CineFest 2013: Alexander Payne üzenetével és filmjével zár a fesztivál

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen két hónappal az amerikai premier előtt megkapjuk a Nebraska című drámát, ami a 10. Jameson CineFest zárófilmje, és ez még nem minden, ugyanis a rendező videó üzenetet is küldött nekünk.

Az egyik legnagyobb kortárs amerikai rendező, a kétszeres Oscar-díjas Alexander Payne ismét remekművet alkotott: az Ez az életem (Citizen Ruth - Laura Dern), a Schmidt története (About Schmidt - Jack Nicholson), a Kerülőutak (Sideways - Paul Giamatti), az Utódok (George Clooney) rendezőjének filmje Hollywood aranykorát idézi, John Fordot és Howard Hawkst; úgy is mondhatnánk, hogy Payne a humanista amerikai filmkészítés egyetlen életben tartója. A Nebraska világpremierje Cannes-ban volt, ahol főszerelője, Bruce Dern elnyerte a legjobb férfi alakítás díját, és a februári Oscar-gála nagy esélyeseként emlegetik.

CineFest 2013 Alexander Payne üzenetével és filmjével zár a fesztivál

A Nebraska szervesen illeszkedik Payne életművébe: ismét a kisemberek keserédes drámáját látjuk, zseniális dialógusokkal, hibátlan szereplőgárda remek játékával előadva. A fekete-fehér mozi ismét Amerika egy olyan arcát mutatja meg, amelyet nem nagyon szoktak reklámozni: egy kisvárosi közösség viszonyrendszerét és azon belül egy család portréját. Bruce Dern alakítja azt az idős férfit, aki kap egy hazánkban sem ismeretlen marketinglevelet, amely szerint nyerhet egymillió dollárt, ha előfizet egy magazinra - meg persze, ha kihúzzák a számát. Az erősen alkoholizáló férfi rákattan a dologra, és személyesen akarja felvenni a nyereményét, a fia pedig vele tart. Persze mindenki tudja, hogy nincs szó semmiféle pénzről, de hát nem is erről szól a nagy utazás, hanem a szeretetről, az önfeláldozásról és a grandiózus életigenlésről. Payne mozija szépen ápolja és építi az emberi lelket, igazi depresszióűző csoda.

A magyar közönség a Jameson CineFesten hónapokkal az amerikai bemutató előtt láthatja a filmet: a Nebraska csak november 22-én kerül az ottani mozikba. A rendező személyes videó üzenetet küldött a Jameson CineFestre, melyet a film előtt láthat a közönség, és a fesztivál honlapjára is csak ekkor kerül ki.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .