Értékelés: Hang nélkül (A Quiet Place)

Világunkat látszólag sebezhetetlen, ragadozó lények foglalták el, melyek a legkisebb zajra is azonnal lecsapnak prédájukra, kíméletlen, halálos erővel. Egy leleményes családnak sikerült életben maradnia teljes csendben, úgy, hogy elnyomnak minden lehetséges zajt, ami a mindennapi életükkel jár. Egyik gyermekük már odaveszett a borzalomban, így a szülők és a két megmaradt gyermek a gyásztól sújtva küszködnek a túlélésért… és megpróbálnak minden lehetséges módon felkészülni egy újabb gyermek születésére…

Sci-fi vagy művészdráma? Egyes emberek számára ez ijesztően hangozhat, de ez nem az ő filmjük lesz. Gondolkodom egy ideje, hogy hová sorolnám a Hang nélkül-t, de nem jutok egyről a kettőre és talán nem is fontos. Bennem sok minden megfogalmazódott ebben a 90 percben, többek közt az is, hogy részben jó lett volna moziban látni, másrészt viszont tuti lett volna a teremben legalább egy ünneprontó, így örülök, hogy itthon néztem egy valamirevaló hangrendszerrel. Nagyon fontos a hangolás, és ezzel nyilván nem mondok újat, hiszen kulcsfontosságúak a Marco Beltrami által komponált zenék, amelyek "megszemélyesítik" a hangnélküliséget. Beltrami minden egyes zenéjét imádtam, jelenleg is ez dübörög a háttérben.

Idén az Örökség után a Hang nélkül is kellemes csalódást okozott, és tudom, hogy ez viszonylag ritka, ugyanakkor remélem, hogy a jövőben is kapunk hasonlóan EREDETI és feszültséggel teli horror-thrillereket. Az abszolút kedvenc jelenetek közé sorolnám a kádas részt, az ominózus lépcsős "mozzanatot", illetve a gabonatárolós részt is. Azt gondolom, hogy részemről a klasszikus slashelős horrorfilmek már a múltéi - már a legújabb Fűrész-film sem mozgatott meg. Örömmel tölt el, hogy John Krasinski ötlettel a kezében kezdett filmet forgatni, nem pedig az történt, ami a legtöbb esetben szokott: valakinek van egy rövidfilmre elegendő sztorija, amiből egészestéset csinál és kínlódik.

A rendező végig remekül érezte, hogy kell feszültséget kelteni - engem legalábbis már rögtön az elején a hidas jelenettel berántottak. Onnantól ültem a vonaton és próbáltam minél kevesebb zajt csapni, durván jól cibálták az idegszálaimat. Az is tetszett, hogy a lényt nem rejtegetik sokáig, már az első jelenetek egyikében láthatjuk, hiszen nem az ő származásán van a hangsúly, hanem a hangmentességen. Ebből kifolyólag alig van párbeszéd a filmben, amitől teljesen fölöslegesen tartottam, minden érthető volt ennyi monológgal is.

Mennyire remek érzés látni, hogy Emily Blunt és John Krasinski között milyen jól működik a kémia, és mondanám, hogy még csak meg sem kellett játszaniuk, hiszen a való életben házastársak, de ahogyan nő a nyomás, a színészi játékaik is egyre jobban elmélyülnek, egyre többet kapunk mindkettőjüktől. Zseniális! A három gyerekszínész sem lóg ki a sorból, végig és folyamatosan bíztam bennük és elhittem nekik azokat a borzalmakat, amelyeken gyerekfejjel keresztül kellett menniük a fennmaradásuk érdekében. Félelmetes belegondolni, hogy milyen lehet egy ilyen világban, éjjel-nappal rettegésben élni, családot alapítani és megvédeni annak tagjait.

Nekem megint hatalmas előnyöm volt azzal, hogy nem ismertem a történet részleteit és emlékeim szerint az előzetest sem láttam, egyszerűen csak megéreztem, hogy nekem ezt a filmet egyszer látnom kell. Ezáltal minden, de az égvilágon minden újként tudott hatni, csak feküdtem az ágyban és közben aggódtam a szereplőkért, velük együtt voltam csendben, tettem a számra a kezemet, amikor ők is így cselekedtek. Mit ne mondjak, tényleg nem várt dolgokat váltott ki belőlem a Hang nélkül, így nem is gondolkodom, megy rá a 9/10, mert egyedi és megérdemli. Szóval a kérdés, hogy jó voltál-e annak idején a csendkirályban?!

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

8 hozzászólás

  1. tomdenemcruise

    Én se ficeregtem a kanapén, nagyon odaszegezett, következetes és ötletes volt a történet. Következetes abban hogy a családot megismerve elmélyítse a nézőben a szorongást irántuk, ötletesség számtalan jelenetnél és ettől igazán jó ez a film. A zenéje megragadó, nagyban hozzájárul a végeredményhez. Nagyon tetszett.

  2. szaszika

    hát nem tudom kinek mi ebben a szuper meg zseniális, az alapszitu úgy ahogy van marhaság, a megoldások bugyuták, és tele logikai bakival, meg önellentmondással…ez egy ritka gyenge túlhypolt film…

    • A kijelentésed második felét fejtsd már ki kérlek, hogy megismerjük a te nézőpontodat is.

      • szaszika

        Pontosítsd a kérdésed kérlek..mire vagy kíváncsi?

  3. zsocso

    Nem volt rossz film, de engem például érdekelt volna az is, hogy hogyan kerültek a Földre, hogyan tudták legyőzni a katonaságot, légierőt stb. ? Egy olyan faj, amelyik inkább ösztönlény és ráadásul nem lát, hogyan tud eljutni egy másik bolygóra? Mert, hogy ürhajót nem épitettek az tuti. Vagy a katonaság hogy hogy nem tudta kiirtani őket, ha egy shotgun is elég a megölésükhöz? Gondolom az irónak sem voltak erre megfelelő válaszai, ezért inkább a könnyebb utat választotta és kihagyta ezeket a filmből.

    • szaszika

      Ahogy azt is, hogy egy szuperhallású idegen ellen, mért is nem vetettek be hang alapú fegyvereket?
      és ha ilyen jó a hallásuk, akkor az emberi szívverést vagy a légzés hangját mért is nem hallották?
      és ha a zaj (vízesés stb) bevált, akkor mért nem csaptak mindenhol zajt az emberek, gépek magnók berendezések használatával?
      és ha a vízesés elnyomta a hangokat, mért nem ott szült a nő? mért nem ott éltek?
      és mikor a kisgyerek bekapcsolt a rakétát, ami zenélt, mért gondolta az idegen hogy az emberi hang? és mért ment rá? és akkor az apa futásának a zaja mért nem csalt oda másik idegent?
      és minden mesterséges hangra rámozdulnak? (ha a rakétára igen) akkor mért nem kapcsoltak be egy csomó szirénát dudát magnót stb mindenhol..az elnyomta volna az emberi zajokat.

      stb stb
      úgy hülyeség ez a film ahogy van :)

      • zsocso

        Nekem is sok kérdés megfordult a fejemben, amikor a filmet néztem. Például az, hogy ennyi erővel egy aláaknázott mezőn beinditanak egy gyerek játékot a sok hülye alien meg rárohan. De jogos a felvetésed, hogy miért nem a vizparton laktak. Ami szerintem eladja valamennyire ezt a filmet az a drámai vonal. Az jól meg volt csinálva. Viszont az alap story eléggé logikátlan és értelmetlen. Ugye végig kivolt irva a filmben, hogy vajon mi lehet ennek a lénynek a gyengéje? Hát basszus attól nagyobb gyengeség, hogy nem lát nem is kell. Ezt simán kitudná játszani egy komolyabb katonaság.