Értékelés: Amerika Kapitány: Az első bosszúálló (Captain America: The First Avenger)

Amerika Kapitány Az első bosszúállóAz Amerika Kapitány a Marvel univerzum kezdeteire koncentrál, amikor Steve Rogers (Chris Evans) önkéntesként jelentkezik egy kísérleti programba, amelytől átváltozik az Amerika Kapitányként ismert szuperkatonává. Amerika Kapitány egyesíti erejét Bucky Barnesszal (Sebastian Stan) és Peggy Carterrel (Hayley Atwell), hogy szembeszálljanak a gonosz HIDRA nevű szervezettel, melyet az ördöngös Vörös Koponya (Hugo Weaving) vezet.

Várva várt '40-es évek, hellyeah! Kicsit sokat kellett rá várnunk, de lazán megérte! Sőt, még a 3D-jét is dicséret illeti rögtön itt az elején, mivel elég jól kihasználta a technológiát, viszont egyáltalán nem fogom bánni, hogy itthon a sima verziót nézhetem csak újra. Joe Johnston nálam újra hozta a maximumot, ugye a Farkasemberével is elég jóba voltam tavaly, és ezúttal egy olyan képregény-adaptációt dobott vászonra ilyen kevés időn belül, ami telis-tele van akcióval, és közben még perfekt minőségű is tud maradni. Értem én ezt úgy, hogy az akciók-belassítások igazán bejöttek, és szépen kidolgozták az összes harcjelenetet, szóval azért a színvonal és a beleölt dollármilliók bizony visszaköszönnek. Nem győzöm eleget hangsúlyozni, mennyire imádom ezt a kort, amiben játszódik, ami után ezentúl is rajonghatok, hiszen annyira odafigyeltek a részletekre, hogy öröm volt nézni. Vegyük egy egyszerű példának a tábort, ahol a kiképzést tartották az elején, annak épületeit, azok belsejét, a tárgyakat, a ruhákat, mind-mind marha jó légkört biztosítottak a filmnek. Természetesen ez így van rendjén, vagyis így lenne, csak épp nem mindig jut rá kellő odakoncentrálás.

Az elején éreztem némi bizonytalanságot, de szerencsére nem tököltek vele sokáig, és valószínűleg ezt is annak köszönheti, hogy egy új, friss anyagot láthattuk filmen, aminek az első bő negyven perce tipikus bevezetés, bár azért elvétve akció is akad. Ezzel egyáltalán nincs baj, hiszen ettől is annyira értékes a szememben, hogy nem csak egy ész nélkül összedobott képregényfilmmel jöttek. Szeretem, amikor egy film többrétegű, és most konkrétan arra gondolok, ahogy összefutnak a Marvel-univerzum szálai. Már a bemutatóból is kiderült, szóval nem mondok újat Howard Stark jelenlétével, vagy Nick Fury felbukkanásával, meg úgy az egész, ahová kilyukad végül a történet. A végéről írnék pár sort, de nem akarok élményt rombolni, úgyhogy megpróbálom burkoltan. Tetszett, amit ebben a 125 percben láttam, viszont amennyiben ténylegesen elkészül a folytatás, ott már azért a kor miatt nem biztos, hogy meg fogja tudni tartani egyediségét.

Sima ügy, piszok jó színészsereg gyűlt össze erre a produkcióra, ami még itt sem okoz csalódást. Chris Evans szimpatikus arc Amerika Kapitány szerepében, akiről tényleg sikerült elhitetniük, hogy a hazájáért küzd, tiszták a szándékai, és teljes az elszántsága. Komoly digitális trükköket alkalmaztak nála, hiszen ég és föld ahogy előtte és utána kinéz. Meglepetés volt viszont számomra Hayley Atwell, aki mondhatni egyenesen a TV-képernyőről érkezett Steve Rogers oldalára, és egy kimondottan tehetséges angol származású színésznőről lévén szó, aki nálam marha jó benyomást tett így elsőre. Azért elsőre, mert másból nem igazán rémlik. James 'Bucky' Barnes, Sebastian Stannek köszönhetően ugyancsak hasonlóan szimpatikus karakter lett, mint a címszereplő, viszont sajnálom, hogy így írták meg figurájának sorsát, bár hozzáteszem, nem ismerem a képregényt. Tommy Lee Jones, Stanley Tucci és mondjuk Samuel L. Jackson sem ma kezdte, szerintem őket fölösleges lenne jellemezni. Hugo Weaving ismét klasszul szerepelt, aki Vörös Koponya személyében akkora durva főellenséget testesített meg, hogy nem hiszem el. Végre egy olyan badguy, aki nem csak az embereit ugráltatja, hanem ő maga is tesz az ellenségével szemben valamit. A legtöbb filmben ez manapság egyre kevésbé jellemző. És akkor még nem említettem a látványt, amivel tiszteletet parancsolt azért valamennyire.

Tényleg Kapitányként kezelték, és szinte az összes szuperhőssel ellentétben csapatban mozgott legtöbbször, amit lehet, hogy most láttunk utoljára. Pontjait tekintve lényegében egy halvány 9/10-nél lyukadok ki vele, és ezt az egy pont levonást is csak az elején nyújtott bizonytalanságnak köszönheti. Egy szinten van a Thorral. Gyertek Bosszúállók, gyertek! Egy extra jelenet érdekében érdemes végigvárni a teljes stáblistát, ami jó néhány percet felemészt, de a tapasztaltabb mozilátogatók tudják, hogy minden Marvel-film végén megjutalmaznak minket ezzel. Bár erre a kis kiruccanásra mindösszesen szűk tíz ember maradt a cirka kétszázból.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

8 hozzászólás

  1. Tényleg nem volt rossz film,bár nekem a szerelmi szál nagyon elvarratlannak tűnt.
    Csak azért kellet a kapitánynak már az első filmben 70 évig hibernálódva lennie,hogy egybetudják majd kötni az Bosszúállókkal.
    Hugo Weaving pedig egyszerűen zseniális színész,akit már a Mátrix-ban is nagyon kedveltem.Ami fület szúrt,hogy az első pár másodperce nem beszél akcentussal,utána már igen.Ettől függetlenül nem bántam meg,voltak részek amik nagyon tetszettek.

  2. Azt kicsit elkapkodták, de ennyire volt idő, bár nem tudom, hogy a képregényben mennyire van jelen, meg ugye Rogers nem ért a nőkhöz, tehát nem tudom, mennyire kellett volna erőltetni jobban.

    A spolerrel pedig máskor óvatosan ;)

  3. Muld

    Én tegnap láttam, és hát meg kell valljam nekem is nagyon bejött, csak kicsit nehezen akart beindulni az elején de hát végül is első rész.

    azt meg nem is tudtam hogy a Marvel filmeknél szokott lenni kisfilm a stáblista után, ezek miről szoktak szólni? Mert sajna haver nem tud a seggén maradni, ha vége a filmnek aztán így még soha nem láttam egyet se.

  4. Amolyan kis pluszt nyújtanak, nem lehet bekategorizálni h miről szólnak. A Thor után én is elfelejtettem várni… :) Egyébként ennek a végén egy teaser előtti teaser cucc volt a Bosszúállókhoz.

  5. Anonymous

    Tényleg jó volt a film, de egyáltalán nem kötött le annyira, mint példa a Thor. Az előzetesbe minden Action benne volt, ezért elég nagy kár, a történet sem volt valami nagy csavar, de pont kellemes volt. És igen Hugo megint megmenti az egészet, egy jó gonosz nélkül ilyen film mit sem ér! És a Bosszúállókra való utalás és a – SPOILER – Thor féle transporter a vége felé, az jó volt.
    Kis dolgok zavartak, mer, egy vasemberben, vagy egy Thorban nem, de itt mégis csak egy nagyon izmos ember, nem egy istenség, és mikor beleesik a kirakatba, mezitlábbal és rögtön felkel és fut, egy karcolás nélkül az kicsit már sok volt. A 3d, mint mindíg teljesen fölösleg.

  6. Nálam talán egy hajszállal maradt el a Thortól, de ez pontokban nem változik. Meg nekem valszeg a kor miatt jött be annyira.

    A kirakatos dologra csak egy szót: képregény. Minden megengedett. A 3D pár jelenetben jó volt, de szívesebben néztem volna 2D-ben én is… csak most épp erre voltam rákényszerülve :S

  7. Nekem is tetszett ez. Sokkal jobban bejött, mint a Zöld Lámpás.

  8. Kóczy:
    Állat, én valszeg karácsonyra meglepem magam a DVD-vel, ha addig kiadják. Necces, de még befuthat idén :) és mellesleg jóval jobb mint a Green Lantern!