Értékelés: Frászkarika (Fright Night)

FrászkarikaCharlie Brewster életében (Anton Yelchin) végre minden sínen van: a gimi krémjéhez tartozik, a legmenőbb csajjal jár. Annyira kúl arc, hogy még a legjobb barátját is szívatja. A bajok akkor kezdődnek, amikor Jerry (Colin Farrell) beköltözik a szomszédba. Jófej srácnak tűnik, de valami nem stimmel vele: senki, beleértve Charlie anyukáját (Toni Collette), sem vesz észre semmi különöset vele kapcsolatban. Néhány nagyon furcsa eset után, Charlie kétségtelen konklúzióra jut: Jerry egy vámpír, aki a szomszédok vérére áhítozik. Azonban a fiú sajnos senkit sem tud erről meggyőzni, így egyedül kell kitalálnia, hogyan szabaduljon meg a szörnyetegtől.

Craig Gillespie rendezett, akinek eddigi munkáival mindig összeakadt a bajszom, viszont a Frászkarika lenne az első kivétel. Sajnos moziban kimaradt, amit a 3D miatt annyira nem is bánok, és így legalább lehetett belőle egy feelinges szombat esti horror. A véres jeleneteknél biztos adott némi pluszt a fröcsögés a 3D, de egyébként fölöslegesnek tartom, mert teljesen jól szuperált a film hagyományos változatban is. Feldolgozás. Mivel az eredetit nem láttam, kérdezem én, megérte feldolgozni? Az első percek elteltével nem bíztam, hogy ebből bármi jó sülhet ki, de megtörtént a csoda. Először még jöttek a sulis tipikus tinis hülyeségekkel, de aztán azon kaptam magam, hogy eltűntek a klisék, és hé, helló, egy horrorfilm előtt ülök. Méghozzá abból is a fogyaszthatóbb, élvezhetőbb előtt. Nagyszerű azért, hogy manapság ilyet írhatok, mert általában ha valami rosszul kezdődik, esélytelen, hogy feljavul.

Megfogtak vele, hogy a vért sem sajnálták, tehát kellő helyen elegendő mennyiséget adagoltak belőle, és még a határt is ismerték. Apropó, ha már határok, akkor jöjjön pár sor a digitális effektekről. Ezzel sem került gondba, és tényleg olyan módon elevenítették meg a vámpírokat, hogy abszolút hihető volt számomra, egyedül annyi zavart minimálisan, hogy mutánssá tették a vámpírokat. Vagy az eredetiben is hasonló a szitu? Mondjuk, ez meg azért jó, mert nem tucat. Fene se tudja.

Anton Yelchinnek jól állt a szerep, és végre nem egy olyan fiatal színész, akinek évente jön egy rakat filmje. Megkajáltam tőle mindent, mondjuk előzetesen Colin Farrell miatt aggódtam, hogy mit kezd ezzel a szereppel, de állati jól hozta a szemétláda vámpírt. Igazi badass a csávó, amilyenek sokan csak szeretnének lenni vámpírként, de valahogy soha nem sikerül, viszont ő oda is pirít, amikor kell – ez különösen megfogott a karakterével kapcsolatban. David Tennant ugyancsak meglehetősen jól villantott, bár gondolom, hogy főként a Doctor Who rajongóknak adott még egy plusz faktort a jelenléte – így nekem is. Toni Collette már nem először szerepel Gillespie-filmben, és ő is egy olyan színésznő, aki elég sokféle talajon megállt már, szóval ezzel a figurával meg simán elboldogult.

Szóval az elején fürdetnek minket a klisékben, a vége felé pedig már a vérben. Horrorfilm, szóval ez nagyon rendben van, főleg hogy abszolút jó hangulatfaktort járt meg. Kicsit hezitáltam, hogy hét vagy nyolc legyen, de maradjunk inkább a 7/10-nél, de mindössze egy hajszál hiányzott a magasabb pontszámhoz. Az elmúlt évek egyik legjobb horror- és vámpíros filmje is egyben, mert nem féltek belecsapni a lecsóba. A stáblista pedig külön megéri ezt a mondatot, bár a Twilight-os utalásokra is érdemes figyelni.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

4 hozzászólás

  1. Anonymous

    Nem láttad az eredetit? Így tök felesleges kritikát írni…

  2. Örülök, hogy így gondolod. Én nem. Mi van akkor, ha nincs hozzá hangulatom, kedvem, időm? Üljek le, menjen a háttérbe és nézzek olyat, amihez nincs kedvem? Vagy esetleg azért ne nézzem meg a remake-et, mert nem láttam az eredetit, és az érdekel?

    Értem én, hogy jó lenne összehasonlítani, de nagyon nem is látom értelmét, mert 26 év az 26 év…

  3. Anonymous

    Nem kell hozzá látni az eredetit, nem feltétlenül áll abból egy kritika hogy összehasonlítsunk valamit valamivel.
    Ennek egy külön filmként is meg kell állnia a helyét és ezt megtette, nálam is 7/10.