Értékelés: Jason Bourne

Matt Damon pályafutása legemlékezetesebb szerepében tér vissza a Jason Bourne-ban. Majdnem két évtizeddel ezelőtt egy kiváló fiatal katona jelentkezett egy kísérleti kiképzőprogramba, miután közölték vele, hogy terroristák megölték az apját. Azt ígérték neki, nagy szolgálatot tehet a családjának és a hazájának, ha szinte elképzelhetetlenül magas szintre fejlesztik az intelligenciáját, az állóképességét és a harci tudását. Csakhogy ez mind hazugság volt, most viszont sok mindenre fényt derít.

A Bourne-csapda és A Bourne-ultimátum rendezője visszatért, hogy ismét Matt Damont irányítgassa Jason Bourne szerepében. Az első filmet nagyon szerettem, a folytatás már valamivel gyengébb lett, az ultimátum pedig abszolút nem az én világom volt. Aztán négy évvel ezelőtt a Universal bepróbálkozott A Bourne hagyatékkal, de gyorsan belátták, hogy Matt Damon nélkül semmire sem jutnak. Ekkor néhány évnyi kotlást követően végül sikerült meggyőzni Paul Greengrasst és Matt Damont is, hogy ismét kalauzoljanak el bennünket a CIA mocskos és képmutató kémvilágába.

Jason Bourne_01

A Jason Bourne egy jól sikerült kémthriller, amelyre elvárások nélkül ültem be, főként ennek köszönhetően pedig elégedetten távoztam róla. Úgy tűnik, hogy nem okozott problémát a kétórás játékidő, habár cirka tíz perccel megkurtíthatták volna a feszesebb dinamizmus érdekében. Viszont így is elégedett vagyok, mert tetszett, amit láttam, és befigyelt egy jó reggelt tényező is, vagyis Bourne története felnyitotta a szemem néhány dolog kapcsán. Ha volt bármennyi valóságalapja is a CIA-s eseményszálaknak, akkor elég nagy a baj…

Nyilván azon nem lepődünk meg, hogy az amerikaiak képmutatóságára ismét fény derül, de a CIA… ők tehetnek mindenről, ezt akár abban a formában is meg merem említeni, hogy a jelenleg zajló események hátterében is ők állhatnak. Nyilván ez csupán spekuláció részemről, úgyhogy vissza is kanyarodnék a rendezéshez és a forgatókönyvhöz: mint írtam, viszonylag unalmas percektől mentes a film, és ez jó, annak pedig különösen örülök, hogy nem szuperlatívuszokban lett elmesélve, mert az ultimátummal épp ez volt a bajom. Sokat akart a szarka, és nem bírta a farka.

Jason Bourne_02

A szövegkönyv írásába besegítettek Greengrassnek, viszont kiemelkedően jónak tartom a cselekményt, és úgy összességében az egészet. Remekül elmesélték Bourne indíttatásait, hogy mit miért csinál, és mely szituációkban mi vezérelte. Az pedig egyenesen zseniális húzás volt, hogy behoztak a középpontba egy női karaktert, Lee ügynököt (Alicia Vikander), de róla később. Az ő karaktere üdítően és frissítően hat ki mindenre és mindenkire, úgymond felkavarja az állóvizet, és kievezi a nézőt az unalom tengeréről. A dialógusok is viszonylag hangzatosak, habár az "SQL-lel támadd meg a tűzfalat" kijelenésen még mindig pillázok, mert ez botrányosan balga szöveg, de lehet, hogy csak egy újabb magyar gyöngyszem fordításról van szó. Ám ez minden formában gáz.

Matt Damon szemmel láthatóan sokat fogyott a szerep kedvéért, az arcát pedig John Cenára fogyta. Sok jelenetben úgy tűnt nagy hirtelen, mintha Cena nézne velem farkasszemet. Ezáltal sokkal hitelesebb a karaktere, úgyhogy ez az igény egy remek húzás volt a készítőktől, hiszen, ha a tohonya Matt Damont láttam volna akció közben, simán puffogtam volna, hogy mi ez a Jason Bourne?! Így viszont tényleg nem kell lehúznom őt, és ez számomra is külön örömet okoz.

Jason Bourne_03

A film egyébként iszonyúan erős szereplőgárdát vonultat fel. Eleve ott van Alicia Vikander, aki filmről filmre hatalmas meglepetéseket okoz. Nem feltétlenül a színészi játékával, hanem azzal, hogy mennyire sok terepen hajlandó magát kipróbálni, és eddig a szememben egyetlen helyen sem bukott el. Zseniális fiatal tehetség, nem véletlenül játszotta magát tavaly Oscar-díjasra. Karaktere erős, de nem túlságosan, és nem hihetetlenül, ami hatalmas erény, bármely szemszögből nézzük. Vincent Cassel. Úristen, az ő figurája szintén mennyire kellett, hogy működőképes legyen az egész játszma! Rendesen megizzasztotta Bourne-t, és úgy összességében mindenit. Nyilván leírnom is fölösleges, hogy színészileg is mennyire remekelt Cassel bátyánk.

Ideírhatom még a régiek közül Tommy Lee Jones nevét, vagy akár Julia Stilesét is, de tényleg igényesen megválogatott stábot tudhat magáénak a Jason Bourne. Pár szóban megemlíteném még a görög eseményeket, és az ottani üldözős jeleneteket, amelyeket különösen szerettem, de az a helyzet, hogy tényleg elejétől a végéig levoltam kötve, szóval ugrik is rá a 8/10. Hogy szükséges-e a következő rész, az a cselekmény milyenségétől függ, de talán Greengrass és Damon már tudják, mi kell a népnek.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

2 hozzászólás

  1. Nekem marha nagy csalódás volt a film. Halálra untam magam. Az egész film arról szól, hogy agressziven sétálnak benne. Valaki mindig megy valahova és valakit mindig követnek. Kurvára idegesitő volt. Az akció jelenetek pedig szinte értékelhetetlenek számomra. Volt egy kapkodós motoros üldözés az elején és egy autós üldözés a végén. Közte meg semmi.