Értékelés: A biztonság záloga (Safe)

A biztonság zálogaA másodvonalbeli ketrecharcos, volt rendőr, Luke Wright (Jason Statham) élete bénító egyhangúságban zajlik: az összecsapásokon rutinból, félszívvel használja vegyes harcművészeti ismereteit, és próbál megélni a kevés pénzből, amit keres. Egy napon aztán tévedésből elveszít egy megbundázott mérkőzést, ezért az orosz maffia bosszúból kiirtja a családját. Luke a gyásztól és bűntudattól összetörten bolyong New York utcáin, és tudja: a jövőjétől is megfosztották, hiszen ezentúl minden lépését figyelni fogják, és bárkivel ismerkedik meg, azt is megölik. Amikor azonban a véletlen összehozza egy Mei nevű tizenkét éves kínai kislánnyal, akit ugyanazok a gengszterek üldöznek, akik a feleségét is megölték, Luke akcióba lendül, és óriási tétre menő háborúskodás kellős közepén találja magát. Meiről ugyanis kiderül, hogy nem egy átlagos árva kislány, hanem matekzseni, akit a triádok arra kényszerítenek, hogy nekik dolgozzon. A lány egy felbecsülhetetlen értékű kódszámot őriz az emlékezetében, amelyért a triádok, az orosz maffia és a New York-i rendőrség korrupt tagjai akár gyilkolni is képesek. Amikor Luke ráébred, hogy ő az egyetlen, akire Mei számíthat, hadjáratot indít a város alvilága ellen, hogy megmentse az ártatlan lány életét… és talán visszakapja a magáét.

Nekem ugyan annyira nem, de tudom, hogy sokatok kedvence az Emlékezz a titánokra, melynek rendezője Boaz Yakin újra munkába lendült, csak épp felmerül a kérdés, hogy mennyire volt értelme? Lehet, hogy egyedül leszek ezzel, de elég sokat puffogtam, pedig valahol reméltem, hogy egy ilyen 'régebbi' filmet elővéve, hátha sikerül szórakozni, ha már a múlt heti felhozatal nem keltette fel eléggé az érdeklődésem. Szóval, ha az operatőrnek azt adták ki, hogy halálba idegeljen, akkor jelentem, hogy sikerült úgy rángatnia a kamerát, hogy ez összejött, pedig egy Cloverfielden semmi bajom nem volt.

Többször kijelentettem, hogy szerintem Jason Statham jó ideje nem vállal normális filmekben szerepet, és féltem, hogy ezzel is rá fogok faragni. Hát tessék, be is igazolódott a gyanúm. Félre ne értsetek, nem mint színésszel van bajom, mert jelen szerepében még ezt is elég jól villantgatja, remekül adja vissza a sérült, egykori családapát. Csak az van, hogy ezzel a filmmel sem erősíti karrierjét, és egyre inkább olyan kép fog róla kirajzolódni - vagy már meg is történt -, hogy a neve nem garancia a jó szórakozáshoz.

A verekedések nagyon érdekesek, de hát keveredik itt minden, szóval ezen nincs mit csodálkozni, és akadt benne egy-egy nagyszerűen kidolgozott bunyós jelenet. Nem is nagyon húznám tovább a sorokat, nekem röviden összefoglalva olyan összeszedetlennek, mocskosnak, sötétnek, kibogozhatatlannak és összefüggéstelennek tűnt, hogy vártam a The End feliratot. Mint film a szememben olyan 4/10-et tudott, avagy azt tudom róla mondani, hogy ha esetleg kimarad, akkor sem veszít vele semmit az ember gyermeke.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

9 hozzászólás

  1. Anonymous

    Ajjajjj, amikor megnéztem az előzetest már rosszul voltam. Újabb fölösleg, csupán egy oké, az egész story, a kislány, hogy Statham újra lövöldözhessen és verekedjen, ami amúgy jól is megy neki, de szerintem színésznek elég gyenge. Sajnos ami lejött a trailerből:
    Kód neve Merkúr csak kislánnyal. :) És igazad van, amiben Statham szerepel nem tudom már megnézni, annyira szerencsétlen filmekben van, és ez már annyira a karakterére ragadt, hogy a Feláldozhatókban is idegesített, hogy rakhatják egy sorba Stallone-vel, vagy itt a 2.-ban Schwarzival?

  2. Na mondjuk pont az EX2, ami normális filmje lesz, de az is csak azért, mert nem ő a fő-főszereplő. :D És ja, a film egy vödör bótiszilvát’ nem ér kb. :( Hiba volt megnézni.

  3. Anonymous

    egy bizonyos karakter jolal neki, pl a ravasz az agy,
    szaloto 1 (meg nem volt eroltetet)
    a banki melo-t ajanlom
    az kifejezeten ertelmes film

  4. Névtelen 16:46
    Igen, A banki melót szeretem, tényleg jó filmje, illetve ha már itt tartunk, akkor A szállítókkal sincs baj, bár a 3 eléggé elrugaszkodott a valóságtól, jobban mint elődjei, de azzal sem volt gond.

    Tetszett még tőle: Halálfutam, Crank, London, Blöff, Az olasz meló, A ravasz…

  5. Anonymous

    Névtelen 13:32 vagyok. :)
    Persze szerintem is vannak jó filmjei. Halálfutam, Blöff, Olasz…
    Csak az elmúlt években nem jó és ezzekkel csak magát teszi tönkre, mert ha a következő egyéni filmje jönne ki és biztos fog, akkor én nem fogom megnézni, Az Expend.2-t meg nem miatta nézem meg. :P

  6. Na látod, ezért írj be egy pistikét névnek. :P

    Ja, ofc az EX2-t nehéz lenne elrontania… :D és true, hogy egy idő után az ember alapból kerüli filmjeit… mondjuk egy trailernyi időt érdemes rászánni majd mindig. :)

  7. Anonymous

    nem lehet konyu filmes kariert epiteni, egyreszrol azzal kel gazdalkodni ami van, felajanlanak x db forgatokonyvet, ki az aki elore latja vegeredmenyt ? az egesz csapaton mulik, masreszrol meg idonkent csak le kell forgatni 1 2 filmet hogy ne essen ki a koztudatbol, meg ott van a franya penz, azert jo par millo dolart ki termel,(mozi dvd, tv )
    ki az aki nemet mondanna ?
    en, mi latunk tobb ezer filmet
    valahol mar minden ismetles mindent lattunk
    multkor besszelgetem a egy fiatal sracal
    18 evesen meg tudnak rajongani, nekik meg ujdonsag ami nekunk tucat sablon film es ok is egy nagy celcsoport
    es miatuk meg eri legyartani az ilyen filmeket
    majd 30 fele ok is nyavajognak hogy
    persze 10 eve is buta filmek voltak, de meg meg volt bajuk hangulatuk… riply

  8. Anonymous

    Név: Pistike :P
    Lehet, hogy már öregnek számítok a 20 éves fejemmel :P Már nekem is tucatfilmek. Nem baj, kell ilyen is, de a minőség legyen már előrébb.

  9. Névtelen 18:50
    Részben igazad van, de azért egy színésznek nagyjából át kell látnia, hogy mi fog kisülni abból a forgatókönyvből. A végében is van ráció, viszont jóval nagyobb az idősebb célközönség, habár az is tény, hogy a fiatalabbak hamarabb mennek moziba éppen család meg hasonlók híján.

    Névtelen 19:55-ös Pistike. :D
    No komment. :D