Értékelés: Cloverfield Lane 10 (10 Cloverfield Lane)

Egy nő egy szörnyű baleset után egy pincében tér magához, és attól fél, hogy elrabolták. "Fogvatartója", aki fel van készülve a világvégére, azt állítja, hogy megmentette a nő életét, mivel borzalmas támadás érte a Földet, és emiatt a külvilág már lakhatatlan…

A Cloverfield Lane 10 konkrétan a semmiből bukkant elő évelején, és az a helyzet, hogy a cím jelen esetben semmit sem jelent. Nem, ez nem a Cloverfield folytatása, és ez egy teljesen más végkimenetelű alkotás, amit hirtelen leginkább a művészfilmek közé tudnék besorolni. Ahogyan az anyafilmet, ezt sem hagyhattam ki moziban, és az a helyzet, hogy összességében elégedett vagyok a végeredménnyel. Dan Trachtenberg rendezésén érezhető, hogy első nagyjátékfilmről van szó, így előfordulnak rutintalanságból eredő apróbb problémák, de meg kell hagyni, hogy elég egyedire sikerült ez a nem folytatás.

Cloverfield Lane 10_01

Az az érzésem, hogy volt egy igazán jó alapötletük, amit a rendezőnek nem igazán sikerült teljes egészében kordában tartania - vagy csak én mondtam be az unalmast. A lényeg, hogy nagyjából a közepe felé nem tudták elkerülni a kisebb hullámvölgyeket, amikor valamennyire belassulnak az események, és sehová sem haladunk. Mentségére szóljon a filmnek, hogy sem előtte, sem pedig után nincs ilyen jellegű probléma. Mindeközben a nézőt kétségek között tartják, ezt az érzést pedig a színészi játékok még tovább fokozzák. Értékelendő tehát, hogy nem csak muszájból forgattak valamit, aminek a címében szerepel a Cloverfield szó, hanem koncepció is került mögé, és valódi színészekkel akart dolgozni a stáb.

Ez utóbbit úgy értem, hogy rengeteg múlott Mary Elizabeth Winstead, John Goodman és John Gallagher Jr. játékán. Eleinte Mary Elizabeth Winsteadet simán lecseréltem volna Bryce Dallas Howardra, de ahogyan megismerjük a történetét, és a jövőképét, egyre inkább megkedveltem. Ráadásul érdekes eyecandy ő a filmben, aki nem konkrétan az a mutatós cicababa alkat, mégis van mit nézni rajta. Egyébként annyira szépen odatette magát színészileg is, hogy abszolút nem kételkedtem semmiben - mindent eladott nekem egy az egyben úgy, ahogy a film készítői azt kitalálták. John Goodman egy elég nívós figurát kelt életre, aki tudja, mi fán teremnek a dolgok. Olykor ijesztő, olykor pedig apafigura. Hozzájuk képest John Gallagher Jr. csak úgy megbújik a háttérben, de rá sem lehet panaszunk.

Cloverfield Lane 10_02

Nagyon szerettem, ahogyan a szereplők élni próbálnak, de közben ők is kételyek között vergődtek, mint hal a szatyorban. Ki is akarnak jutni, de ott van a dilemma, hogyha meglépik, akkor túlélik, vagy belehalnak a kinti légkör körülményeibe. A bunkerrel könnyen meggyőztek, rohadt jól felvolt építve. Gondosan megmunkált, részleteiben gazdag, és mindenre van megoldás. Ha valaha várni kellene a világvégét, ez egy optimális helynek tűnik. Az alapterülete nem túl nagy, mégis annyi lehetőség rejlett benne, és épp emiatt nevezem kreatív filmnek a Cloverfield Lane 10-et. Talán még filmzene fronton gyúrhattak volna rajta egy keveset, hogy még brutálisabb, apokaliptikusabb legyen a hangulat.

Anno moziban a Cloverfield tényleg jobban megvett, ez a film viszont más, másképp kell nézni, másképp szórakoztat, de összességében azért kicsit elmarad az eredetitől. Sajnálom, hogy ott a közepén nem tudtak mihez kezdeni azzal a kisebb hullámvölggyel, de azt leszámítva bejöttek a látottak. Egyértelműen nem tudom mindenkinek ajánlani, pedig nem horrorfilmről beszélünk, mert a végét leszámítva alig van benne durvulás. Nyilván itt most nem vettem számításba a pszicho részét a gépezetnek. Egy 8/10 elfér rá, és szeretnék még több hasonlóan kreatív filmmel találkozni.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .