Értékelés: Star Wars: Az utolsó Jedik (Star Wars: The Last Jedi)

A Star Wars: Az utolsó Jedikben a Skywalker saga folytatódik. Az ébredő Erő hősei a galaxis legendás alakjaival indulnak nagyívű kalandra, s közben nem csak az Erővel kapcsolatos ősi rejtélyekre találnak választ, hanem megdöbbentő múltbéli titkokra is fényt derítenek.

Két évvel ezelőtt amennyire tetszett Az ébredő Erő, a Star Wars: Az utolsó Jedik épp annyira nagy csalódást okozott. Persze a kérdés jogos, hogy mi a helyzet a Zsivány Egyessel. Egyrészt semmi, másrészt pedig pont ugyanolyan csalódottan jöttem ki a moziból, mint tavaly ilyenkor. Pár tweetet elcsíptem a napokban, asszem Mark Hamill is éljenezte az új részt, de az is elképzelhető, hogy George Lucas volt, és hát tudjuk, hogy ők is pénzből élnek, szóval nem hiteles a véleményük - számomra legalábbis tuti nem.

Emlékeim szerint írtam már korábban, hogy nem vagyok Star Wars-rajongó, akik viszont igen, nekik a tavalyi felvonás is tetszett, hiszen az "vérbeli rajongóknak készült". Nos, akkor ezzel az Erővel ez is, viszont itt jön a képletbe a franchise-ért teljesen oda meg vissza levő haverom, aki szintén meglepődve, kissé kiábrándulva nyugtázta a látottakat, pedig vasárnapra is van jegye egy feliratos vetítésre.

Igen, a szinkron határozottan rossz. Két szereplőnél legalábbis tutira: az egyikük Mark Hamill, aki Stohl Andrást kapta szinkronhangnak. Pff… Nem is értem, tényleg… A másik Domhnall Gleeson, aki parancsokat osztogatott egy olyan hangon, amitől neki alapvetően befolyásosabb hangja van. Vagy legalábbis egy ilyen kaliberű színésztehetség lazán megold ilyesmit. Tehát lehet, hogy a Disney világuralomra tör a filmgyártásban, de közben érezhetően kicsúszik a kezükből a gyeplő.

Hiába vagyok elégedetlen a végeredménnyel, az új franchise-nak hatalmas szerencséje van az olyan egykori újoncokkal, mint Daisy Ridley, John Boyega vagy Oscar Isaac. Az ő karaktereiket továbbra is szigorúan kedvelem, Domhnall Gleeson pedig ugyancsak is remekül ármánykodik. Azonban, amikor olyan részhez ér a film, hogy nem övéké a rivaldafény, sokszor egyszerűen unalomba fullad minden. Igen, még Carrie Fisher, vagy Mark Hamill sem menti meg ettől Az utolsó Jediket, főleg, amikor a szigeten csinálják a semmit.

Nincs nagy szerepe, de Benicio Del Toro karakterét is kedveltem, a film meglepetés szereplője díjat pedig nálam Kelly Marie Tran nyerte el. Aranyos, jópofa és jószívű leányzót kelt életre, aki nem féli a kalandot. Nyilván Laura Dern sem okoz csalódást, és színészileg még Adam Driverrel sincs gond, ha az a cél lebeg a Disney illetékesei előtt, hogy egy nyálas gonoszt kelljen utálni. Ez megvan, de semmi több, mert amúgy tök aberrált, az egész köré írt szituáció.

Elképzelhető, hogy én leszek a ludas és nektek tetszeni fog, amit Rian Johnson (Looper - A jövő gyilkosa) írt és rendezett, abban viszont biztos vagyok, hogy engem sajnálatos módon csak alkalomadtán kapott el a gépszíj és többet unatkoztam, mint ami normálisnak nevezhető. Szerintem ott rontották el az egészet, hogy nem vágták elég feszesre és nagyon sok a drámatartalma, a sötét oldal erőltetett előtérbe helyezése. Pedig tudjátok, hogy rám lehet számítani, ha valamit művészfilmesre akarnak venni, itt viszont nem működött ez a formula.

A CGI-jal nincs gond, ekkora büdzséjű sci-finél ne is legyen. A kedvenc jeleneteim egyértelműen a végén kaptak helyet és a "menedékbolygón" vívott harc formájában elevenedtek meg, de a kaszinós részért is odáig voltam. Egyébként teljesen fölösleges a 152 perces játékidő, ami inkább hátrányává válik a nyolcadik résznek, de ugyanakkor az semmiképpen sem rossz, hogy legalább nem próbálták a korábbi részeket másolni. A vetítés elején nem gondoltam volna, de egyet kell értenem a baráttal, akivel együtt néztük a filmet: 7/10 6/10, semmiképpen nem több!

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

7 hozzászólás

  1. zsocso

    Ha minden jól megy szombaton én is megnézem. De nem számitok semmi jóra. Az ébredő erő kurva szar volt, a Zsivány Egyes pedig csak nézhető.

  2. Szaszika

    Érdekes ez…mennyire másképp látom, az Ébredő erő vacak koppintás volt, olcsó húzás
    Ez viszont jobb ( A Zsivány 1-es, ügyes próbálkozás volt)
    Ébredő erőt pont Hamill meg Fisher vitte el, Boyega meg a társai voltak unalmasan klisék, és gyenge színészek.
    Vagy én nem látom jól a filmeket, vagy te :)

    • Kinek hogy, és ez bizony így van jól, hogy különbözőek vagyunk. :)

  3. zsocso

    Én az Ébredő Erőt nagyon utáltam 2 évvel ezelőtt. Az Utolsó Jedik sem tökéletes film, de azt kell hogy mondjam minden ponton jobb, mint ez előző rész. Sajnos megmaradt 1-2 gyerekes poén és a történet sem bonyolultabb, mint a legutolsó Mad Max-é volt. De van karakterfejlődés, nem csak véletlenül történnek a dolgok, raktak bele kellő mennyiségü drámát, vannak epikus ürcsaták és fénykard párbajok. Amit negativumnak emlitenék az a film hossza, mert voltak sajnos üresjáratok és az, ahogy a régi szereplőkkel bántak. Chewi, R2D2, C3PO összesen 5 percet nem volt a vásznon. Carrie Fisher nagyom gyenge volt és sajnos Luke-nak sem volt nagy szerepe a film végét kivéve. De összességében kellemesen csalódtam a botrányosan rossz Ébredő Erő után. A 7/10-el egyetértek, de a szórakoztatóbb fajtából.

  4. Edete

    SPOILER
    Én mint meglehetősen nagy SW rajongó el kell mondjam, gyűlölöm ezt a filmet. Mikor kijöttem a moziból azt mondtam, hogy hát jó… végülis akkora katasztrófa nem történt mint a 7. rész esetében, nem koppintották le a teljes 5. részt. Majd ahogy mentem hazafelé egy szintén rajongó barátommal, rájöttünk hogy itt sokkal nagyobb katasztrófa történt. Nem lekoppintották, hanem meggyalázták a kedvenc univerzumunkat. Mert az hogy, a hatalmas vezír egy pillanat alatt összeesik (akiről továbbra sem tudtunk meg semmit) vagy hogy Luke-ot megkísérti a sötétoldal vagy hogy Rey akinek a szüleire szintén két éve várunk kiderül hogy senkifia…Izé lánya, még el is menne. Nehezen, de legyomroznám. De itt ezek csak a jéghegy csúcsai.
    – A sztori: Hát könyörgöm, hogy akar az Első rend egy egész galaxist uralni, ha még egyetlen hajó sem tud szétlőni. Nem tudják utolérni? Ne már! Az első rend ezzel olyan szinten elássa magát mint veszélyforrás, hogy az döbbenetes.
    – Azon kívül az készítők sikeresen totális hülyét csináltak az összes létező negatív szereplőből, már aki egyáltalán túlélte a részt. Mi volt az a hitvány poénkodás ott a rész elején a Hux meg a Hugs kapcsán… még Jar Jar sem művelt ilyen dolgokat. Ez nem Marvel film, ez Star Wars film. Könyörgöm, legyen már benne valami komolyság. Ne menjünk már át teljes dedóba.
    – Mi volt az a rettenetesen kínos jelenet Leia űrkeringőjével? Ez tényleg átment egy tesztvetítésen és azt mondták rá hogy “azt a k* ez mekkora jelenet”
    – Azt már meg sem említem hogy a film közepe lényegében egy totális vargabetű, semmi de tényleg semmi nem indokolja hogy benne legyen.
    – Erre jön még rá Luke végső nagy csavarja, a film végi nagy jelenetben…. hááát nekem ez sem igazán jött be, Luke kapcsán mást vártam volna el, de legyen.
    – Ami pedig a legzavaróbb, hogy az új éra alatt az emberek úgy használják az Erőt, meg a fénykardot, mintha csak a legtermészetesebb kellékei lennének a mindennapoknak. Most már tudjuk hogy Rey SOHA nem tanult bánni ezekkel a dolgokkal, ennek ellenére mégis lekardoz mindenkit, és egész hegyoldalakat mozgat el. Miért volt a Jediknek egész akadémiájuk, ahol egészen kis kortól kezdve tanultak, ha Rey csak így önképző üzemmódban két nap alatt tökéjre fejleszti magát?! Miért van az hogy Leia nulla gyakorlás után csak úgy visszaszippantja magát az űrhajóba?! Az Erő nem egy varázsige, amit ha eleget mormolsz valóra váltja az álmaidat. Ez a film több pontos is totál szembemegy az eddigi SW filmek alapvetéseivel, amivel számomra komolyan vehetetlen Fanfictionné silányítja magát. Meg úgy az egész 7-8-9 trilógiát is, mert a 9 ezen már nem fog segíteni.

    • f1matt

      sajnos teljesen egyetértek
      + behoztak egy új “főgonoszt” a hetedik részben erre úgy ***SPOILER*** csinálják h egy perccel a halála előtt még a fejükbe lát és egyszerűen az erővel elforgatja a lézerkardot és megöli? – telis tele van ez a bullshit húzásokkal. egyetlen részt tudtam értékelni mikor Holdo szembement a cruiserrel és az a síri csend a moziban, semmi nevetés vihogás..

      összességében katasztrófa a film Disney hagyta h “varázst csináljanak az erőből” – és ezek után szidja bárki is az előzményeket!

  5. Angelus

    3/10-et érdemel tőlem. A szabadkőműves Walt Disney-birodalom utálatos, fityiszmutató SJW-propagandafilmje, szégyenfoltja a mítosznak és a régi trilógia főszereplőinek! Szerettem Az ébredő Erőt, de egyszerűen gyűlölöm azt az átgondolatlan, ótvartrehány mocskot, amivé összehányták ezt a filmet! Hülyének nézik a közönséget! Kathleen Kennedy és Rian Johnson: Rondabugyrodig vonatkozzatok, ti tehetségtelen rohadék banda!