Értékelés: A 85. Oscarnak nevezett díjátadóról

A 'Ceremónia':

Eredetileg nem terveztem, de végül csak nem hagy nyugodni, hogy mennyire nagyra tartják az Oscar-díjátadót, közben meg a ceremónia színvonala már évek óta nem talál önmagára. Jómagam is szoktam várni az eseményt, sőt, kiemelten foglalkoztam minden erről szóló hírrel, de végül hatalmas csalódással bújtam ágyba.

Értékelés A 85. Oscarnak nevezett díjátadóról 01

Kezdve a dolgokat Seth MacFarlane-nel, aki egy viccelni próbáló bohóc, nem több ettől, ráadásul olyan rossz poénokkal jött, hogy sokszor befigyelt a facepalm. A néző szórakoztatása nem innen indul, nem igazi showman, de még csak növendéknek is kevés. El sem tudom képzelni, hogy mondjuk egy Bödőcs Tibor vagy Kovács András Péter mit művelt volna. Nyilván ezt félig értendő komolyan, de hogy parádésabb, és feldobottabb három és fél óránk lett volna, az egyszer biztos! MacFarlane kapcsán többször bevillant az a mondás, hogy 'van, amikor az okos hülyéskedik, és amikor a hülye okoskodik'. Ráadásul funkciómentesen oltotta az éppen témára kapott emberkéket.

Értékelés A 85. Oscarnak nevezett díjátadóról 02

Mindezen még túl is tettem magam, és felfogtam járulékos veszteségként, de hogy még a reklámok is előrébb voltak, mint a szoborral jutalmazott stáb beszéde, itt már kezdett kinyílni a bicska. A Pi élete kapta a Legjobb vizuális effektért járó kitüntetést, amelynek köszönőbeszéde során konkrétan a reklám fontosabb volt, minthogy meghallgassuk a négy szakember - Bill Westenhofer, Guillaume Rocheron, Erik-Jan de Boer és Donald R. Elliott - egyikének mondandóját. Erre az esetre alig találok szavakat. Igazából nincsenek is, önmagáért beszél. A VFX szakma krémje épp tüntetett az Oscar-díjátadó alatt, és a beszédet tartó illető csupán annyit jegyzett meg, hogy milyen nehéz dolga van a szakmának, ugyanis cégük a film bemutatóját követően nem sokkal később becsődölt. Érdekesség, hogy A leleményes Hugo szintén Oscart nyert VFX-stúdiójának angol irodája ment pénteken csődbe.

Értékelés A 85. Oscarnak nevezett díjátadóról 04

Ha mindez nem lett volna elég, akkor jövök még az idegesítően sok reklámblokkal, amiktől a falra másztam. Nagyjából egy egész negyedórát kaptunk a gálából, aztán reklám, és a vége felé nem figyeltem, de lehet, hogy sűrűsödött is reklámokra szánt idő. Az eddig taglaltak miatt elment a kedvem az egésztől, és eleve nehezen bírtam ki a három és félórát, erre ők még reklámoznak. Gondolom mondanom is fölösleges, hogy még ezek is ismétlések voltak, így nem sok színt sikerült vinniük az egészbe.

Értékelés A 85. Oscarnak nevezett díjátadóról 03

Bond 50 éves évfordulójának kiemelt helyen való kezelése? Na ne már, ez így az volt? Tényleg? Úristen! Helyette tolták agyba-főbe a musical fellépőket, akiktől a hajam égnek állt, mert egyszerűen nem illettek bele ebbe a közegbe. Szerettem a dalokat, melyeket előadtak, de itt idegenként hatottak. Twitteren sikerült végigpuffognom az éjszakát, de posztként is muszáj szavakba öntenem a véleményem.

A díjazásokról:

El szoktam fogadni az Akadémia döntését, és attól, hogy nem értek velük egyet, még nem rossz az a film, amelyiknek szurkoltam. Nem is ezen van a hangsúly, hanem azon, hogy a Legjobb filmnek járó díjra tuti volt Az Argo-akció. Szeretem Ben Afflecket és a filmjeit is, ezzel most végleg kiverték a biztosítékot, hogy ennyire éltetik. Daniel Day-Lewis esetében is a papírforma érvényesült, pedig voltak mellette jobb alakítást nyújtó színészek is.

Értékelés A 85. Oscarnak nevezett díjátadóról 06

Véleményem szerint Jennifer Lawrence tényleg nagyon jól játszott a Napos oldalban, Jessica Chastain alakítását ezúttal méltatlanul mellőzték, de ha nem is neki, akkor legalább már Quvenzhané Wallist jutalmazták volna meg. Legalább az igazán különleges lett volna. Anne Hathaway díjával egyetértek, ténylegesen megdolgozott érte.

Értékelés A 85. Oscarnak nevezett díjátadóról 07

Az animációs film kategória kapcsán igaza volt az egyik kommentelőnek, azt írta, hogy mindegy mit tol ki magából a Pixar, ők zsebelik be a díjat. Teljesen igaza van, ráadásul ugye kategórián belül is volt jobb - mondom ezt úgy, hogy bírtam a Merida, a bátort. Lincoln kapta a Legjobb látványtervet, és kérdezem én, hogy látták ezek a Pi élete-t vagy A nyomorultakat?

Értékelés A 85. Oscarnak nevezett díjátadóról 05

Az operatőr díjával egyetértek, a kosztümnél az Anna Karenina is sejthető volt, viszont a rendezővel megleptek, ott nyert értelmet az egész este, amikor kihúzták Ang Lee nevét, aki abszolút megérdemelten sétált színpadra az aranyszoborért! Ekkor mondtam, hogy bravó, és ekkor még élt a remény, hogy nem Az Argo-akció kapja a film díját. Végül pedig a Legjobb hangvágás kategóriában kihirdetett két győztesen is csak pislogtam, hogy tényleg ennyire fáradt vagyok, vagy ejtenek a hagyományokra? Ejtettek.

Értékelés A 85. Oscarnak nevezett díjátadóról 08

A többi kategóriába nem mennék bele bővebben, de a sminknél is érdekesen jártak el, és a két forgatókönyv kategória is sablonos döntés volt az Akadémia részéről. Ha a díjátadót összegeznem kéne, és pontoznom, nagyjából 4/10-et tudnék rá kiosztani, amit a rendezésért/szervezésért kapnak.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

6 hozzászólás

  1. Anonymous

    Fúúúú apám, még jó, hogy csak páran látogatják ezt az oldalt meg csak magyarok mert, ha ezt a cikket valami főfejes külföldi vagy akár magyar látta volna akkor az tuti halálra röhögné magát. Most szépen leírtad azt, hogy neked azért nem tetszett mert Seth MacFarlane vezette akit nem kedvelsz a Ted miatt mert nem jött be a film, nem tetszett mert nem azok nyertek akiknek te szurkoltál (részben). Most ne haragudj meg, de ez olyan mintha egy 10 éves szájából hallanám. Persze ez korrekt mivel a te oldalad, a te véleményed, te uralsz itt mindent, de valljuk ez a cikk most olyan volt mintha egy tinédzser pics@ a naplójába ír mikor megbántják.

    Amúgy én nemrég töltöttem le és néztem meg mivel nincs HBO-m, de, hogy az első perctől kezdve mosolyt csalt az arcomra ez a pali (Seth MacFarlane) és ez tartott majdnem 3 órán át..mondhatni ilyen se fordult még elő velem egy Oscar gála nézése alatt. Persze új volt és fura mivel voltak rasszista, szexista és egyéb megnyilvánulásai, kijelentései, de szerintem ezzel a gála rendezői is tisztában voltak és nemhiába választották őt no meg persze aki ismeri őt és tudja milyen az másra nemigen számolhatott.
    SZERINTEM eddig a legjobb műsorvezetői választás volt.

  2. Anonymous

    SZERINTED pedig teljesen normálisak és viccesek a “rasszista, szexista és egyéb megnyilvánulásai”. Felháborító, hogy ilyesmi élő egyenes adásban lemehet – világszerte. Ki a tinédzser pics@?

    SZERINTEM az Oscar-díj mára egy elértéktelenedett és idejét múlt, ócska marketingkampány forrás. 10 éve is az volt, és nem azért, mert nekem nem tetsző filmek nyertek, hanem mert a ‘politikai korrektség’ jegyében zajlik.

    KÜLFÖLDI OLDALAK SZERINT is felháborító, amit ez a szexista paraszt művelt, habár alighanem pusztán tökéletes élő példája annak, amit amerikai ‘kultúrának’ nevezünk manapság.

  3. Hohohó! Álljunk csak meg annál a résznél, h MacFarlane miatt nem tetszett. Mit írok? Hogy járulékos veszteségként eltűröm a palit. Rajta nem is kellett volna röhögnöm, és annyiban igazad van, hogy Ted miatt nem komálom, mivel lényegében a Ted film úgymond önmaga.

    Semmi picsáskodásról nincs itt szó, csak vitriolos hangnemben íródott, ugyanis ezeket váltotta ki belőlem a gála. Az pedig, hogy őszinte vagyok… lehet, hogy ritka a mai világban, de ez vagyok én. ;)

    Figyelj, neked bejön a MacFarlane által tolt humor, ez van, te szerencsés vagy ilyen szempontból, de mondjuk az biztos házigazdához méltó viselkedés, hogy az utolsó egy órában alig volt jelen. :) Na igen, ezeket a megnyilvánulásait pont nem bírtam lenyelni… és ha belegondolsz, nagyjából hasonló lett ez az értékelés is, ami egyáltalán nem véletlen.

    És akkor még nem tértem ki a Pi élete beszéd témára. ;)

    Végül pedig egyetlen nagy kérdés: szerinted Az Argo-akció volt 2012 legeslegeslegeslegjobb filmje? :)

  4. Anonymous

    egyébként pedig nem csak ‘páran’ látogatják ezt az oldalt és nem csak magyarok :) ennyit a jólértesültségedről:)

  5. Anonymous

    Gordon Levitt mindig azt hiszi magáról, hogy ő az isten. Valaki fejberúghatná már a kis csicskát.

    Seth meg egy rakás fos volt. Unalmas, idióta tényleg csak okoskodni próbált. Az Argo nem érdemelt volna lófaszt se, Jennifer Lawrence szintén.

  6. BrM

    Nem láttam élőben sajnos\szerencsére.. De azt tudom, h a reklámok a televíziózás velejárói ha idegesítő ha nem ebből tartják fenn magukat nagyrészt.
    Az oscaros filmek nagy részét általában “köpködöm”, szal abba nem mennék bele, h szerintem ki mit érdemelt meg. Sok esetben nincs is jó választás … :D
    A műsort vezetőről meg csak annyit h ízlés dolga, nagyon megosztó az tuti. Én pl csípem amiket csinál( erről most nem nyilatkozom mivel mint mondtam nem láttam.)