Értékelés: Elrabolva 3 (Taken 3)

Bryan Mills (Liam Neeson) volt CIA-ügynök számára a legfontosabb küldetés mindig is a családja védelme volt. Mikor már azt hitte, minden ellenségével leszámolt, és sötét múltja nem érheti utol, egy váratlan esemény teljesen felborítja addigi nyugodt életét. Volt feleségét holtan találja otthonában, és minden bizonyíték az ő bűnösségére utal.                     Miközben a vérprofi Mills mindent bevet, hogy megtalálja és kiiktassa a valódi bűnösöket, a nyomába ered egy elszánt nyomozó (Forest Withaker), valamint a CIA és az FBI. De nemcsak az ő élete forog veszélyben: a lánya, Kim (Maggie Grace) is a kegyetlen gyilkosok célpontjává válik. Az exügynök felforgatja egész Los Angelest, nem törődve semmivel és senkivel. Két cél lebeg a szeme előtt: biztonságban tudni a lányát, és végrehajtani a halálos ítéletet a brutális gyilkosok felett.

Annyira hálás vagyok magamnak, hogy nem olvasok hivatalos sztorikat a premier előtti időszakban, így számomra teljes meglepetés volt, hogy… Oké, ha ti sem, akkor a következő mondat SPOILERT fog tartalmazni, vagyis ezt a bekezdést ugorjátok át! Szóval totális meglepetés volt számomra, hogy Mills feleségét elteszik láb alól, ami egy merész húzás a készítők részéről, ugyanakkor legalább felkavarta az állóvizet, és egy teljesen új irányt adott az egész történetnek, de még talán a franchise-nak is.

Elrabolva 3_01

Azt tudni kell, hogy Olivier Megaton nem tud filmet rendezni, de az Elrabolva 2 például egészen jól működött még tőle is, és az a helyzet, hogy nincs ez másként az Elrabolva 3 esetében sem, bár az tény, hogy Forest Whitaker jelenléte emeli a színvonalat. Nyilván nem miatta jó a film, de kellett már egy gondolkodó zsaru is, aki kicsit feszültebbé teszi a dolgokat. Na, nem mintha sokat érne Mills ellen egy ilyen kopó, de azért élvezetes volt nézni, ahogy akadályokat állított elé, és nem csak pikk-pakk elvégezte a dolgát. Ha már belementem Whitaker karakterébe, eléggé bejött, amikor beismerte, hogy nincs értelme Mills után rohanni, már nincs esélyük elkapni az adott pillanatban.

Megatonnak nagyjából mennek az akciójelenetek, és ez mindenképpen előny a filmre nézve, viszont mivel ezúttal közelebbről sikerült nézni, piszkosul zavaró volt az operatőr munkája. Habár, nehezen nevezhető munkának, amikor valaki csak rángatja a kamerát, sok-sok homályzónát és kérdőjeles részt generálva ezzel. Meg kell hagyni, a közeli akció levezénylése sem megy mindenkinek, és ide értendő Megaton is, úgyhogy ketten szépen összehozták, ami képességük határain belül volt, és ennyi. Ugyanakkor mindentől függetlenül, élveztem a látottakat, és jó volt újra bezsebelni egy keményebb akciófilmet, ami akár minden apa példaértékű művévé válhatna.

Elrabolva 3_02

Liam Neeson igazi hős alkat, aki az utóbbi években tényleg újjászületett, és ismét magára talált - vagy inkább csak talált magának olyan színteret, ahol remekül tud érvényesülni. Neeson életkorából adódóan nagyon hiteles tud lenni az egykori CIA-s szerepében, ami szintén nem hátrány, mert gyakran ennek elhitetésével is gondba kerülnek a filmesek. Famke Janssen gyönyörű, mint mindig, és nyilván a színészi képességeivel sincs gond. Maggie Grace is egyre inkább eggyé válik a karakterrel, aki ebben a részben még több mocsokkal küzd, mint korábban bármikor.

Dougray Scottnak igazán testhezálló a velejéig romlott üzletember szerepe, és az orosz bőrében tetszelgő Sam Spruell sem lóg ki a sorból, aki egyébként egy piszkosul kemény figura. Rendesen ijesztő, hogy milyen ügyek húzódnak a háttérben, és hogy mekkora pénzösszegek folynak át ilyen emberek kezében. Mondjuk, a rosszarcú Don Harvey is megér egy misét, ha már itt tartunk. Az Elrabolva 3 nem az a mocskosul jól összerakott akciófilm, de a színészeknek hála egészen gördülékeny, úgyhogy ugyanúgy, mint a második rész esetében, itt is megugrották a 8/10-et, de már egy kicsit jobban rezgett a léc.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

5 hozzászólás

  1. zsocso

    Egyetértek a kritikával. Az első rész nyomába sem ér, de én jól szórakoztam ezen is. Annyit még megemlitenék negativumként SPOILER hogy szerintem túl könnyen megúszta Mills a sok levert rendőrt és összetörött rendőrautót. A végén kiirtja a fél orosz maffiát, de Whitaker szépen elengedi. Ezt azért megmagyarázhatták volna.

    • Whitaker szépen megszorongatta, de yep, helyenként elég meseszerű. :)

  2. Sosem megyek bele a technikai részébe, de ez az idegbeteg módjára összevágott, rángatott kamerés felvétel, már az idegeimre ment.

      • Nem úgy értettem a kamerás felvételt. Szerintem szörnyű volt a vágás. Mindent akart volna mutatni, de semmit nem mutatott aztán. Sosem zavart még ez a kapkodás, de itt nagyon.