Értékelés: Felhőkarcoló (Skyscraper)

Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek… a tűzvonal fölött.

Aki szerint rossz film a Felhőkarcoló, annak üzenem, hogy nincs szíve! Az idei nyaralásom miatt a premier hetén kimaradt Rock legújabbja, és soha ne induljon rosszabbul a hét, mint ma. Ez idő alatt nyilván sok mindent lehetett hallani erről az anyagilag becsődölt filmről, ugyanakkor ez nálam mit sem von le az értékeiből, amelyet nagyrészt egyértelműen a Sziklának köszönhetünk. Úgy tűnik, hogy Rawson Marshall Thurber (Kidobós, Családi üzelmek) is megtanult jobban rendezni. Nem mondom, hogy hibátlan ez a sci-fi-katasztrófafilm, de mivel a forgatókönyvet is ő jegyzi, így azt a kevés negatívumot is csupán neki róhatom fel.

Nyilván nem vagyok elvakult, így tisztában vagyok azokkal az apróbb bakikkal, amik végbe mennek a százperces játékidő alatt, ellenben engem ezek jelen pillanatban nem zavartak. Gondolok itt egy-egy snassz dialógusra vagy fura szituációra, amelyek szerencsére viszonylag szét is vannak szórva, így "elvegyülnek a tömegben". Lehetne még jönni az őrült kaszkadőrjelenetekkel is, amelyek a valóéletben egyértelműen kis eséllyel történnének meg, de ezekkel sem volt bajom, hiszen valamennyire egy sci-firől beszélünk, ezzel a besorolással pedig elsősorban a hiperszuper technológiával felszerelt épületre gondolok. Sok helyen ámultam, ahogyan azt illik, hiszen zseniális maga a toronyház high-tech elektronikai és védelmi rendszere, ezekkel a részekkel engem kilóra vettek meg maguknak.

Dwayne Johnson végre ismét csavart egy kicsit a tőle megszokotton, hiszen egyáltalán nem egy elpusztíthatatlan figurát játszik, hanem egy családcentrikus, visszavonult kommandóst. Helyenként talán úgy érződik, mintha szándékosan fogná magát vissza, ellenben remek sérülést találtak neki. Nem szeretnék filozofálgatni, de sokszor belegondolok, hogy egy látszólag rossznak tűnő történés mennyi mindent megváltoztathat az életben. Akkor és ott rossz, de aztán kompenzál az élet. Újra hangsúlyozom, hogy a Felhőkarcoló Johnson miatt pokolian jó, tehát azoknak egyáltalán nem ajánlom, akik nem szeretik a munkásságát. És ne gyertek nekem a Die Harddal vagy a Pokoli toronnyal, 2018-at írunk, legyetek nyitottak!

A karakterekkel sincs bajom, sőt! A feleséget játszó Neve Campbell múltját is tökre eltalálták, a kémia is működik, anyának is jó és mennyire bitang régen nem láttam őt semmiben… Az épület tulajdonosát Chin Han alakítja, rá sem lehet panaszunk, mert hozza a rábízott formát. Roland Møller meg aztán tényleg egy olyan kiállású fickó, aki ránézésre kegyetlenkedésre született. A nem túl sokáig jelenlévő Pablo Schreiber ugyan nem okoz meglepetést, de őt is bírtam. Sok jelenetnél-szituációnál Steve Jablonsky zenéi is sokat adnak hozzá az összképhez.

Lassan zárom is soraimat, a filmélményt rontó tényezőket szándékosan kerültem és csak remélni tudom, hogyha az írásom hatására nézitek meg a Felhőkarcolót, ti is csak az első előzetest láttátok. A 3D totál fölösleges, viszont ennek a filmnek bizony jól áll a nagyvászon, de gondolom a Szikla rajongók már régen letolták. Lassan érzem is a kövek érkezését, és orrolhattok rám emiatt, de nekem a semmiből előbukkanva nagyon bejött a Felhőkarcoló, és mivel az elejétől a végéig lekötött, nem is gondolkodom, hogy kiszórjam-e rá a 9/10-et.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

5 hozzászólás

  1. szaszika

    9/10 te viccelsz? erre a moslékra? ( és csak hogy tudd kedvelem Sziklát )
    akkor mennyit adtál a Die hard 1 -re??

    30/10-et???

    • Az egy más kaliberű film, más korban, más ingerküszöbök idejében készült. Imádom a Die Hard első három részét. :)

      • zsocso

        Szerintem nem volt rossz a negyedik sem. Valami újat, trendit akartak, ami nem jött be teljesen, de a mostani akciófilmekhez képest nem rossz a negyedik rész sem.

    • zsocso

      Ami tetszik Gabornak arra 8-9-10 pontot ad. Ami nem arra meg 3-4-5-öt. Szerintem rendben van ez igy. Nem vagyunk mi film szakértők, hogy müvészeti szempontok alapján pontozzuk a filmeket. Tele van a magyar net is olyan önkéntes “filmszakértővel”, aki még akkor sem meri leirni az őszinte véleményét, ha tetszett neki a film, mert attól tart, hogy mit szól majd a többi kritikus vagy a sok kommentelő. És ugyanigy van forditva is. Nem mernek olyan filmet lepontozni, ami a többieknek tetszett, de neki nem.
      A Marvel filmeket sem divat szidni. Még akkor sem ha olyan ótvar szarok, mint a Black Panther vagy a Ragnarök. Ezek kb. 1 pontos filmek lennének, ha valaki reális szempontok alapján akarná értékelni és nem tetszés szerint.

  2. zsocso

    Egy teljesen korrekt és nézhető akció film volt. Végre egy film, ami nem volt elpoénkodva. Az akció jelenetek és a látvány is jó volt.