Értékelés: Álomháború (Sucker Punch)

ÁlomháborúEgy lányt megfosztanak a szabadságától. Babydoll (Emily Browning) azonban nem adja fel. Mindenre hajlandó, hogy kikerüljön a rács mögül, és meggyőzi négy társát, hogy szökjenek együtt. A szabad szájú Rocket (Jena Malone), a ravasz Blondie (Vanessa Hudgens), a hűséges Amber (Jamie Chung) és a magának való Sweet Pea (Abbie Cornish) egyesült erővel lázad fel a sors és fogva tartójuk, Blue (Oscar Isaac) valamint emberei, Madam Gorski (Carla Gugino) és High Roller (Jon Hamm) ellen. És amikor úgy érzik, hogy még sincs esélyük, felfedezik, hogy a borzasztó valóság elől van egy másik menekülő-útvonal is: a fantáziájuk.

Nem titok, hogy bazira vártam az Álomháborút, mint ahogyan az sem, hogy rajongok Zack Snyder munkáiért, de a filmet megnézve elég kusza érzések kóvályognak bennem. Magasról indítanak, hatalmas a látványorgia, amit a zene brutális módon tol előre, és közben annyira jó, de közel sem mindennapos érzések mozgolódtak bennem, hogy elkezdtem még jobban tisztelni Snyder mestert. Még hogy nincs benne kreativitás, hagyjuk már, csupa ötletorgia az egész, határtalan szabadsággal, csak épp az összeállt kép nem adta be végül.

Erre a világra tényleg nem lehet felkészülni, abszolút egyedi és eddig még nem látott helyszíneken zajlanak az események, ami egyértelműen az Álomháború egyik legnagyobb erénye. A sárkánnyal, szamurájokkal és különböző német katonákkal való küzdelmek tényleg valószerűtlenek, mivel álomvilágban zúznak végig, de ezzel nincs is semmi baj. Viszont a másik oldalon meg ott van a bődületesen nagy kontra, ami visszahúzza az egészet. Igazán az zavart engem baromira, hogy a történetre nem fektettek elég hangsúlyt, mert rendben van, hogy összeszedetten, de közben mégis kibogozhatatlanul harcoltak, ami simán követhető, de a második felében szimplán nem kötött le, és sokszor azon kaptam magam, hogy unatkozok, fészkelődök a székben. Szóval, hiába a látvány, ez azért nem teljesen elég a kis csökönyös felfogásomnak.

Külön kiemelendő a filmben elhangzó összes zene, amikkel komolyan mondom, csodákat műveltek, mert néhány szám számomra annyira semmilyen önmagában, és itt mégis illett az adott jelenet alá. Illetve, ha már hangsúlyozunk, akkor nagy odafigyelést és szabadságot kapott az operatőr, ami már-már zseniálisan mutatott a vásznon, merthogy engem totálisan megvettek ezekkel a belassítós-néhány dologra ráfókuszálós beállítással, az már biztos.

Szereplők közül valamiért Carla Gugino-ról van kedvem írni először, aki számomra az egyik legszimpatikusabb, és legjobb összképet nyújtó karakter, és fura, hogy még Oscar Isaac alakítása is megfogott, akármennyire is kiállhatatlan figurát elevenített meg. Gugino-nak nagyon bejött az öltözete és a sminkje, Oscarról ugyanez mondható el. Emily Browning (Baby) esetében azért szokatlan a helyzet, mert akadt jelenet, hogy bírtam, és hogy nem, vagy csak komolytalannak tartottam? Lehet. Ha már a lányokat elemezgetem, Abbie Cornish (Pea) és Jena Malone (Rocket) is hoztak egy bizonyos szintet, de a legdögösebbnek akkor is Jamie Chung (Amber) bizonyult, és egyúttal Vanessa Hudgens (Blondie) nevével zárom a mondatot, akit még most sem tudok hová pakolni.

Kemény reklámkampányt kapott az Álomháború, és annyit tudok erősen javasolni, ha még nem láttad a filmet, ezúttal ne a bemutató alapján dönts, hogy jegyet váltasz-e rá, avagy sem. Az kicsit megvezet. Szóval látványban és csatákban tudja a 10/10-et, ez kétségtelen, de mint film csak 5-6/10 környékén mocorog valahol.

• Az idő szerencse • Mindenkit hajt valami...

Szólj hozzá!

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

13 hozzászólás

  1. Ez eléggé lepontozásnak tűnik, pedig 8-at minimum megérdemelne, nekem zseniálisnak hatott:)

  2. Most erre mit mondjak? Ha egyszer nem tetszett, nem fogom rá azt írni, hogy igen, de feljebb sztem kifejtettem mindent :)

  3. Ha nem a reklámkampány, akkor mi alapján döntsem el, hogy megnézzem-e a filmet? :)

    Látatlanban, az előzetesek alapján úgy tűnik, hogy ezt a filmet elsősorban moziban érdemes megnézni. Mert érezhetően nem a történet, nem a színészi játék, hanem a látvány dominál. Ha tévednék, akkor nyugodtan javítsatok ki.

    Ez mondjuk nem is meglepő, ha a rendező korábbi, nagy hírverést kapó filmjei gondolunk vissza. Mellesleg tényleg nem tudom, hogy megnézzem-e filmet moziban, mert Watchmen nagyon jó volt, míg a 300 kaka…

  4. joe cole

    Én ma délután nézem meg, úgyhogy még nem tudok állást foglalni. Az előzetes alapján én is úgy döntöttem, moziban nézem, még a negatív kritikák sem tudják elvenni a kedvem (ami a B:LA.-nél sikerült, azt unott fejjel fészkelődtem végig).
    A Watchmen nekem nem tetszett, sem a baglyos mese, de a 300, meg a Holtak napja igen. Szerintem a tizenéves “x-box generációnak” tetszeni fog a film, “a látvány mindenek előtt” címszóval.

  5. RaveAir:

    Én a 300-at és a Watchment is moziban láttam, és azt mondom, a látvány miatt már megérte a jegyárat, bár nálam mindkét film hozott egy 9-es szintet, szóval.

    Azért írtam, h csalóka a trailer, mert ha mondjuk a látvánnyal beéred, és a történet annyira nem fontos, akkor simán élvezheted a filmet, bár az sem kizárt, h a sztori is bejön. Kitudja. Majd megírod ide ;)

    joe cole:
    Kíváncsian várom, nálad, hogy adta.

    Egyébként meg én sose hallgatok másokra. Eldöntöm azt én magam, hogy mire váltok jegyet, és meggyőződök róla, hogy nekem hogy tetszik. Sztem… :)

  6. A negatív kritikáknak megvan az az előnye, hogy amit vársz, annál jobban kapsz. :)

    A 300 c. filmmel talán az a bajom, hogy nem moziban néztem meg meg, és emellett elegem lett a sok “spártázásból”, meg hogy eredeti nyelven kell megnézni. Tudtommal görög és perzsa barátaink eredetileg nem angolul beszéltek…

    A Watchmen esetében egyértelmű, hogy képregény, és annak blokkról blokkra történő másolása volt meghatározó. (Persze a végét leszámítva.) Abban rejlett történek és mondanivaló.

  7. RaveAir:

    Na látod, ebben az angol beszédben nagyon is igazat adok. Nekem eszembe sem jutott… de csak és kizárólag angolul vagyok hajlandó leülni elé, miután egyszer láttam szinkronnal is.

    A Watchmen ugyanolyan fantasztikus, mint a 300, vagy épp az Álomháború (látványra gondolok), ugyanúgy awesom zenék, végre elszakadunk a megszokott képregényhősöktől, más utakon járnak. Ezzel vett meg baromira, és ja, bár csak az első kötetet olvastam, de full ugyanaz, mintha a képregényt mozgósították volna.

  8. Crash

    Nekem is tegnap volt szerencsém a filmhez de én ilyen 8 környékén adnék rá.. mint ahogy írtad is a csatajelenetek, a látványvilág zseniális szerintem is 10\10. de akkor h kaphat a film 5 környékét átlagoltál és amúgy 1es?:D hna m1 a pontozás ízlés dolga… Amiben nagyon egyet értek a zenék. Itthon nem biztos h meghallgatnám őket mert önmagukban nem olyan jók legalábbis a legtöbb, de nagyon jól elhelyezettek és összhatás szempontjából hatalmas :)
    A másik amit kiemelnék az előbb említetteken és a dögös csajokon kívül az az operatőri munka és rég láttam hasonló típusú filmnél ennyire jól leforgatott anyagot pl film első 10 perce tökéletes ahogy van ebből a szempontból…
    És függőtől még 1 dolgot kérdeznék. Avatar vedd ki belőle a harc jeleneteket meg a látványvilágot( ezek ennél a filmnél is nagyon megvoltak) aztán marad 1 buta kis pocahontas történet :D mégis 10es kapott :D tehát szerintem nem nagyon lehet külön értékelni képet, zenét, látványvilágot, összességében meg nálam bőven megérdemli a 8askát :)

    Üdv Crash

  9. Crash:

    Nem átlagoltam, csak olyan 1 óra környékén elfogyott a kraft és ennyi… onnantól nulla, leszámítva még mindig a látványt és a csatákat.

    Avatar 10, kétségkívül, bár újranézve csak 9-et adnék rá, de az már más dolog. És akkor most jön a kopp: nem láttam a Pocahontast (jó, igen, de ki emléxik rá?), szóval nekem ez nem volt téma…

    Ez ennyi pont lett, még egyszer írom, ha egyszer nem tetszett (kivéve amit írtam, h igen), akkor mi a frászért adjak rá többet? :)

  10. Én 10/7-et adtam rá. Jó, volt, látványos volt, szerintem sztori is volt benne, csak talán teljesen feleslegesen túlbonyolítva.

    A pontozás meg szubjektív dolog. Minden filmnél van, hogy van akinél 10-es, van akinél 1-es. Ezen felesleges vitatkozni.

    A “300”-at én is láttam magyarul és angolul is. Angolul azért jobb.

    A “Watchmen”-nek viszont nagyon jó lett a szinkronja is. Viszont ha jól tudom, az “Ultimate Cut” verziót (3 és fél órás) nem adták ki itthon, pedig azt érdemes megnézni, gyakorlatilag szinte egy az egyben a képregény. (Persze még így is van, ami kimaradt, illetve a végét meg megváltoztatták ugye).

  11. Én csak a dic cut-ot láttam a Watchmenből, de az nem tetszett, pedig hogy szidtam, hogy idehaza ki sem adják, most meg milyen jó, hogy a simából van fent polcon a fémdoboz :)))

    Ultimate cutot nem láttam, de annyira nem is akarom. Amúgy képregényből kivételesen megvettem az 1. kötetet, de nem fejeztem be. Nem volt hozzá türelmem.

  12. Anonymous

    Az a kis pocahontas tortenent storyban nekem 100x jobb volt mint ez … storyban ez egy ertelmetlen hulyeseg… de mint mar emlitettetek ez izles kerdese. Ezt a filmet csak az akciojelenetek meg a latvanyvilag teszi szuperra. A watchmen pedig nekem nagy csalodas volt… kevesebbet nyujtott sokkal mint amit a trailer igert… mindketto egyszeruen tul van bonyolitva

  13. Névtelen 18:58
    Nos, én azóta már újranéztem az Álomháborút, és az a helyzet, hogy baromira bejött… mozikor vagy a hangulatom közbeszólt… amit nem igazán hiszek, hanem inkább érnie kellett, és jóval ezután ütött. :)

    A Watchmennel nincs semmi baj, anno nagyon várós volt a trailerek alapján, és ugyan csak egyszer láttam, akkor moziban, és nálam azóta is nagy kedvenc. Jól esik rá visszagondolni.