Értékelés: Fantasztikus négyes (Fantastic Four)

A Marvel egyik legsikeresebb, legrégebben futó szuperhős-csapatának négy különcfőszereplője átsodródik egy alternatív univerzumba, és ott meghökkentő átalakuláson megy keresztül. Az életük visszavonhatatlanul megváltozik: először rá kell jönniük, mit kezdjenek különös, új erejükkel, azután meg kell tanulniuk, hogyan használják azt, végül össze kell fogniuk, hogy megmentsék a Földet egy egykori baráttól, aki mára ellenség lett.

Az odakint elbukott, és folyamatosan ekézett Fantasztikus négyes is pótlásra került a héten, de közel sem olyan szörnyű a végeredmény, mint azt odakintről sugallják. Mondjuk, Josh Trank rendezőt sem értem, hogy miért vágta maga alatt a fát, de valahol azért világos, hogy a Marvel nagyon bekorlátolhatta őt, és tök más végeredmény is kisülhetett volna ebből az elhamarkodott újragondolásból. Világos, hogy a tíz évvel ezelőtti nem volt egy matyó hímzés, de valahol akkor is korai volt még szerintem ez a reboot. Trank legutóbb az engem totálisan meggyőző Chronicle-t hozta, ami alapján azt a benyomást keltette, hogy jó szakember.

Fantasztikus négyes_02

Érdekes a helyzet, mert nem utálom ezt a rebootot, és teljesen azon a véleményen vagyok, amin a gyártó stúdió is, hogy a karakterekben van potenciál ezekkel a főszereplőkkel. Lehet itt jönni azzal, hogy Johnny Storm miért nem fehér bőrű, és hasonló baromságok, de ez engem egyetlen pillanatig sem érdekel/érdekelt. Eleve, aki nem borul le Michael B. Jordan eddigi alakításai előtt, az vagy vak, vagy baromi pocsékul méri fel a színészek képességeit. B. Jordan egy nagyszerű fiatal tehetség, ami ebből az alakításából is tökéletesen kiderül, bár ennél a filmnél úgy tűnt, mintha csak picit tette volna magát oda, de a végeredmény így is ütött.

Miles Tellerről szinte fölösleges is szót ejteni, nyilván Reed Richards szerepében is megállta a helyét, és szinte ugyanez a helyzet Kate Marával is, aki szintén egy nagyon képregényszerű karaktert tudhat magáénak. Jamie Bell kissé különálló egyén, de végül is csak egy csapatot alkotnak, ki pedig nem lógott. Toby Kebbell karakterére, Dr. Doomra viszont a képregények ismeretén kívül is totálisan kiakadtam. Mi a jó franc volt az a zölden foszforeszkáló izé, amit Doctor Doomnak nevezünk?! Mintha visszautaztunk volna pár évtizedet az időben. Legalábbis tök gagyi hatást keltett.

Fantasztikus négyes_01

Tetszett, hogy fiatalokkal éledt újjá a Fantasztikus négyes története, tehát ebben máris túlszárnyalta az előző próbálkozást. Összességében a képi világával sem volt gond, élvezhető, és megállta helyét, de a második feléhez eljutva kicsit úgy éreztem, mintha már én ezt láttam volna valahol. Ennek köszönhetően az órámat is nézegettem olykor, és ez borzasztó nagy negatívum valahol, főleg, ha belegondolok abba, hogy Trank szabad kezet kapva akár jobb munkát is kiadhatott volna a kezei közül. Talán egy szép napon, valami csoda folytán láthatjuk az ő verzióját is, de erre vajmi kevés esély van.

Néhány napot ültem ezen az értékelésen kedd óta, mert egyszerűen nem volt ingerenciám elkezdeni írni róla, pedig akkor frissen még valamivel jobb véleménnyel voltam. Óriási gondok nincsenek a filmmel, csupán lehetett volna kicsit izgalmasabb, de egy nyári popcorn mozinak így is simán megtette, mert annyira nem unatkoztam, hogy az káros legyen. Eredetileg egy halovány nyolcast gondoltam neki, most viszont azon tűnődöm, hogy a stabilan erős 7/10-et szívesebben osztom ki.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

8 hozzászólás

  1. Janosh

    Óriási gondok vannak ezzel a filmmel, lehetett volna sokkal izgalmasabb, még egy nyári popcorn mozinak sem teszi meg, mert annyira unatkoztam, hogy az káros volt az egészségemre. Eredetileg egy halovány négyest gondoltam neki, most viszont azon tűnődöm, hogy a stabilan erős 3/10-et szívesebben osztom ki :) :D :P

    • Kinek hogy. :) Nem lehet, hogy volt benned egyfajta utálat, amikor beültél, és hagytad, hogy behódoljon? :P

      • Janosh

        Sajnos nem érte meg. Spoilerveszély: Egy akció/sci-fi-től nem 2-3 perc akciót várok a végén, ami már nem is érdekelt akkorra, mert addigra érdektelenné vált számomra a film. Ami jó volt az az, ahogy bemutatták a baleset után az állapotukat. Erre felkaptam a fejem, de akkor meg ugrott a story egy évet (vagy ilyesmi) és jött a “na gyorsan legyen vége, mert elfogyott a 120 miliiós büdzsé”. Megnézni ezt a rengeteg karakter felvezetést, ami szerintem nem sikerült, meeert fel sem tudom idézni, hogy mit építgettek a filmen közel másfél órán át.

  2. zsocso

    Függő, nem a Marvel korlátozta Trank-et, hanem a Fox. A Marvelnek ehhez a filmhez semmi köze. Olyannyira, hogy már kb. 1 éve ki sem adtak F4 képregényt. Direkt azért, hogy ne reklámozzák ezzel is a filmet. Én megértem, hogy kinnt miért utáják a filmet és ezt a castingot. Nem is vitás, hogy külön nagy tehetség mind, de igy egyben nagyon messze vannak az F4-től. Reed Richards nem tinédzser, John Storm nem fekete, Susan Storm nem örökbefogadott lány, The Thing nem gatyátlan kődarab, Doom nem foszforeszkáló hacker stb. Ráadásul a mostani fiatal tehetségekből sikerült nekik egy antipatikus all star team-et összehozniuk. Miles Tellertől, Katie Maratól, B.Jordantól sokakat kiráz a hideg akármilyen jók is. Az egész projektben nem volt egy húzónév se, ráadásul teljesen felforgatták az alapanyagot. Akkor mégis mitől várták a sikert? Arra alapoztak, hogy a birka nép úgyis megnéz minden szart? Ugyanezt érzem az új Hitmannél és a női Ghostbustersnél is. Hát most az F4-el rácsesztek.

  3. Én úgy éreztem hogy a film közepéből hiányzik kb. fél óra vagy több. Kár érte…

    • Kisebb bajok voltak csak, és a negatív kampányt sem kellett volna tolni…

      • zsocso

        De szerintem nagyon kellett. Nem is a film miatt, hanem azért hogy a stúdiók kicsit visszavegyenek az arcukból.