Értékelés: Wanted

WantedWesley Gibson (James McAvoy) született vesztes, aki egy irodai kockában robotol, a főnöke elviselhetetlen, a barátnője pedig a legjobb barátjával csalja. Semmitmondó élete azonban óriási változás elé néz. Wes megtudja, hogy rég látott apját brutálisan meggyilkolták, s ő lesz a következő, hacsak nem csatlakozik a Szövetséghez, a fejvadászok titokzatos társaságához, amely felajánlja, hogy belőle is tökéletes gyilkost farag. Wesnek esze ágában sincs kihagyni élete nagy kalandját: igent mond. Elbűvölő mentora, Fox (Angelina Jolie) irányításával az egykori aktatologatóból hamarosan villámgyors reflexekkel és emberfeletti erővel bíró bérgyilkos lesz. Igen ám, de az első éles bevetés során Wesley rádöbben, hogy csak egy valami nehezebb mások életének kioltásánál: rendbe rakni a sajátját.

Timur Bekmambetov 2008-ban megalkotta a tutit, melynek vizuális effektjeivel abszolút lenyűgözött anno, és még most is simán kijelentem, hogy ott van a szeren! Ahhoz képest, hogy egy rakat ember munkájából született meg a forgatókönyv, mindvégig izgalmas, fordulatokkal teli cselekménysort láthattunk, ami kellő módon elszórakoztatja a nézőt erre a 110 percre. Természetesen nem valós alapokon gurítanak, mivel képregény adaptációról van szó, így sokan húzták a szájukat anno, hogy ez így szar, meg úgy szar. Már csak azért sem értek velük egyet, mert az akciójelenetekkel nem spóroltak, mindegyik nagyon látványos, adrenalinnal teli, és jól megtervezett volt, és kategóriáján belül még véletlenül sem lóg ki a sorból.

A belassítások és a golyóra fókuszálások egyszerűen zseniálisak, melyek egyben a film sajátosságai is. Használták ezeket verekedéseknél, gyilkosságoknál, de még egy szimpla csókra is ráhúzták ezt a köntöst, és jól állt neki! A vonatos akciójelenet már nem kicsit hardcore főleg, amikor Jolie a bőrüléses 1200-essel beleáll a vonatba, ami nem épp szokványos, de hát akciófilm lenne ez, bőven felszerelkezve kakaóval. Mindenképpen közrejátszott az R-es korhatár besorolás, hiszen ha PG-13-at kap, akkor azért jóval gyengébbre sikerül összességében.

James McAvoy-jal, aki mellesleg viszi az egész filmet a hátán, belenyúltak a tutiba, mivel teljes mértékben illett rá ez az irodai nyuszi figura, akinek idővel nyílik csak ki a csipája, és végül profi bérgyilkos válik belőle. Azt kell mondjam, tökéletesen kezelte ezt a feladatot, épp ezért írtam az előbb, hogy rutinos választás volt ráruházni a szerepet. Angelina Jolie a másik főszereplő, akinek talán ez az utolsó olyan szerepe, amikor még jó húsban volt, szóval ebből a szempontból sem elhanyagolható jelenléte, azon felül, hogy tökéletesen elszórakoztatott szerepével. Morgan Freemannek nem sok szerep jutott, de azért simán jó érzést kelt az emberben jelenléte. Alakítása? Szerintem fölösleges erről egy szót is leírni, nem ma kezdte. A többi valamennyire főbb szereplő szintén jó castingnak tűnik még így utólag is.

Szóval jól megvolt tömve ez a puskaporos hordó, ami úgy kilencven százalékban elbírta a játékidőt, de néha érezhető volt azért, hogy majdnem elfogyott a kurázsi. Nekem ez így harmadjára is ugyanazt hozta, mint 2008-ban moziban, 8/10-et.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

3 hozzászólás

  1. Nekem is tetszett ez, egyetértek a 10/8-cal, én is annyit adtam rá anno.

    Azt tudom, hogy az alapjául szolgáló képregényhez nem sok köze van, viszont azt nem olvastam, úgyhogy ezzel a résszel nem volt gondom.

    Kíváncsi lettem volna a folytatásra is, úgy tudom a rendező szerette volna, ha Kristen Stewart is szerepel benne, (Na, arra meg külön kíváncsi lennék, hogy ő mit csinálna egy akciófilmben :) ) de egyelőre ebből semmi nem lesz.

  2. Én sem ismerem az alapokat adó képregényt, de mondjuk én eleve kb 2 képregényt ha olvastam életemben. Valahogy sosem vonzottak.

    Na Stewart kisasszonyt hagyjuk… :D Mit csinálna? Megharaptatná magát :P