Értékelés: A Karib-tenger kalózai - A fekete gyöngy átka (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl)

A Karib-tenger kalózai - A fekete gyöngy átka poszterA Karib-tenger csupán játszótér nekik. A kalózok - és köztük a legkiválóbb, Jack Sparrow kapitány (Johnny Depp) - számára gyors, veszélyes és fordulatos játék az élet… és a halál. Ám még a mindig rendíthetetlen nyugalmú Sparrow is kijön a béketűrésből, amikor örök ellensége, Barbossa kapitány (Geoffrey Rush) elrabolja gyönyörű hajóját, a Fekete Gyöngyöt, felégeti Port Royal kikötőjét, és elrabolja a kormányzó (Jonathan Pryce) lányát. Elizabeth (Keira Knightley) gyerekkori barátja, Will Turner (Orlando Bloom) a gonosz kalóz nyomába veti magát, de egyedül semmi esélye ellene. Sparrow segítségével azonban talán utolérheti a gonosztevőt. Csakhogy az ártatlan fiatalember nem is tudja, milyen kalandba keveredett: elvégre a szövetségese is hét tenger egyik legrettegettebb kalóza, akit őfelsége hadihajói üldöznek; és azt sem sejti, hogy Barbossa és legénysége sem közönséges vízi haramiák: kísértetek ők, akiket egy ősi átok minden holdtöltekor csontvázhadsereggé változtat. Az átok megtöréséhez van szükségük Elizabethre…

Nos, megvallva az igazat, 2003-ban Gore Verbinski Jerry Bruckheimerrel karöltve filmtörténelmet írt az első karibi kalanddal! Ez már biztos, és mivel még nem írtam az egyik legkedveltebb trilógiámról, következzen az első felvonás. Rendezés a toppon Verbinskinek köszönhetően, a forgatókönyv első osztályú, és rengeteg gondosan megtervezett kaland elé állítanak minket. Nem könnyű ennyi szereplőt egyszerre kordában tartani, és a megfelelő úton terelni, de ez itt összejött. Ráadásul ez az eddigi legpengébb kosztümös film, amit már sokadik alkalommal röhögtem végig, amikor úgy hozta a pillanat. Fordulatokkal teli, az unalom száműzve a tenger legmélyebb pontjára, és elő a kardokkal, mert csatára mindig szükség van. Na, itt azzal sem kímélnek, pörögnek ezerrel, ahogyan azt kell egy jó film érdekében.

Johnny Depp színészi játéka leginkább ebben a trilógiában teljesedik ki. Eszményi módon megy neki a félig őrült, hóbortos karakter vászonra invitálása, mellyel azonnal megvesz. Legalábbis velem ezt tette anno. Dumái, kézmozdulatai, és testbeszéde frenetikus, nem beszélve jellegzetes és feledhetetlen grimaszairól. Nem hiába, a kedvenc színészeim dobogósáról beszélünk. Keira Knightley nem csak tökéletes Elizabeth Swann megtestesítésére, hanem kiváló színésznő is egyben, aki körül izzik a levegő. Orlando Bloom nálam mindig is egy igazi nyálgépként volt elkönyvelve, így soha nem szívleltem jelenlétét, de jelen esetben kivételt kell tennem, és muszáj elismernem, hogy nélküle nem lett volna az igazi, sőt, elképzelni sem tudok jobb színészt a szerepre. Asszem Geoffrey Rushra mindannyian emlékszünk, és nemtom, ti hogy vagytok vele, de az én emlékezetembe örökre beírta magát, mint nagyszerű színésztehetség.

Akkor akad nekünk itt még egy olyan zeneszerző, mint Klaus Badelt, aki komponált hozzá bő egy tucat legendás betétdalt, ami a mennyei manna kategória. Jelen esetben a hazai szinkron minősége szintén elismerésre méltó, bár végül nem meglepő, hiszen Disney filmről van szó, melyhez mozi szinkron készült anno, és Johnny Depp azóta sem kapja Király Attilát magyar hangnak, pedig…

Az igényesen kigondolt dialógusoknak köszönhetően Sparrow kapitány könnyed módon olt le bárkit a filmben, amivel sok mosolyt csal a néző arcára, és egy részéből mára szállóige lett. Csodás helyszínek, pazar víz alatti felvételek, ötletgazdag módon kidolgozott vizuális effektusok, és mindez remekül tálalva. Talán az egyik legnagyobb látványt a csontvázhadsereg nyújtja, de nem elhanyagolható a legendás Fekete Gyöngy sem. Sőt még a hanghatások és a vágás is odapirít, és adrenalint pumpál ebbe a nem mindennapos kalandba. Végezetül pedig ne feledjük a nagyszerű díszleteket, kosztümöket, melyekre egytől egyig aprólékosan odafigyeltek.

A bő kétórás játékidőt játszi könnyedséggel küzdi le, és kevés olyan film készül, ami egyszerre vicces, kalandos, akciókkal és jó dumákkal teletűzdelt, úgyhogy nálam az erős 8/10 sima ügy, és várjuk ki a folytatásokat.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .