Cannes 2013: Hivatalos versenyfilmek kategória

A The Hollywood Reporter összeszedte nekünk a ma startoló 66. Cannes-i Film Fesztivál főbb alkotásait, és ha már idén sem jutottam el e nemes eseményre, nézzünk 20 filmet, amelyek után lehet csorgatni a nyálat. Persze nem árt, ha van némi rajongásod a fesztiválos filmek irányába.

11 michael_kohlhaas

Michael Kohlhaas

Francia-német dráma Arnaud des Pallieres rendezőtől, amely a német író, Heinrich von Kleist tollából származó 1811-es, azonos című novella adaptációja. Mads Mikkelsen idén is jelen van Cannes-ban, ugyanis ő alakítja a film főszereplőjét, egy lókereskedőt, aki egy igazságtalanság után sereget toboroz, hogy helyrehozza a dolgokat.

01 Behind_the_candelarbra

Behind the Candelabra

Volt már róla szó, Steven Soderbergh rendezte, és május 26-tól érkezik odakint az HBO műsorára is. Michael Douglas egy ripacs zongoristát alakít, Matt Damon pedig a jóval fiatalabb szeretőjét, Scott Thorsont.

02 borgman

Borgman

Alex Van Warmerdam thrillerje, amelyben Jan Bijvoet egy férfit alakít, aki csőstül hozza a bajt gyanútlan szomszédjaira. 1975 óta a Borgman az első holland film a versenyszekcióban.

03 grisgris

Grigris

Mahamat-Saleh Haroun filmje egy 25 éves férfiről szól, aki egyik lábára béna, de elkezd dolgozni egy üzemanyagcsempész bandának.

04 Heli

Heli

Amat Escalante rendezte, középpontjában pedig egy 12 éves lány, Estela áll, aki nemrég beleszeretett egy fiatal rendőrkadétba, és a fiú azt szeretné, hogyha együtt vennék nyakukba a világot, és összeházasodnának.

05 inside_llewyn_davis

Inside Llewyn Davis

Joel és Ethan Coen rendezték, a történet pedig egy népzenészt követ nyomon az 1960-as évek New Yorkjában. A filmben Oscar Isaac mellett Carey Mulligan és Justin Timberlake is feltűnik.

06 jeune_and_jolie

Young & Beautiful (Jeune et jolie)

Franca dráma Francois Ozon rendezésében, amely egy 17 éves lányt mutat be négy évszakon és négy dalon keresztül.

07 jimmy_p

Jimmy P.

Arnaud Desplechin drámája igaz történeten alapul. A film Jimmy Picardot (Benicio Del Toro), egy feketeláb indiánt követ nyomon, aki a II. világháborúból egy rejtélyes betegséggel tér vissza, és George Devereux (Mathieu Amalric) pszichoanalitikus segítségét kéri.

08 la_venus_a_la_fourrure

Venus in Fur (La Vénus à la fourrure)

Roman Polanski legújabb filmje egy fiatal színésznőt (Emmanuelle Seigner) állít a középpontba, aki megpróbálja meggyőzni a rendezőt, hogy ő a tökéletes választás a szerepre.

09 le_passe

The Past (Le Passe)

Asghar Farhadi drámája egy család története, amelynek családfője iráni származású, felesége pedig francia. Főszerepben Bérénice Bejo, Tahar Rahim és Ali Mosaffa.

10 le_vie_dadele

Blue Is the Warmest Color (La vie d'Adele)

Meglepő módon ennek a filmnek a történetében is egy 15 éves lánnyal találkozhatunk, akinek élete a feje tetejére áll, amikor találkozik egy kékhajú lánnyal.

12 nebraska

Nebraska

A rendezői székben Alexander Payne foglalt helyet, és egy fekete-fehér filmről van szó, amelyben Bruce Dern egy zsémbes öregembert alakít, aki naivan abban a hitben él, hogy nyert egymillió dollárt egy magazinos nyereményjátékon. Will Forte alakítja az öreg fiát, aki vonakodva ugyan, de beleegyezik, hogy elkísérje apját Billingsből Lincolnba.

13 only_god_forgives

Only God Forgives (Az irgalmatlan)

Ryan Gosling és a Drive rendezője, Nicolas Winding Refn újra közös filmen dolgoztak, amelyben Gosling egy Julian nevű amerikait alakít, aki egy bokszklubot üzemeltet Thaiföldön egy drogüzlet álcázásaként.

14 only_lovers_left_alive

Only Lovers Left Alive

Jim Jarmusch vámpíros drámája nagy várományos Tom Hiddlestonnal és Tilda Swintonnal a főszerepben, amely az utolsó pillanatban került be a fesztivál versenyfilmjei közé. Tom és Tilda szeretőket alakítanak, akik újra egymásra találnak, ám kapcsolatukat hamarosan felkavarja a nő húga.

15 soshite_chichi_ni_naru_1

Like Father, Like Son (Soshite Chichi Ni Naru)

A japán származású rendező, Hirokazu Kore-eda filmje egy pár történetét meséli el, akik rájönnek, hogy 6 éves fiuk nem az övék, ugyanis elcserélték a kórházban a születésekor.

DSC_3749.NEF

The Immigrant

Joaquin Phoenix, Jeremy Renner és Marion Cotillard alakítják a főszereplőket, a történet pedig egy burleszk táncosról szól, aki találkozik egy mágussal, aki jobb életet ajánl neki. James Gray rendezett, kinek filmjét, a Két szeretőt (Two Lovers) szintén Cannes-ban mutatták be, 2008-ban.

17 tian_zhu_ding

A Touch of Sin (Tian Zhu Ding)

Jia Zhangke kínai rendező alkotása a kortárs Kínára világít rá négy ember történetén keresztül.

18 un_chateau_en_italie

A Castle in Italy (Un Chateau en Italie)

Valeria Bruni Tedeschi olasz rendezőnő áll a film mögött, amely egy problémás olasz család történetét mutatja be, miután eladják házukat.

19 wara_no_tate

Shield of Straw (Wara No Tate)

A híres Takasi Miike legújabb alkotása, a történetben pedig egy milliárdost ismerhetünk meg, aki vérdíjat tűz ki unokája gyilkosának fejére.

SET DEL FILM "LA GRANDE BELLEZZA" DI PAOLO SORRENTINO.
NELLA FOTO TONI SERVILLO.
FOTO DI GIANNI FIORITO

The Great Beauty (La Grande Bellezza)

Paolo Sorrentino olasz rendező legújabb projektje, amely egy idősödő újságíróról szól, aki visszatekint fiatalságára.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .