Értékelés: Need for Speed

Tobey (Aaron Paul) tehetséges autószerelő, aki csapatával szupergyors versenyautókat épít és versenyeztet. A csőd széléről próbálja megmenteni garázsát, amiért vonakodva, de mégis összeáll a gazdag, és arrogáns ex-NASCAR pilótával, Dino Brewsterrel (Dominic Cooper). Már majdnem megköti az év üzletét az egyik autókereskedővel, Juliával (Immogen Poots), amikor egy illegális versenyen Dino átveri, és Tobeyt emberölés vádjával ártatlanul elítélik. Két évvel később, a frissen szabadult Tobey eltökélt szándéka, hogy bosszút áll Dino Brewsteren, aki csapdába csalta, és rács mögé juttatta őt. Egyetlen cél vezérli, hogy elintézze az autóversenyzőt, méghozzá a hírhedt De Leon futamon. Ám ahhoz, hogy időben befusson a versenyre, minden létező akadályt le kell küzdenie a keleti parttól egészen a nyugati partig. Szupergyors verdájával hasít az utakon, míg nyomában a zsarukkal, és Dino embereivel csak hűséges csapatában és a leleményes Juliában bízhat. Segítségükkel Tobey felrúg minden lehetséges szabályt, és bebizonyítja, hogy aki szenvedéllyel versenyez, az csakis győztesként kerülhet ki. Mert nála a szerelem, a bosszú, és benzin együtt pörgeti fel a motort…

Need for Speed_01

Kedves DreamWorks, mégis mennyire volt jó ötlet az újonc George Gatinsre bízni a Need for Speed forgatókönyvét?! Ez úgy nagyon érdekelne, és a legcsúnyább az egészben, hogy akik már látták itthon a filmet, twitterszerte a forgatókönyvet szapulták, amire még be is kérdeztem, hogy forgatókönyvet mentetek nézni, vagy filmet? A helyzet sajnálatos módon az, hogy lehetett volna ebből jobb, pörgősebb film is, ha a forgatókönyvre kicsit nagyobb figyelmet szentelnek. Na, igen, a másik fájó pont a 130 perces játékidő, aminek tegnap még örültem, ma a moziban már kevésbé, mert ebből is le lehetett volna csippantani egy félórát biztosan.

Annak örültem, hogy Scott Waugh kapta a fő széket, aki az Act of Valor társrendezőjeként már bizonyította, mennyire ért a tökös akciójelenetek vászonra rakásához. Ezekkel jelen esetben sem volt probléma, csak sok az üresjárat, amikor a cselekmény nem elég érdekes ahhoz, hogy elszórakoztassa a nézőt. Bevallom őszintén, egy ásítás is befigyelt, pedig pont ennél a filmnél nem hittem, hogy ilyen megtörténhet. Azt gondoltam, odaver majd a Halálos iramban franchise-nak, de megmarad egy olcsóbb replikának, és talán mindenek tetejébe az a legcsúnyább, hogy még a hivatalos történetet sem olvastam, így a meglepetéseknek is teret engedtem, és mégse működött tökéletesen.

Need for Speed_04

Az autós jelenetek miatt mindig is ott lesz a szeren, mert azok viszont brutálisan jól működnek egy-két hollywoodi lükeséget leszámítva. Ezek közül néhány így nagy hirtelen: tankolás közben a kocsi tetején himbálózás esetében a menetszéllel nem igazán számoltak, és volt még pár ilyen fizikával szembemenő baromság benne, amiért igazán kár, mert reális akciót ígértek. Legalább annyi, hogy nagyrészt ezeket meg is kaptuk, hiszen autók törnek ripityára, életek mennek a levesbe, és ezek a srácok véresen komolyan léptek a gázpedálra. A képi világa lenyűgöző, szép és letisztult, de ugyanez elmondható a hanghatásokról is.

Sőt, az autók is fantasztikusak, dübörög a sokliteres V és nem V motor. Őrült színek, gigagyors sportautók, amik közül természetesen a Koenigsegg Agera R a legbrutálisabb, amit a játékban istenként tiszteltem. Egy igazi vadállat, és megállíthatatlan. Sajnos az, hogy egy Shelby Mustang GT500-at kellett néznem mindvégig nem volt rossz, de ezt az etapot Selena Gomez és Ethan Hawke már lefutották. Ezek fényében pedig kissé klisésnek éreztem, de azért nem volt vele különösebb gond, csak így fél éven belül két Mustangos film…

Need for Speed_02

A 3D: újabb idiótaság, fajankóság. Nem zavart a szemüveg, de nem is kaptam semmi pluszt ezáltal, ellenben a pénztárcámból ismét többet húztak ki. Tehát erre megy ki a játék. De vajon tudják a gyártóstúdiónál, hogy ez így nem sportszerű? Vagy esetleg én kérjek időpontot a szemészetre? Maradjunk annyiban, hogy nagyszerű lett volna ez sima kétdében is. Visszakanyarodva kicsit az autós akciójelenetekre, pár majmolás is akad a Halálos iramból, meg innen-onnan. Mondjuk a xXx-ből, és hasonlókból, ami nem fest túl jó fény a Need for Speedre. Mert a sebesség helyett inkább eredeti ötletekre lett volna szükség. Persze nem azt mondom, hogy nem voltak ilyenek, csak többre.

A főszereplőkről is vegyes véleménnyel vagyok. Aaron Paul szerethető arc a filmben, de a karaktere nem sok meglepetést tartogat, és nagyon kiszámíthatóak is a lépései. Sajnálom, hogy ennyire kétdimenziósra írták őt, mert egyébként volt benne potenciál, amit legalább ki is használt amennyire csak tudott. Dominic Cooper kellően ellenszenves arc, akinek már a szeme sem áll jól, de mit is várunk a film rosszfiújától, aki bármire képes, hogy megnyerjen egy versenyt. Tőle is egész elfogadható színészi játékot láthatunk, és a semmiből idekerülő Imogen Poots is megkedveltette magát a végére. Nagyjából úgy éreztem, mint Paul karaktere az elején…

Need for Speed_03

Scott Mescudi, vagy más néven Kid Cudi repperként működik egyébként, de most beugrott egy kicsit színészkedni, és az a helyzet, hogy nem is csinálta rosszul, sőt! Legalább volt valaki, akinek a dolgain lehetett röhögni. Harrison Gilbertson sajnos csak egy kisebb szerepet kapott, pedig jól hozta a minden lében kanál kiscsávót. Dakota Johnson kaphatott volna kicsit több játékidőt is, mert jól állt neki ez a közeg, ellenben Poots kisasszonyról már nem mondható el ugyanez. Michael Keaton ismét nagyot alkotott, mintha most újra a felszínre tört volna sötét szobájából, de én bírom, hogy újra visszatér a köztudatba.

Végül mielőtt rátérnék az összefoglalóra, muszáj megemlítenem, hogy télen a Need for Speed: Rivals ismét leültetett a képernyők elé, ami egy meglehetősen szórakoztató videojáték lett, és végre visszakaptuk azt, ami e franchise lényege: autózhattunk határok nélkül, kedvünkre, akkora balhét csapva, amekkorát csak akarunk. Ezek után még várósabb volt a film, és így még nagyobb a csalódást okozott sajnos. Viszont az akciójelenetek mellé még felírható a pozitívumok listájára a film zenéje is, ami mindig sokat tett hozzá az adott jelenethez.

Kíváncsi leszek, mennyit hoz majd a hétvége folyamán, mert látszott, hogy locsoltak bele zöld hasút gazdagon, és pontosan tudjátok, mennyire odáig vagyok az autós filmekért, de ez valahogy nem sült el túl fényesen. Fáj is a szívem, hogy a pontjait illetően nem mehetek feljebb egy 6/10-nél, de ha többet adnék rá, az nem fedné a valóságot.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

4 hozzászólás

  1. GoDach

    Nos, amint lehetőségem lesz rá megnézem. Nagyon kíváncsi vagyok mert szinte egy az egyben megegyezik a pontozásod az általam felállítottakkal. Amikor nem, akkor meg annyira eltér, hogy az valami megmagyarázhatatlan.
    A filmről egyébként a srác annyira unszimpatikus, hogy nagyon. A gameket tolva pedig azon kívűl hogy ebben is méregdrága autókat látni, nem sok közöst észleltem. Ha megnézem a filmet, lehet más lesz a véleményem, de a trailerek alapján még ez. Egyébként a cikkeket míg nem látom a filmet nem olvasom, csak a pontokat nézem meg a spoilermentesség megmaradása miatt.

    • Oké, majd kiderül, mit ad neked, de ezek fényében nem biztos, hogy túl sokat :)

  2. Nem fogom köntörfalazni, életem eddigi legrosszabb autós filmje volt. Jók a verdák, de sem a párbeszéd, sem a sztori, sem semmi egyéb nem vágott földhöz. Kár :(

    • Nincs ezzel gond, én sem estem tőle hanyatt… viszont gőzöm sincs, hogyan lehetett volna jobban nagyvászonra adaptálni ezt a történetet. Nem rossz, de többre, okosabb filmre számítottam én is.