Értékelés: Croodék (The Croods)

CroodékCroodék igazi modern család. Abban az ősi, elfeledett korban élnek, amikor a természet még kísérletező szakaszában van: fura lények és növények veszi körül vagy próbálják megenni őket, és ők nem hagyják magukat. Sokáig nem dugják ki az orrukat a barlangjukból, de egy szerencsétlen baleset következtében kénytelenek előjönni, és attól kezdve számukra csupa kaland, meglepetés és váratlanul felbukkanó húsevő az élet. Azután találkoznak egy fiatalemberrel, aki született kísérletező. Ráadásul megtetszik neki a család kamaszlánya - és vele együtt szeretné felfedezni ezt a folyton fejlődő, ismeretlen, de nagyon érdekes világot.

Az elmúlt néhány év során kevés a nézhető, és még kevesebb igazán eredeti animációs filmmel találkoztunk, ezért teljesen jogosan voltak kételyeim a Croodékkal szemben. DreamWorks ide vagy oda, ők is okoztak már csalódást, ám ezúttal másként alakult ez a mesés történet. Még a rendezőpáros (Kirk De Micco, Chris Sanders) sem volt garancia semmire, bár utóbbi jelenléte kimondottan pozitívumként hat, de Kirkkel szemben jogosan bizalmatlankodtam. A legtöbb esetben a készítők leleményessége teszi nagyszerűvé az adott jelenetet, emiatt is vagyok teljesen meglepve, hogy ebből a témából mennyi mindent kihoztak.

Végre egy animációs film, amiben vannak új poénok, és nem a már ezerszer bejáratottakkal fárasztanak. Animációját tekintve kellemes látvány tárul elénk, de nem kiemelkedően szép, mégis tud helyenként gyönyörű lenni. Kreatívan álmodták vászonra magát az őskort, az akkori világot, és annak ezerszínű különféle lakóit. Több alkalommal az Avatar jutott eszembe, hiszen abban vonultattak fel megannyi nem evilági teremtményt - amolyan egyik állat keresztezett változatát a másikkal. És legalább ügyeltek arra, hogy ne teljesen agyatlanul űzzék ezt a mixelést, így még simán befogadhatók a filmben megjelenő állatok és lények.

Az ősembereink kifejezetten kedvelhető pofák, akik ontják magukból a poénokat, és közben sejtésük sincs róla, hogy ezt így visszanézni 'ebből a korból' mennyire mulatságos. A hét főszereplő karakterét nem nagyolták el, de még csak a felszínesség szó sem való ide, ugyanis annyira belopták magukat a szívembe e másfél óra során, hogy ihaj. Együtt éreztem velük, meghatódtam, nevettem, kalandban részesültem, és még sorolhatnám. Egy szó, mint száz, valahogy ettől nem kéne lejjebb adni a moziba érkező animációs filmeknek. Csakhogy sokszor kényszerfolytatásokkal van dolgunk, amelyek elkészítéséhez alkalmatlan háttérrel állnak neki. Újra hangsúlyozom, hogy a Croodék nagyon is eredeti, és legalább ennyire remélem, hogy nem akarják folytatni, mert a csúcson kell abbahagyni.

A szinkronról írnék még néhány sort, ami ugyancsak fantasztikus poénforrás, és remek fordításokkal találkozhatunk benne, amelyek megágyaznak a jó hangulatnak. Bár azért egy vágási hiba becsúszott, amit nem értek hogyan, de megpróbálom gyorsan elfelejteni ezt a bakit.

3D? Mégis mi a fészkes fenének? Tökéletes élvezetet nyújt a sima verzió is, és közben nincs kényszerérzete az embernek, de ebbe nem mennék bele bővebben, hiszen ismeritek a véleményem a 3D-ről. Ritkán persze jó, és itt is tisztán látszott, hogy mely jeleneteket szánták 3D-snek, azonban kétlem, hogy annyival többet adott volna hozzá a filmélményhez, ha pedig nem erről beszélünk, akkor igazából nincs is miről.

Az animátorok két jelenet során is bepróbálkoztak, hogy az Emma Stone által hangolt őslány, Eep haját megpróbálják úgy lobogtatni, mint ahogyan a Pixarék Meridáét - hát, gondolom, mondanom is fölösleges, hogy instant kudarc lett belőle. De legalább nem erőltették tovább, hagyták, mert ami nem megy, azzal így kell tenni.

Az előzetes alapján jóval oktondibb, butább filmet vártam, és bevallom őszintén, hogy ezt most jó irányba néztem be. Abszolút kellemes mozi élmény, és a felénél még azt mondtam, hogy szépen belőtték maguknak a hetes szintet, de az utolsó félórában annyira jó célt tűztek ki maguk elé, mitöbb a karakterek fejlődését se feledjük, vagyis folyamatosan ért egyik meglepetés után a másik. Ez szintén nem megszokott, viszont első körben egy erősebb 8/10-nél kötöttem ki, és ez bizony mozit kíván, ha szimpatikusnak találod az eddig leírtakat.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .