Értékelés: Machete

MacheteÚgy nézett ki, mint bármelyik munkás az utcán, a tökéletes balek, aki elviszi a balhét. Csakhogy ő volt MACHETE, a legenda, gyilkos ösztönnel és páratlan képességekkel. Miután összetűzésbe került egy Torrez nevű hírhedt mexikói drogbáróval, Machete Texasba költözött, de a korrupt elit hálózata utolérte, és tőrbe csalta: egy szenátor lelövése miatt körözni kezdik. Machete tisztázni akarja nevét, de többen is az útjában állnak: Benz, a könyörtelen üzletember, az őrült Von és kisebb hadserege, és Sartana, a gyönyörű bevándorlási hivatalnok. Akadnak segítői is: a lázadó szellemű, szexi taco árus, Luz, és Padre, a pap, aki az imádság mellett a pisztolyforgatásban is otthon van. Golyózápor, véreső és széttört szívek övezik az utat, melyen Machete elindul, hogy leszámoljon Torrezzel egy utolsó, mindent eldöntő összecsapásban.

Megérte kivárni a hazai premiert, egyszerűen szavakba nem lehet önteni, amit műveltek Rodriguezék. No, de azért lássuk. Akinek tetszett a Terrorbolygó és a Halálbiztos, azok lazán nekiláthatnak, nem fognak csalódni! Nem hiányzik a vér, a brutalitás, a meztelenkedés, szóval egyszerűen minden megvolt benne, ami egy tökös filmhez illik. Nagyon fröcsög, nagyon R-es, és le a kalappal. Tényleg. A régies képi világ abszolút elém idézte a kort, ami előtt tisztelegni akartak, és sikerült nekik. Robert Rodriguez és Ethan Manquis mondhatni hibátlan munkát végeztek rendezés terén, ez egy B-film, mégis szállítja a feelgood színvonalat, és ehhez mérten színészek is profi módon viselkednek. Mindenki tudta hol a helye, látszott rajta, hogy össze volt rakva minden apró kis darabkája, és nem nagyoltak el semmit.

Egyedi megvalósítások, például marha nagy ötlet volt a TV-kből kirakott kereszt, a pisztoly formájú piásüveg, a magyar cameo, és még sorolhatnám. Fényképezés terén is felfedeztem néhány érdekesebb képkockát, aminek szintén örültem. Hatalmas szövegek, amiken borultam, itt egy: „Machete don’t text”. Egyik favorit jelenetem a templomos azzal a bizonyos háttérzenével, amely alatt az atya odacsap kicsit a rosszfiúknak. Itt szintén megvolt az a bizonyos feeling, ami naggyá tette az egészet.

Danny Trejo, a jó öreg Trejo igazi badass karakter, aki ment machetejével, és brutális módon szétaprított minden útjába szegülő ellenséget. Emberként ábrázolták elénk, nem „egy halhatatlan, egy golyó sem találja” el karaktert írtak neki. Pipa! Robert DeNiro beteg szerepet vállalt el, de bírtam a búráját, kemény tudott maradni a film színvonalához. Steven Seagalt sok éve nem tudtam semmiben komolyan venni, sőt filmjeit is elkerültem, ám most erre a B-kat filmre bizony visszatért, és újra láthattunk tőle egy viszonylag normális szerepet. Ebbe a fantasztikus közegbe még Michael Madsent bírtam volna elképzelni, de a stábra így sem lehet panaszunk. Rengeteg meztelenkedés helyet kapott benne, és mindezeket olyan színésznőktől láthattuk, mint Jessica Alba (haha), Lindsay Lohan és még pár kevésbé ismert csajos. Jessica Alba zsaru karakterét nem gondoltam volna, hogy működni fog, de elbírt vele, és hihető képsorokat véstek neki. Lindsay Lohan nem tartozik a kedvenceim közé, és szerencsére csak egy kisebb szerep erejéig láthattuk, amit még tudott kezelni. Michelle Rodriguez szintén beleillett a képbe, mint ahogyan Jeff Fahey, Cheech Marin, Don Johnson, Shea Whigham, és még sorolhatnám.

Mindezt $20 millából tették elénk, szép munka, ez nekem így 8/10 lett a végére, és biztos vagyok benne, hogy a DVD polcra feltevős. Még egyszer hangsúlyozom B-filmek terén tudott ennyit! Egy kis joke a végére: Machete egy olyan mexikói, akivel nem ajánlott szarakodni!

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .