Értékelés: 2012 (Roland Emmerich)

2012 poszterAdott a 2012-es maják által már ősidők óta megjósolt világvége, elindul a történet 2009-ben, Indiában egy eldugott földalatti kutatóintézetben felfedezik, hogy nem sok van hátra a Földnek, és globális katasztrófa fog bekövetkezni 2012. december 21-én, amit néhány vezető tudós igazol is. Nem véletlenül, a világ sem élhet tovább, mint a misztikus tudást tartalmazó naptár, így, az államfők, világ vezető milliárdos hatalmai el is készítették a vésztervet, mely alapján az ő jövőjük biztosítottá vált, néhány megépített, még az özönvizet is túlélő extra nagyságú hajón, ám a világ többi lakosa nem mondhatja magát ilyen szerencsésnek. Jackson Curtis (John Cusack) két gyermekével kirándulni indul a Yellowstone Nemzeti Partba, ám mikor oda érnének a tóhoz, ami valaha ott volt, eltűnt és helyén titokzatos jelenséget találnak, amit megnéznek, de a kormány emberei pár másodperc múlva el is távolítják őket onnan, a veszélyes terület mivolta miatt. Ekkor jön rá, hogy a kormány elhallgatta előle és a világ többi emberétől is a közelgő apokalipszist. Versenyfutás az idővel, családja megmentésének érdekében, vulkánkitöréseket, földrengéseket, szökőárakat kell túlélnie, és, még amit a Föld tartogat a semmit sem sejtő emberiség számára.

Először is azzal kezdeném, hogy sokkal többet vártam filmtől, úgy gondoltam, Roland Emmerich már bizonyított jó néhány filmjével, ám úgy tűnik mégsem, az egyik, hogy nem tudott mit kezdeni 159 perces játékidővel, mondanám, hogy túl sok volt a bevezető rész, de ez csak részben igaz, mert a jó sztori érdekében nem lett volna baj. A történetre nem fektettek elég hangsúlyt, megint az van, hogy a bemutatóba sok mindent ellőttek, és alig maradt meglepődést keltő pusztító jelenet. Apropó, ha már pusztítás, akkor, az kevés volt benne úgymond, sok volt a felvezetés és a beszéd is, több akcióra számítottam, itt most nem azt mondom, hogy tömény pusztítás lett volna jó, de ettől azért több. Sok jelenetnél azt vettem magamon észre, hogy unatkozok, ásítozok, ezt szintén a film hossza miatt lehetett.

Véletlenekre kitérnék picit, jó, oké tudom ez így volt jó, de mikor Jackson menekül autóban ülve a családjával és pont minden úgy dől össze körülötte, hogy az autó épp, hogy elfér mindenhol, hát azon néha picit kiakadtam és mintha a Végső állomás ellenkezőjét láttam volna, minden összejön, minden happy, még a meteorzáporból sem találta el egy sem, és folytathatnám.

Hogy jót is írjak a filmről, nagyon látványosra sikerültek a katasztrófajelenetek, látszott, hogy igényesen voltak kivitelezve, ennyiből nagyon nem bántam, hogy nagyvásznon láthattam a filmet.

A szereplők kiválasztása jól sikerült, gondolok főleg Cusack karakterére, bár ráfókuszáltak egy családra, ami nem biztos, hogy jó húzás volt. Továbbiakban Woody Harrelson, mint Yellowstone Parkból jelentkező őrült rádiós, aki az utolsó másodpercig közvetít hű hallgatóinak, eszement jó ötlet volt. Az elnököt játszó Danny Glover, ki nem hagyja el a süllyedő hajót és kitart honfitársai mellett, nemes gesztus volt részéről, na meg az írókéról. A szinkronhangokat közepesre mondanám, egyetlen egy dolog idegesített vele kapcsolatban, mikor Nicolas Cage magyar hangját meghallottam, az elég érdekes volt egy viszonylag névtelen színésznél.

Attól tartok, egyet kell értsek Luke-kal, pedig cserkészbecsületszavamra én jobbat akartam adni, de nálam sem ér többet egy 6/10-nél, és ami szinte biztos, egy pár évig kerülni fogom a film újranézését. Érdekes dolog továbbá, hogy a Holnapután miért tudott többet nyújtani 2004-ben?! Holott, az is 124 perces, ami se perc alatt eltelt, ebből rendezői változatként kellett volna kihozni ezt a verziót és mozis verziónak jól állt volna a bő két órás játékidő.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

1 hozzászólás

  1. Buck

    Nekem abszolút nem jött be a film. Unalmas, sablonos, ötlettelen, a bejáratott formákat végigzongorázó kivitelezés lett. Egyszerűen értéktelen.