Értékelés: District 9

District 9Igaz szeptember 24. már nem most volt, de megpróbálom róla összeszedni gondolataimat. Az idegenek űrhajója jó ideje Johannesburg felett vesztegel, de nem történik semmi, az emberek alig várták, hogy kapcsolatba lépjenek velük, ám ez nem úgy valósul meg, ahogy ők elképzelték, és a két faj között feszültté válik a helyzet. Az állam és az MNU ideiglenes szálláshelyeket alakított ki, de ez a terület mára már földi ember számára nem ajánlott, elzárt terület, ugyanis jobban hasonlít egy szemétdombra vagy lepratelepre, mintsem lakóhelyre. Az idegenek állatokhoz hasonló módon kezdenek viselkedni, és a körülöttük élő emberek nem akarják, hogy itt éljenek továbbra is. Senki nem tudja, miért nem mennek el, vagy miért nem tesz semmit a kormány? A háború veszélye is fenyeget, amikor az MNU úgy dönt, áttelepíti őket a tiltott zónából egy külvárosi területre elszabadul a pokol.

Peter Jackson producerkedett a film a felett, az ő nevével harangozták be. A rendező Neill Blomkamp, akinek jóformán ez az első említésre méltó filmje, és azt kell, mondjam tetszett, amit művelt, kicsit egyedi és kicsit rossz belegondolni, mi van, ha a jövőben ilyen helyzet alakulna ki valahol? Na, jó ezt annyira nem kell komolyan venni, de semmi sem lehetetlen. Tetszett továbbá, hogy nem nagy sztárokat foglalkoztatott, hanem viszonylag ismeretlen színészeket láthatunk a filmben. A főszereplő, Sharlto Copley játéka teljesen korrekt volt, illett a rá ruházott szerep a teljes meglepetés hatásával hatott rám, örülök, hogy őt találták meg a szerepre.

Egész jól szerepelt a mozi-kasszáknál, de remélem, nem nagyon akarnak se folytatást, se előzményt csinálni, ugyanis ez így rendben volt és félő, hogy a további részek rontanák ennek minőségét. Viszont, ha a bevételeket nézzük, Amerikában $155 millió, míg a világ többi részén további $83 millióval toldja meg az összbevételeket, szóval egyáltalán nem lepődnék meg egy esetleges következő rész bejelentésén, főleg, hogy a film viszonylag kicsi, $30 milliós költségvetésből készült el.

Műfaját tekintve áldokumentumfilm, az eleje kissé nehezen indul be, de nem kell megijedni, a közepétől egész korrekt akciófilmet kapunk. Nincs benne tömény pusztítás, de amennyi harcot belefoglaltak az pont elegendő. A reklámoknak köszönhetően volt elvárásom a filmmel kapcsolatban, és nem csalódtam a filmbe, a jövőben még tuti újranézem. Részemről kaphat egy erős 8/10-et, mert hát manapság a sok unalmas ilyesfajta jellegű filmek közül kiemelkedik egyediségével és megvalósításával. Aminek még örülök, hogy nem kapott magyar címet, ezért tényleg grat.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .