Értékelés: Az élet fája (The Tree of Life)

Az élet fájaÖccsének korai halálának évfordulóján Jack O'Brien (a kétszeres Oscar-díjas Sean Penn), a modern világ rohanásába belefásult építész visszagondol sorsfordító gyermekkorára, azokra a texasi kisvárosban töltött évekre, mikor elveszítette ártatlanságát, angyali édesanyjához (Jessica Chastain) és szigorú édesapjához (a kétszeres Oscar-jelölt Brad Pitt) fűződő kapcsolata pedig örökre megváltozott. Az emlékek felidézése közben talán nem csupán a saját, de az egész emberiség helyét is megtalálja az univerzumban.

Már az első pillanattól kétség sem fért ahhoz, hogy ez a film konkrétan olyan lesz, hogy vagy megérint, és napokig ez kavarog majd a fejemben, vagy semmi hatást nem vált ki. Szerencsére előbbi valósult meg, és már rögtön az elején leszögezném, hogy művész-, és rétegfilm, abból is a komolyabb fajából. Nagy szerepet játszik benne a természet, sok dolgot ezzel kívánnak ábrázolni, és a rendező, Terrence Malick nagyon szabadjára engedi a nézőt. Most vagy az van, hogy Malick okosnak hiszi magát, vagy a nézőkbe táplál annyi bizalmat, és hiszi, hogy mindenki meg fogja érteni mit is akar éppen. Nagyrészt sikerült megértenem, felfogtam a lényegét, de olykor nem ártott volna, ha kerülnek bele egy kicsit biztosabb támpontok.

Malick durván játszadozik a színekkel, de olyan módon, ahogyan én még korábban senkit nem láttam. Konkrétan vannak a filmnek olyan részei, hogy csak absztrakt formák rajzolódnak, alatta pedig szól a zene, ami durván megérint közben. Gyönyörű képei vannak, és nem egy elkapkodott iparos munkáról van szó. Néha abszolút olyan érzésem támadt, mintha egy brutálisan jól fényképezett természetfilmet néznék, ami nyomokban szereplőket is tartalmaz. Valójában hatalmas értékekkel bír a film, és van mondanivalója is, a tanulságokról már ne is beszéljünk, de ha valakinek lejött a végső tengerpartos jelenet, az légyszi árulja el, hogy ott mi a fene történt.

A természetre még picit visszatérnék, ugyanis azzal szimbolizálnak dolgokat, és bámulatos, ahogy bemutatják a teremtéstörténetet, az evolúciót… tényleg nagyon sok minden össze van gyűjtve ebben a filmben.

Két idősíkon zajlanak az események, mégis csodás összhangban vannak egymással, és a zene is tökéletes szinkronba kerül az éppen elénk vetített képsorokkal, amit az olykor felbukkanó szereplőkkel még tudnak fokozni. Helyenként lényegében olyan, mint egy nagy impresszionista festmény, hiszen gondoljunk csak bele, ahogyan az épületeken játszanak a napsugarakkal, vagy ahogyan magukat a modernkori épületeket közelítik meg, bár a régi időből az a bizonyos házban biciklizős barlangszerű helyen rögzített képkocka is eléggé megragadt bennem. Kár érte, hogy 1-2 helyen szimplán elkapkodottan vágták meg.

A gyereknevelés kicsit más volt akkoriban, és sokkal lazább, stressz-mentesebb életet éltek – szívesen élnék egy ilyen régi világban, persze anélkül, hogy tudnám a jelenlegi létezését. Akarom mondani ezzel a mondatommal, hogy lehet, hogy mai szemmel durvábbnak tűnik, de nem is úgy nézett ki a tizenéves korosztály, mint napjainkban – mindezt mellesleg nagyszerűen ábrázolták. Úgy rakták elénk, hogy akadt mondanivalója, sőt súlya is, mindeközben a nevelés nagy kérdéseit kegyetlenül jól boncolgatta.

Sean Penn nagyon keveset szerepel, és kicsit sajnálom, hogy csak ennyi szerep jutott neki, olyan kisemmizve érzem őt emiatt, persze maga a játéka az profi, milyen más lenne? Csak épp kevés valójában a jelenléte. Az előbb leírtak fényében Jessica Chastain és Brad Pitt nagyobb szerepet kaphattak, főleg ők vannak jelen, főleg körülöttük zajlanak a történések. Lenyűgöző párt alakítanak, akik között világosan körvonalazódnak a néhai feszültségek, de közben mégis boldogan élnek egymás mellett. Jessica Chastain bámulatosan néz ki amellett, hogy továbbra is nagyszerű tehetségnek tartom, aki egyszer még alakít Oscar-díjra méltó módon is, ha ezen a vonalon folytatja pályafutását. Itt most ez nem jött össze, és nem a játékával volt gond, hanem egyszerűen ez a szerep nem nyúlt le olyan mélységekbe, mint idei vetélytársai. Ugyanez a helyzet Brad Pitt-tel is, tényleg szép alakítást láthatunk tőle, és a szerep is feküdt neki. Egyszer meg nem fordult a fejembe, hogy nem illik rá, csak egyszerűen nem Oscar-közeli alakításról van szó. A Pénzcsinálóban nagyobbat alakítana? Fene se tudja, de a hétvégén bizony kiderítem.

Összességében egy nagy bajom van a filmmel. Csodás két és fél óra, kétségtelen, de nekem összességében nem állt össze egy bizonyos szerkezetre. Teljesen olyan, mintha hiányozna a belső váza, vagy csak annyira halvány, hogy nem, vagy alig látszik. Emiatt 8/10-et mondanék rá, abból viszont a gyengébbet, mert mondjuk a Melankólia jobban megérintett.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

18 hozzászólás

  1. Anonymous

    ha ez segít… :D

    “a gyerekkor végének, majd a nap kihunyásának és az élet elpusztulásának ugyancsak félelmetes képei után olyan azonosíthatatlan helyszínekre kerülünk, ahol megszűnt az idő. Az idő megszűnése azonban nem a létezők mozgásának banális megfagyását (a film mozgásának megállítását) jelenti, hanem a minden időben meghatározott létezőnek egyszerre, időbeli korlátok nélküli egymás mellettiségét – ezért láthatjuk együtt a felnőtt és a gyerek Jacket vagy a rég halott testvért a még mindig fiatal szülőkkel. “

    én nagyon nehéz filmnek tartom, nem is mertem ajánlani a saját korosztályomnak. rövidre vágva, beszabehu mire a végére értem..de vhol megnyugtató, h vannak a világban olyanok, akikben ugyanazok a gondolatok fogantak meg, mint bennem, még akkor is, ha nem vagyunk azonos neműek

  2. Hm. Hát ez egy érdekes elmélet, bár azóta már rájöttem, hogy nem szabad ennél a filmnél válaszokat keresni, mert csak falakba ütközik az ember, és mindenképpen a lassan érős kategória.

    Yap, ezzel a korosztályos dologgal abszolút egyetértek :) Ha szabad kérdeznem, mennyi idős vagy? Fiú, lány? Honnan az idézet?

    btw köszi.

  3. Köszi :)

    Hm, akkor nagyjából annyi idős vagy, mint én. Amúgy igen, már jó néhány nap eltelt azóta, hogy láttam, de majd mindenképpen DVD-n beszerzős lesz egy akcióban :)

  4. (ugyanaz vagyok, aki korábban írt, csak társítottam magamnak egy beazonosíthatóbb nevet:D)
    nekem jó pár nap eltelt megtekintés előtt (kb 1 hét) mire rászántam magam, h megnézzem..főleg amiért pont azokat a gondolatokat váltotta ki, amikre számítottam, de ez :D

    “a baj ott kezdődik, h a magyar moziba járók túlnyomó (mondjuk 90? %-a) erre még (nagyon-nagyon-nagyon) nincs felkészülve!
    Kezdve azzal, h ha vmi, ez rohadtul próbára teszi az ember türelmét – még az enyémet is.
    2óra 13 perc. Ami nem lenne gáz, csak olyan gondolatokat, megfoghatatlan dolgokat vittek vászonra, h nem biztos, h ezt egy film elbírja.. vagy inkább a néző.”
    anno még azt is megjegyeztem, h én szeretem Sean Pennt, de ha bármilyen díjat mernek dobni EZÉRT, soha többet nem figyelek semmiféle díjátadót, de még utána sem fogok olvasni.

    Melancholiat ehhez képest egy könnyű popcornmozinak vélem, pedig azt sem volt egyszerű végignézni.. :)

  5. Vettem :)
    Mármint mi? Jó pár nap eltelt a megtekintés előtt, mire rászántad magad, hogy megnézd, de mit? :)

    Még? Sose lesz. Van egy réteg, akiknek ez bejön, és ennyi. A többiekkel sajnos nincs mit tenni, bár ők meg valószínűleg a popcorn mozikat nem kedvelik, de lehet valaki épp mindenevő is (like me).

    Igen, ez így igaz, tényleg kellett kitartás hozzá, de csak egy darabig, mert utána magával ragadott. Ja, erre céloztam feljebb, hogy adhatott volna a rendező támpontokat… Hát az vicces lenne, ha Penn kapna jelölést/díjat, Pitt meg sehol :D

    Hát azért az sem egy egyszerű film, bár az sokkalta depresszívebb. Azt viszont nem fogom újranézni…

  6. néha hülyén fogalmazok (ezért se megyek írónak, vagy bloggernek:D pedig itt-ott mégis hiányolják a firkálmányaimat) szóval annyi a lényeg, isten bocsássa lelkem, nem moziban néztem, letöltöttem, de kb 1 hétig figyelt a mappában, mire rászántam magam Tree of Life-ra :)
    mindenevő vagyok én is, filmeken nőttem fel, videótékánk is volt (Isten nyugosztalja) ezért is van az, h sokmindenre nyitott vagyok, mégsem érzem, h 2011 a hú de kimagasló filmek éve lenne. (de majd jövőre :)) )

    Penn-nel ugynaaz a baj, mint Meryl Streeppel, őt is szeretem, de bármit csinál, mindig jelölik :D bocs a kifejezésért, de magamhoz nyúlok, ha Penn barátunkat ezért tényleg jelölik bármire.
    Melancholiát én sem fogom, ahogy írod, pont azért nem, mert depresszív, én meg jobbszeretek pozitívabb dolgokon töprengeni (lásd: inception) de nem akarom szanaszét offolni a Tree of Life részleget, pardon :)

  7. Értettem én :) az hogy hol nézed, saját dolgod, mindenkinek saját dolga. Ha cam, akkor cam. Ha DVD, akkor DVD, ha meg mozi, akkor mozi… és itt most nem kell azzal jönni senkinek, h nincs pénze mozira, mert akkor meg várólista és hopp, problem solved. :D

    Ne is mondd a 2011-et. Épp szenvedek a top10-el, mert nem találok bele olyan értelmes filmeket, amik nem csihi-puhi vagy akciófilm :D Nade ez még coming soon :)

    Tényleg csúnya lenne, ha kapna bármiféle jelölést, és még egyszer írom (nem neked, te már tudod), hogy jó-jó, csak kevés. Mondjuk ha van cameo-Oscar, akkor mehet :D Na igen. Inception az film. Fel van építve és bla. Lehet töprengeni, gondolkodni, sőt még jegyzetelni is. Oh, de rendes vagy ezzel az offal :D engedély megadva, volt szó a filmről is :)

    Amúgymeg, ha gondolod, küldj egy mailt, ha érdekel egy vicc, de ide nem írom le.

  8. ohh kérem, ne vicceljünk, camos dolgoktól mentsen meg a Jóisten:D inkább várok fél évet..Tree of life-fal is az volt, h na majd moziban, csak akivel mentem volna, megszakadt a kapcsolat, egyedül meg nem egyszer voltam már moziban, de nem poén.. így maradt a letöltés. Pénz lenne rá, csak embereket toborozni, szinte lehetetlen, pont emiatt a rohanó világ miatt :) e valóban, amit nagyon meg akar nézni az ember, arra úgy is beül.

    Ciki lenne, ha filmes bloggernek én próbálnék filmet ajánlani, mert tuti h 10-ből 9-re azt mondod, h láttad, szóval bele se kezdek :D de átérzem a problémát, erre a top10-es dologra reagáltam is twitteren, h nekem is nehéz lesz összerakni, 4-nél megakadtam

    Tree of Life-ra visszatérve, anno azt is mondtam rá, h remek vitaindító téma lehetne, de ahhoz meg kéne néznem még1x, viszont tényleg nem olyan, mint egy LOTR, TDK vagy Incepion, amiket akár havonta, önmagam “megerőszakolása” nélkül (avagy anélkül, h órákig győzködném magam) meg tudnék nézni.
    Múltkor azon gondolkodtam, h ha noname szereplők lettek volna benne, sehol egy Brad, rászántam-é volna magamat? sose derül ki…

    nehézségek árán, de ment levél:D

  9. BrM

    sziasztok.

    Végig olvasva kis irományotok nagy részét nekem nagyon az jön le, ami már függő esetében nem először, hogy csak azért mert blogot csinál totál felé helyezi magát az átlag nézőnek( és ezzel elég erősen le is nézi őket).
    És ez most független attól, hogy ez a film kinek jön be vagy kinek nem. Én pl közel se voltam tőle elájulva szép operatőri munka jó zenékkel frankó kis természetfilm lenne de abból is a koppintós fajta(ha érdekel mire gondolok itt majd kifejtem). Talán fele ilyen műsoridővel még azt mondom.
    DE visszatérve az alapdologra amit kifogásolok 1-2 példa.
    -PL nem való a saját korosztályodnak. Miért is? azért 1ikőtök sem a kis tini kategória már h ne tudná megérteni amit mondani akarnak a filmmel tehát megsúgom h nem csak nektek sikerülhet ez :)
    -Az meg h az emberek nagy része nem ilyen filmekre jár szívesen miért baj? a mai világba örül a nép ha kikapcsolódhat 1 kicsit és szórakozni jár és valljuk be nem ezek a filmek adják azt a fajta élményt amire 1 kemény hét után az átlag embernek szüksége van( Persze megvan a filmeknek az értéke nem ezt vitatom félreértés ne essék.), de ettől ő miért rosszabb, gyengébb, butább mint te vagy te?? én ezt nem értem.
    -“”a baj ott kezdődik, h a magyar moziba járók túlnyomó (mondjuk 90? %-a) erre még (nagyon-nagyon-nagyon) nincs felkészülve!” Ez a mondat is tökéletes példája az előbb leírtaknak csak ti “kiválasztottak vagytok felkészülve és érthetitek meg ezt??( szerintem nem felkészülve nincs max nem erre van szüksége adott esetben.)
    És akkor még sorolhatnám tovább csak ebből a blogból, de elővehetnék pár régebbi értékelést is. Tudom Ti szakmabeliek mindenhez jobban értetek filmek terén és ha egy filmet már magasabb szinteken lepontoztak attól nem igazán illik eltérni itt sem, de kérem szépen mindezt lehet úgy is h nem 10 méterrel az átlag emberek szintje felett lebegsz.
    Remélem nem volt sértő, próbáltam finom lenni de 1 ideje szúrja már a csőröm ez a téma ezért most hangot is adtam neki.
    Kellemes ünnepeket :)

    Üdv BrM

  10. Brm

    Te tudod a legjobban, hogy ez nem így van, lehet hogy kétértelműre sikeredett 1-1 mondat, de nem tartom magam okosnak, csak egy mozibajárónak, aki azt csinálja, amit szeret.

    Én meg azt súgom meg, h a filmnek nem minden részét értettem meg. Ugyanis a rendezőről köztudott, hogy ilyen szellemben csinálja filmjeit… vannak olyan dolgok, amikre nem érdemes magyarázatot keresni, illetve nem érdemes belemerülni, mert totál káosszá nőheti ki magát.

    Így van, a manapság mozibajárók azért mennek moziba, hogy akciót lássanak, nevessenek, popcornfilmeket nézzenek. Viszont van egy olyan réteg is, akinek bejönnek az erősebb drámák. Nincs ezzel baj. Nem vagyunk egyformák. Másfajta ‘szórakozás’ ez, amolyan nem is tudom hogy tudnám leírni úgy, hogy érthető és ne félreérthető legyen. Tehát, magamból kiindulva szeretem a drámák jó részét, de például, akinek ez kínzó, nekem a közel-keleti témájú filmek okoznak kínlódást. Gondolok én az ilyen arab terroristás robbantgatós cuccokra, amikkel nem tudok mit kezdeni…. Jogos a kérdés, hogy akkor miért ülök le eléjük? Biztos én vagyok a hülye, de várom a messiást, hogy egyszer változtatnak valami olyat rajta, amivel megfognak, és zseniálisnak találom. Erre még várni kell.

    Senki nem buta, én ilyet nem mondtam, sőt hangsúlyozom, én sem tartom magam okosnak… Van ami átjön, és ami nem. Illetve mi van olyankor, ha ennek a felét félreértettem, mert a rendező tök mást akart, mint ami nekem lejött? Erre írom, hogy a “Malick okosnak hiszi magát, vagy a nézőkbe táplál annyi bizalmat, és hiszi, hogy mindenki meg fogja érteni mit is akar éppen.”.

    Neeeem, szakmabeli? Akkor lennék szakmabeli, ha ott ülnék az akadémián, vagy valamelyik ilyesmi szervezet tagja lennék. Oké, valamennyire igen, szakmabeli, de te épp annyit jársz moziba, mint én (mivel együtt nézünk minden filmet), szóval akkor te is lehetsz szakmabeli ezzel az erővel. Elmegyek egy filmre, és leírom ide, amit láttam, ami tetszett, ami megfogott, és ami nem, amit utáltam, stb.

    Ez a pontozásos dolog úgy működik, hogy ami tetszik, arra jó pontot adok, ami nem, arra pedig nem. Vegyük példának a Tintin kalandjait… odakint el vannak tőle alélva… szerintem meg… nem sok mindent ér. Csizmás ugyanez, és még sorolhatnám. Az meg egy dolog, hogy ha jelölnek valamire egy filmet, akkor érdeklődést mutatok iránta. Azzal az van, hogy hiába jelölnek mondjuk egy színészt belőle, h hű de zsír, ha maga a film egy szar, attól még nem kap sok pontot, csak elismertté válik vele egy színész.

    Mondom, én nem lebegek sehol, ezt az imént beszéltük meg (élőben), és ezt már szerintem többször kifejtettem, hogy lehet félreérteni, de aki igazán ismer, az tudja, hogy egyáltalán nem lebegek én senki felett. :)

    Jól tetted. Köszi, viszont.

  11. Brm:

    Újraolvasva a kritikát, rögtön az elején írom, h rétegfilm csak úgy mellesleg :) A komment pedig egy-egy embernek szól, de attól én még nem minősítek senkit, miért is tenném? Hiszen 99,9%-ban olyasvalaki kommentel, akit nem ismerek személyesen, akkor meg milyen alapon? :)

  12. BrM

    függö:

    “A komment pedig egy-egy embernek szól, de attól én még nem minősítek senkit, miért is tenném? Hiszen 99,9%-ban olyasvalaki kommentel, akit nem ismerek személyesen, akkor meg milyen alapon? :) “

    Igen ugyan ezek a kérdések merültek fel bennem is ami miatt megírtam ezt a “mini” kommentet :D h milyen alapon. Jó itt megmagyarázol néhány dolgot, de ez az én észrevételeimen nem változtat.
    Ismerlek, tudom, hogy milyen ember vagy és nem olyan mint amit írtam h néha le lehet vonni a megnyilvánulásokból. De éppen ezért is mondom( mint ahogy délután már mondtam is live-ba), mert lehet más embernek is ez jön le 1-1 kritikát olvasva és ő nem tudja h ki van mögötte.
    Nem bántásnak szántam, meg nem is akarok beleszólni h mit h csinálj. Csupán 1 vélemény volt azt meg nem szeretem magamba tartani :)
    a példáidról csak annyit, h nem arról volt szó mi tetszik mi nem az a szuverén döntése mindenkinek. Pl a tintin azért hülye példa mert nem dráma nem művészfilm én meg azokról beszéltem.
    Azt meg h leírtad rétegfilm ez igaz is. 1et is értek vele pont azzal volt a bajom mikor a rétegfilm kifejezést úgy jelenítetted meg h: a te korosztályod nagy része nem érti meg vagy a moziba járók nincsenek erre felkészülve. remélem érzed a különbséget :)
    Pont erre gondoltam a fellengzősséggel!
    DE szerintem átrágtuk a témát.
    Üdv&PeACE :D

  13. Tudom, és köszi, de én meg ezt a választ úgymond ‘nem neked írtam’, hanem azoknak, akik esetleg olvassák, és hasonlóan látják kívülről a dolgokat, hogy megértsék, nem az van :)

    Hm. Vágom. Most nem jut eszembe nagy hirtelen példa, de azért akad bőven olyan, amit a kintiek zabálnak, én meg nem, és persze akad olyan is, amint ők is meg én is szeretek, és nem azért mert díjakra esélyes, hanem mert szeretem a fesztiválos filmeket.

    Tudtommal a felkészülve-t blady írta, én csak reagálta rá :)

    Áthát :D
    Písz van, üdv meg majd du :D

  14. BrM

    “Még? Sose lesz.” De a reakciód azért elég 1értelmű volt :P :D

  15. eljutott ide is, h kellene reagálni némi felvetésre, és reagálok is, mert nem szeretem, ha nyitott kérdések maradnak :D
    én ezt nem sértésnek szántam, ha megbántottam vele bárkit is, ne haragudjon.
    Szoktam egy bizonyos helyre írkálni én is néhány filmajánlót, és ott is eléggé megoszlik az olvasóközönség a 17 évesektől egészen a 40 évesekig. Az, h vki nincs felkészülve rá, pontosan úgy értendő, h 1-2 óra elteltével elveszti az ember a türelmét, nem figyel oda, nem jön le a lényeg és csuklóból leszarozza. Ismerek ilyen embert is, csak azért jegyeztem meg. Meg alapvetően nem vagyunk egyformák, nem tudhatom ki milyen filmeket szeret, mitől kapcsol ki, mi ad neki többet, de igen is úgy gondolom, h a 20-25 évesek túlnyomó többsége nem tudná értékelni ezt a filmet.
    Nekem is zavar volt a végén és utána kellett olvasnom, h ez mi is akart lenni, mert 25 éves fejjel nem esett le.
    ÉS nem vallom magam szakmabelinek, csak szeretek én is filmekről írni, megosztani gondolatokat, véleményeket stb.
    bocs még1x ha fellengzős volt, nem annak szántam.
    És pont azért olvasom inkább ezt a filmes blogot, mert egyik bejegyzésnél, kritikánál sem érzem azt, h az író el lenne szállva magától.
    hirtelen ennyi jutott eszembe

  16. Én is csupán jóindulatból szoktam javaslatokat tenni, hogy senki se fusson félre… persze ez csak az én véleményem, az a tuti, ha mindenki kinyomozza saját magának, de aki már régebb óta olvas, és egyetért az írásaimmal, azoknak ezek a támpontok irányadóak lehetnek :)

    Így van, nem biztos h tudná, de cáfoljatok meg, bár most 1-1 plusz komment semmi, ide tömeg kéne, de tömeg meg eleve nem ujjong feszkós filmekért :) Mind1. Mindenki vizsgálja be, vagy ne :)

    Ennek örülök, bátran kommentelj a jövőben is, szívesen látom.

    Köszönöm, igyekszem mindent beleadni… mert vagy ha csinálok valamit, szeretem 100%-osan. :)