A 12 év rabszolgaság az Oscar-díj egyik legnagyobb várományosa

Az Oscar-díj egyik legnagyobb várományosaként emlegetik a Steve McQueen rendezte 12 év rabszolgaságot (12 Years a Slave, várható hazai bemutató: 2014. január), ami a 38. Torontói Nemzetközi Filmfesztivál közönségdíjas alkotása lett, és a jelenleg is zajló 51. New York-i Filmfesztiválon is levetítésre kerül. A Solomon Northup 1853-as visszaemlékezésein alapuló filmről elismerően nyilatkozott mind a szakma, mind a közönség, és sokan nem csak a legjobb filmnek, de a legjobb rendezőnek, és a legjobb színésznek járó Oscar-díjjal jutalmaznák a Chiwetel Ejiofor és Michael Fassbender főszereplésével készült alkotást. Torontóban az elmúlt években a Blackberry People's Choice díjat olyan Oscar-díjas filmek kapták, mint a Gettómilliomos, A király beszéde, vagy a Napos oldal, ami csak erősíti a 12 év rabszolgaság hírnevét is.

DF-02238.CR2

Steve McQueen, akinek nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint a Shame - A szégyentelen, vagy az Éhség (Hunger) a Reutersnek azt nyilatkozta filmjéről: "Úgy éreztem, ezt a történetet el kell mesélnem. Egy szabad emberrel mindenki azonosulni tud… amikor elfogják, rabszolgaságba taszítják… a néző vele együtt teszi meg ezt a könyörtelen utazást." Az Entertainment Weekly magazin szerint el kell felejtenünk minden eddigi filmet, ami ebben a témában készült, mert ennyire sokkoló és realisztikus alkotás még nem készült a felsőbbrendűségről, és a rabszolgák sorsáról.

Brad Pitt, aki nem csak szereplője, de producere is McQueen filmjének, a torontói vetítést követően így nyilatkozott az újságíróknak: "A 12 év rabszolgaság azon ritka filmek közé tartozik, amikor a néző egy hihetetlen átalakuláson megy keresztül. Egy nagyon különleges alkotásról van szó. Kihagyhatatlan!"

TWELVE YEARS A SLAVE

A megtörtént eseményeken alapuló filmben Ejiofor játssza Solomon Northupot, egy 1841-ben New York-ban élő színesbőrű szabad hegedűművészt, akit kétes életű munkaadója elkábít, majd elrabolja a családjától, Louisianába szállítja, és eladja rabszolgának. Az összevert Northup nehezen alkalmazkodik az embertelen körülményekhez, és az életben maradáshoz szükséges új életmódhoz. Helyzete még kilátástalanabbá válik, mikor eladják őt egy szadista ültetvénytulajdonosnak, a Michael Fassbender által alakított Edwin Eppsnek (Fassbender korábban már dolgozott McQueennel a Szégyen és az Éhség című filmekben).

A 12 év rabszolgaság 2014 januárjában érkezik a hazai mozikba, a főszerepekben Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Sarah Paulson, Paul Dano, Brad Pitt, Lupita Nyong’o, Benedict Cumberbatch, Alfre Woodard, Paul Giamatti és Garret Dillahunt.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

3 hozzászólás

  1. Anonymous

    Hát nagyon megérdemelné már McQueen!! Nála jobban csak Fassbender érdemelné meg. Már A szégyentelennél kapniuk kellett volna, de azt még jelölésre se méltatták. Vicc ez az akadémia!

  2. Igen, sajnos évről évre ezt bizonyítják… :/ De most hátha, persze először működjön a film. :)

  3. Anonymous

    A Shame-ért miért is kellett volna Oscart kapnia McQuennek? Középszerű film, persze hasonló témájú filmek között a legjobbak között van, Fassbender pedig valóban fantasztikusan alakít, őt jelölhették volna Oscarra, de még mindig előbb adnék Oscart Ryan Goslingnak, DiCaprionak és James McAvoynak.