Értékelés: Fék nélkül (Premium Rush)

Fék nélkülGyorsabban, még gyorsabban, még annál is gyorsabban. Wilee (Joseph Gordon-Levitt) szeret veszélyesen élni, élvezi a váratlan helyzeteket, és nem felejti, hogy csak a bátraké a szerencse: ezért lett biciklis futár New Yorkban. Áttétel és fék nélküli biciklijén mindenkit megelőz, és mostanáig minden bajt kikerült. Barátnője lakótársa (Jamie Chung) ezért hívja őt, amikor egy különösen fontos borítékot kell eljuttatni a város túlsó felére. A küldemény kézbesítése nemcsak azért rázós ügy, mert egy percet sem késhet, hanem azért is, mert sokan meg akarják szerezni: az ügybe a kínai maffia és egy agresszív kitöréseit nehezen kontrolláló, korrupt zsaru is belekeveredik. Wilee kénytelen beletaposni a pedálba, de az üldözői sem szeretnek fékezni. Ő mégis azt reméli, hogy amikor a vakmerő gyorsaság kevés, akkor az esze, a lehetetlen ötletei vagy legalább a szerencse segít rajta. És esetleg néhány biciklis futár társ is jól jöhet…

Odakint mindenki el van ájulva David Koepp biciklis akció-thrillerjétől már az amcsi premier óta, mi meg csak vártuk november 1-jére, de végül elsunnyogták a hazai mozipremiert, és most nézhettük DVD-n. Nem biztos, hogy rosszul jártuk, bár a nagyvásznat is megérte volna. Egész jó ötlet került megfilmesítésre, egészen addig a pillanatig, mígnem kaptam egy pofont jobbról: "te, ez a film tök úgy kezdődik, mint az 1986-os Ezüstkerék (Quicksilver)". Most gyorsan átolvastam a történetét és néztem egy előzetest, eltérés ennyi alapján pedig alig van. Lényegében copy-paste, csak épp modernizált verzió egy-két változtatással, bár érdekességképpen írom, hogy az eredeti film készítői akasztottak is egy szép pert a nyakukba. Mit ne mondjak, a helyükben én is megtettem volna, hiszen hivatalosan nem feldolgozásról van szó.

Az imént írtaktól elvonatkoztatva egész nézhető végeredmény született sok-sok akcióval, hajszával, tempóval, de az adrenalint mégsem sikerült bennem úgy istenigazából felpumpálni, pedig nekem is van biciklis múltam és jelenem is. Szóval nagyon is együtt tudok érezni az ilyen biciklis csókákkal, mivel nap, mint nap rovom az utcát, még ha rövidtávon is, de egyfajta tapasztalatra így is szert tesz az ember.

Ebből adódóan nem ettem meg mindent, amit elém tettek, és ja, akadtak benne filmszerű baromságok is. Bár ez amolyan kötelező jellegű, de mégis kár érte, mert máskülönben valamennyire különleges irányt céloztak meg a készítők. Nem mondom, hogy pompás film született, és túlzónak találom, hogy odakint az 'év legjobb filmje' címet, meg hasonlókat aggatnak rá. Egyszer nézhető, szórakoztató, de a vége felé már eljött az a pillanat, hogy felütötte fejét az unalom. Nem, nem a biciklis hajszákkal volt bajom, hanem azzal, hogy annak, aki látott már néhány filmet, ez kevés lesz. És mit ad isten, kevés lett, ugyanakkor hangsúlyozom, hogy nem a középszer alját súrolják vele.

Mostanság kezd Joseph Gordon-Levitt túltengésem lenni, lassan már mindenhol ott van, ami nem rossz, és tehetségesnek tartom a srácot, mert megannyi terepen kiválóan boldogul, de kicsit pihenhetne. Michael Shannon pedig valószínűleg pihenésképpen, lazítás céljából vállalta el a szerepet, de még így is több mint nagyszerű játékkal állt elő, és nagyon jól állt neki a kattant, céljáért bármire képes New Yorki nyomozó karaktere. Dania Ramirezből nem lett a film dögös macája, aki után csorog a nyál az utcán - ami engem illet, inkább az eltűrt személyek közé sorolnám. Ellenben Jamie Chung nem volt rossz, de egy hónap múlva nem biztos, hogy fogok rá emlékezni, viszont a története valóban megható lett.

Előferdülnek még klisék is bőven, mint például az adott kategórián belüli rivalizálás, vagy egyes szereplők előre kiszámítható cselekedetei, de ezek ellenére is közepesen jó hangulatban telt el ez a szűk másfél óra. Az időben való ugrálást egy darabig komáltam, de a végére már ez is kifulladt, pedig egyes jeleneteknél tök jól állt, hogy más szereplő szemszögéből is bemutatták.

Az egyik autóval-biciklit üldözős jelenet első ránézésre elég amatőr módon lett felvéve, de ha ezzel arra akartak utalni, hogy milyen lehet mindez egy bringás szemszögéből, akkor viszont zseni a megvalósítás. Hasznos dolog egy nagyvárosban a két kerék, főleg ha különösen zűrös közlekedésről van szó, és ha valaki lusta tekerni, egy supermoto jön a legjobban. Élményben nagyjából 7/10-et tudott.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .