Értékelés: Ted

TedA Family Guy megalkotója, Seth MacFairlane sajátos, eredeti humorát most első mozifilmjében csillogtatja meg, íróként és rendezőként egyaránt. Az élő szereplőket és a számítógépes animációt ötvöző vígjáték John Bennettről szól, aki felnőtt férfiként kénytelen szeretett játékmackójával foglalkozni, aki egy gyermekkori kívánság eredményeként életre kelt… és azóta is ott él mellette.

Ó, egek! Seth MacFairlane első egészestés vígjátékát mindenki az egekbe emeli, holott igazából, mint film teljesen sablonos a történet, amelyet lényegében a poénok tartanak fenn, csakhogy ez utóbbival is van némi gikszer. Kezdem ott, hogy sem Family Guy rajongó, sem néző nem vagyok, de ettől elvonatkoztatva adtam neki egy esélyt, ha már jókat zengtek róla, csak hát hiába minden, ha nekem ez a pisi-kaki humor - ami lényegében az poénalváz szerves része - egyáltalán nem fekszik. Oké, hogy nevettem rajta sokat, de nem mindegy, hogy a poénokon, vagy a kínosságukon. Nyilván kitaláltátok, hogy a kínosság felé billent mérleg, és ez közel sem jó.

Valójában nem is tudom, hogy mi a 'szánalmasabb', megnézni egy ilyen filmet, vagy elkészíteni. Több alkalommal asszociáltam filmnézés erre a szóra, aminek kell, hogy legyen jelentősége, és úgy gondolom, a probléma gyökerét az adta, hogy nagyon kicsit sikerült csak azonosulnom a karakterekkel. Mark Wahlberg remek színész, most épp gyurmázott is, mert megkívánta egy másik filmszerepe, csak tőle sem nyaltam be azt, akit játszott - és nem azért, mert gyengén alakított, csak egyszerűen hiteltelen volt az egész. Pedig én aztán kedvelni szoktam a kicsapongó alkotásokat, még ha merész lépést is tesznek meg a készítők a végeredmény elérése érdekében. Mila Kunis viszont pozitívuma a filmnek, és szerintem Wahlberget is felülmúlta. Hiába, na. Ted ő Ted, az animációja szép, de ez már nem számít különlegességnek 2012-ben, sőt, inkább alapkövetelmény. Elég beteg egy mackó lett, ami azt illeti, és az ilyen figurákat nem szoktam díjazni, pedig a bemutató alapján jobbra számítottam.

A szarkasztikus poénok viszont működőképesek voltak, illetve a vendégszereplők is nyújtottak némi meglepetést, de tényleg annyira komolytalan - igen, még a vígjáték kategória keretén belül is - az egész, hogy a végével mentették meg nálam a filmet. Mondjuk, már itt nem sok mindent tudtak tenni, meg hát ez is klisés, de a lényeg, hogy nem unatkoztam, viszont ezek ellenére sem tudok 5/10 fölé menni pontjaival, és az újranézés sem opció nálam. Nagy csalódás számomra, és az év egyik legjobb vígjátéka címtől - ahogyan sokan emlegetik - elég távol áll.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

19 hozzászólás

  1. huamax

    Sejtettem… :( Akkor max DVD-n nézős lesz…
    Tudtam én, hogy meg kell várjam a kritikádat.:)

  2. Szerintem meg pont a végére laposodott el egy picit a sablonokkal meg a romantikával.
    Egyébként én is elborultabb, elvetemültebb és töményebb poénokra számítottam, de így is nagyon tetszett. Erős 7/10.

  3. Anonymous

    A Másnaposokra is azt mondták, hogy az év vígjátéka, pedig szerintem ótvar szar volt. Egyszer sem nevettem, és nem azért mert akkor döglött meg a hörcsögöm, és a humor mirigyeimet is csak utána lévő héten műtötték ki. Na, most lehet mondani, hogy hülye vagyok.

  4. Nálam erős 7/10.

    Akik Family Guy nézők, azok szerintem jobb pontoszámot adnak neki. Rengeteg utalás és hasonló poén volt benne.
    A Family Guy szinkronszínészekről nem is beszélve.

    Én tegnap másodszor néztem meg, és így is élvezetes volt.

  5. Igen, tipikus olyan film amit csak azok fognak élvezni akik nézik a Family Guy-t és értik a Seth MacFairlane féle utalásokat és poénokat.
    Szerintem jó volt, rég röhögtem ennyit. Nekem semelyik részével nem volt bajom. Poénok jók voltak, romantikus részek is elfogadhatók voltak. Szinkronnal maximálisan megvagyok elégedve pedig nálam ez nagy szó (de ha lesz rá alkalom feliratosan is megnézem majd).
    Nem szoktam pontozni, de ha kellene akkor egy erős 8,5/10.

  6. BrM

    Szerintem kimondottan jó volt. Régen nevettem ennyit egy filmen. Természetesen sok volt benne a sablon, de egy ilyen filmnél nem is a nagy fordulatokra, meglepetésekre vár az ember.
    Egy vígjáték legyen szórakoztató, hát ez az volt :)
    Én nagyon csípem az ilyen szarkasztikus poénokkal teletűzdelt filmeket szóval nálam 8\10 a film és szívesen újranézném.
    Pl a Villámdalt már vagy 10* meghallgattam , hatalmas :D :D

  7. Anonymous

    [Névtelen2]
    Nem tudom, én még nem láttam a filmet, de ilyenkor merül fel bennem, hogy a bevételi adatok és a kritikusok láttán, önkénytelenül is elfogult lettél a filmel. Legalább is nekem ez van, ha a film megnézése előtt ilyeneket nézek. A Family Guy-nak is megvan a sajátos humorvilága, ami nekem bejön, de ízlések és pofonok. :)

  8. huamax:
    Látod, csak úgy hozta az élet, hogy meg tudtam nézni – ha jól emlékszem, te kérdeztél a heti mozibemutatós posztban. :)

    Dr.Jones:
    Ízlések és pofonok.

    Névtelen:
    Nem lehet általánosítani, mindenki megnézi, és vagy fekszik, vagy nem. Ez van.

    K-ügynök:
    Oké, azok nekem nyilván kimaradtak, de hát erre ne építsünk már egy filmet. Mi van az ‘újoncokkal’? Le vannak tojva? :)

    M3NYUS:
    Ezt lényegében kifejtettem K-ügynöknek válaszolva.

    BrM:
    Igen, a röhögés oké, de ez nem minden – legalább számomra egy filmnél. :) Igen, a villámdal cool, de na. :)

    Névtelen 16:37
    Nem, az elfogultságomat nem ilyenek adják egy-egy film felé. Nem érdekel, ki mit mond, majd kiderítem magam, elvégre is ezért művelgetem a szakmát. :) Ez csak egy olyan löket, ami alapján átlagon (6-7/10) felüli reményekkel ül be az adott filmre a néző, avagy most épp én. :)

  9. Anonymous

    Istenem, te tényleg nem láttál még Family Guy-t. Sőt a másik, hogy neked ezek szerint rohadtul nincsen humorérzéked. Ez egy g**i nagy film, és lehet, hogy veled van a baj, mert a moziban mindenki szarrá röhögte magát, köztük én is. Nálam egyértelműen 10/10 a film.

  10. Anonymous

    Ja, és mellesleg te meg az Éjsötét árnyékkal voltál úgy, hogy az egekbe emelted alapvetően meg egy szar film legalábbis Burtontól pedig szeretem a filmjeit, és ezt nem csak én gondolom, hogy szar film, hanem sokan mások is. Úgyhogy maradjunk annyiban, hogy volt értelme Seth MacFarlane vígjátékát az egekbe emelni. Ja, és mellesleg egyáltalán nem szánalmas se elkészíteni egy ilyen filmet, se megnézni. Maradjunk ennyiben

  11. Anonymous

    Plusz még így csak egy kis adaléknak, ha szerinted ha egy filmet szégyen elkészíteni is, és megnézni is, akkor te még nem láttad a Bucky Larson: született filmcsillag című világ legnagyobb szarát, bár lehet, hogy neked meg az fog tetszeni, ha elég hülye vagy hozzá.

  12. Anonymous

    [Névtelen2]
    Névtelen: Elvégre Ízlések és pofonok, nekem sem tetszett, hogy pl. a Táncoló Talpak nem jött be neki, ez van, most nem kell lehordani valakit mert nem jön be, vagy épp bejön neki egy film. Nekem semmi bajom nem volt az Éjsötét árnyék értékeléssel. Azzal a filmel úgy vagyok, hogy a trailertől kirázott a hideg és max dvd-n megnézem, mert nem szeretem Butron új filmjeit és Depp is mostmár idegesít, de mégsem kezdtem el nyavalyogni.

  13. BrM

    Én nem akarok belemenni, h kinek mi tetszik meg hány pont, de egy dolgot megkérdeznék. Azt írod h a nevetés oké de nem minden. Hát mit vársz még egy vígjátéktól ? :D

  14. Anonymous

    Jó igaz csak annyira kiborultam ezen, mert tudom, hogy mindenkinek más az ízlése, de egy ilyen nagyszerű filmet ilyen dolgokkal lehordani, ez szúrta a szemem.

  15. Anonymous

    Köszönöm a megértést. Ha már rossz filmeknél tartottunk (legalábbis, hogy a mi kedves Függőnk csak felemásra értékelte ezt a gyöngyszemet) akkor muszáj megemlíteni a film egy nagy dumáját.

    “Épp a Jack és Jill-t néztük. Adam Sandler játssza benne a főszereplőt, meg a húgát is. Egészen borzasztó, sőt nézhetetlen, de kurvákkal vagyok, úgyhogy mindegy.” Ez milyen igaz.

  16. Anonymous

    Én megnéztem a filmet. K**va jó volt és nem érzem tőle szánalmasnak magam. Sőt. De ha te igen….

  17. Anonymous

    Az 5/10 szerintem kevés, inkább 7/10. Ha nem az év vígjátéka, akkor mondj jobb vígjátékot 2012-ből! :) De tényleg! Alig van igazán jó vígjáték mostanában.

  18. Megint ott tartunk, hogy osztjátok nekem az észt, hogy nekem, minek hogyan kellene tetszeni. Komolyan nem értem. Nekem nem jött be, sok más embernek, köztük Titeket, akiknek pedig igen. Ez van, ilyen ez a filmes szakma.

    Más: valóban vannak benne jó poénok, és én is nevettem rajta, mint ahogyan írom is, de a készítők ne várják már el, hogy nekem legyen Family Guy-os múltam. Nincs, nem érdekelt soha az ilyesfajta sorozat.

    Másmás: a Pite 4 jobb volt, vagy az Project X, pedig utóbbi nem egy matyóhímzés, és A diktátort még nem láttam, de attól olyan 7 környékére számítok.