Cannes 2015: A győztesek között a Saul fia is

Ma este véget ért a 68. Cannes-i Film Fesztivál, és ezúttal mi magyarok is büszkék lehetünk magunkra!

Cannes 2015 A győztesek között a Saul fia is

A The Hollywood Reporter híréből fény derült a részletekre, és az Arany Pálmát a Dheepan kapta, melyet Jacques Audiard rendezett, aki számára nem idegen a fesztivál. A Dheepan története egy katonáról, egy faital nőről és egy kislányról szól, akik családnak adják ki magukat, hogy túléljék a Sri Lankai polgárháborút

Tizenkilenc film indult a fő kategóriában, amelyet az elmúlt másfél hét során játszottak le, és köztük volt a Saul fia (Son of Saul) is, melyet Nemes Jeles László rendezett, és a tegnapi két díjat (FIPRESCI-díj, illetve Francois Chalais-díj) követően a második legfontosabb díjat, A Zsűri Nagydíját is elnyerte. Ezúton gratulálok a készítőknek!

A legjobb színésznő díja idén két szerencsésnek is járt - egyik Rooney Mara, melyet a Carolban nyújtott alakításáért vehetett át, a másikat pedig Emmanuelle Bercot kapta a Mon Roiért.

Vincent Lindon a legjobb színésznek járó díjat vehette át a The Measure of a Mannek hála, melyet Stephane Brize rendezett, és a színész egy olyan férfit alakít, aki új állást kap, ám hamarosan erkölcsi dilemmába ütközik.

A legjobb rendezőnek Hou Hsiao-Hsient kiáltották ki a The Assassinért, ami egy harcművészes film egy titokzatos női bérgyilkosról, akit a szíve bajba sodor.

A Zsűri-díját a The Lobster vehette át, Yorgos Lanthimos drámája Colin Farrellel a főszerepben, ami egy olyan világban játszódik, ahol az embernek 45 napja van arra, hogy párt találjon magának, különben állattá változtatják.

Michael Francóé lett a legjobb forgatókönyv, melyet a Chronichoz írt, ami az első angol nyelvű filmje Tim Roth-szal a főszerepben, aki egy olyan ápolót alakít, aki gyógyíthatatlan betegekkel foglalkozik.

Az Arany Kamera-díjat, mellyel a legjobb első filmes rendezőt tüntetik ki, a Land and Shade (La Tierra y La Sombra) kapta, melyet Cesar Augusto Acevedo vezényelt le. A legjobb rövidfilm díja pedig Ely Dagernél kötött ki a Waves '98-ért.

A fesztivál május 13. és 21. között volt látogatható, idén pedig az alábbi arcok töltötték ki a zsűri padját: Joel és Ethan Coen, Jake Gyllenhaal, Guillermo del Toro, Sophie Marceau és Sienna Miller.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .