,megpróbáltak ráerőltetni némi jellemfejlődést,ami a semmitől a végén meg is valósul.Sid nagymamájának néhol vannak jó húzásai,de többnyire erőltett poénok épülnek rá.Manfréd lánya szabályosan irritált,a viselkedése,a történetrész ami hozzá kötődött..A kalózkapitány és az egész legénysége sem volt szerintem sem vicces,sem félelmetes,sőt a fóka kalóz is olyan ügyefogyott gagyi szereplő volt,hogy itt már a fejünket fogtuk a barátnőmmel nem egyszer.Maga a főtörténet is negyedszerre nagyon gáz,hogy ugyanaz nagyjából.Szerencsére 3D-re nem adtam pénzt a kritikád után(mert azután mentem moziba),de kicsit a jegy árát is sajnálom.Ja és a legfájóbb pont nekem: Scrat.Ő volt az egyik kedvenc karakterem benne,régebben még gyengébb pillanataiban is megbírt mosolyogtatni.Most viszont a annyira durván erőltetett viccek voltak,amiket ki kellett volna vágni,átírni,vagy valamit kezdeni vele.A barátnőm és én is azon a véleményen vagyunk,hogy ez a mese már nagyon gagyi lett a 4. etapra, 2/10-nél többet pedig nem ér.

  4. Anonymous

    Érthető amit mondasz: 20:58
    Bár egyesek ezt hívják karakterfejlpődésnek, ami lehet jól és rosszul felépített.

  5. BrM

    Hát ízlés dolga. Én pl ettől csak rosszabb meséket láttam az éven.

  6. Nekem tetszett, a 7/10-es pontozással is egyetértek. A Kisbarackos szál mondjuk engem is irritált, de a többivel nem volt gondom, Scrat meg szerintem ugyanolyan vicces volt, mint az előző részekben. Tetszett, hogy a poénokat igyekeztek elosztani 6-tól 66 éves korig, szóval minden korosztály szórakoztatását szem előtt tartották, és ebben az arányokat is egész jól eltalálták. A látvány gyönyörű volt – én egyébként amit csak lehet, 3D-ben nézek, és ez még messze az átlag fölött volt minőségben, de az animációs filmeknél nem is nagyon szokott ezzel gond lenni.

  7. Barátnőm egyébként annyit röhögött, hogy már engem idegsített :)

  8. Névtelen 20:58
    Huh, mutassak neked 2/10-es animációs filmet? Ott a Kis Vukk, már ha azt hívhatjuk annak, de ettől függetlenül értem, hogy nem tetszett, csak a 2/10-zel annyira alámész, hogy ha látsz egy ettől még rosszabbat, már mínuszban kell osztályoznod. Félre ne érts, nem akarom megmondani, hogy neked hogy tetsszen, csak ezen érdemes ellamentálgatni.

    BrM:
    Így van, bár ez igaz az előző néhány évre is… sajnos!

    Dr.Jones:
    Hm, most h mondod, bár engem Kisbarack nem igazán zavart, inkább néha unatkoztam egy keveset, vagy csak felnőttebb lettem. Nemtom. :) Ez a barátnős dolog feelgood! :D